Pre-kom reagirao na istup Čakoma zbog iznošenja netočnih podataka o cijenama

Ovih dana velik broj reakcija izazvala je konferencija za medije čakovečkog HDZ-a i tema o povećanju cijena odvoza i zbrinjavanju komunalnog otpada.

Povjerenica Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca Ivančica Somođi na konferenciji je prozvala Čakom da od 2013. godine ostvaruje pad prihoda i najavljuje poskupljenje usluga.

Somođi je istaknula da se sustavan pad prihoda GKP Čakom dešava zbog primarne selekcije koju građani provode u svojim kućanstvima, a čime se smanjuje količina komunalnog otpada, broj odvoza, a time se i građanima smanjuju računi. Građani na takav način pokušavaju uštedjeti, ali i osiguravaju ČAKOM-u vrijednu sirovinu za prodaju na tržištu.

– I nitko se ne uzbuđuje previše, sve dok taj minus ne počnu otplaćivati građani povećanjem cijena usluga, npr. zbrinjavanja komunalnog otpada, kao što se najavljuje u medijima. I to baš ona kućanstva koja selektiraju otpad na kućnom pragu i imaju manje otpada!, kazala je na konferenciji čakovečkog HDZ-a.

> Čakovečki HDZ protiv veće cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada

U međuvremenu je stigla i reakcija direktorice Čakoma Snježane Tkalčec – Avirović koja kaže kako Čakom posluje uspješno.

– Pad prihoda GKP ČAKOM d.o.o., koji je započeo 2013. godine, nije isključivo vezan uz djelatnost gospodarenja otpadom već i uz trendove u drugim djelatnostima GKP ČAKOM d.o.o. te je vezan i za investicije, kazala je Avirović te usporedila cijene Čakoma i Prekoma, a o čemu čitajte putem linka.

> Čakom: Čakovečki HDZ o našem poslovanju iznio niz netočnih podataka

Nakon reakcije direktorice Tkalčec – Avirović, na njezine napise i uspoređivanje cijene usluga Čakoma i Prekoma reagirao je i direktor Prekoma Siniša Radiković, čije priopćenje donosimo u nastavku.

Obraćam Vam se ovim priopćenjem iz razloga što je direktorica Čakoma Snježana Tkalčec Avirović izrekla niz netočnosti o cijenama i poslovanju PRE-KOM u svojem priopćenju na objave GO HDZ Čakovec, sa kojim također napominjem nemam nikakve veze.

Cijene javnih usluga moraju biti objavljene na mrežnim stranicama javnih davatelja usluga i tim javnim cjenicima sam se i ja poslužio pišući ovo priopćenje.

Gledajući cijene usluga za Grad Čakovec i Grad Prelog može se zaključiti da se radi o sličnom opsegu usluga sa tjednim odvozom miješanog i biorazgradivog otpada naizmjenično, sakupljanju korisnog i glomaznog otpada. Svaka strana ima nekoliko prednosti u svojoj usluzi, pa tako PRE-KOM daje neograničeni broj vreća za korisni otpad besplatno, vozimo nešto više glomaznog otpada te korisnicima dajemo 100 litara komposta godišnje što je također u cijeni usluge.

Iz tabele je vidljivo da je cijena usluge na području Čakovca skuplja od 3,5 pa do 29,4% za obitelji sa studentima. Na području mjesnih odbora grada Čakovca cijena može biti niža za 8,2% ali i veća do 61,3% kod jednočlanih domaćinstva. Dodatna pogodnost za sve naše vlasnike (JLS-ove) je da je u navedenoj cijeni naknada od 1,5 kuna po domaćinstvu koje naši vlasnici (JLS-ovi) koriste za pomoć socijalno potrebitim, a slične naknade nema u cjeniku Čakoma.

Cijene naših usluga izvan područja Grada Preloga veće su za 1,5 kuna što je naknada za korištenje kompostane u Prelogu, no svi ostali popusti i pogodnosti iste su za sve naše korisnike.

Vezano za našu “ručnu” evidenciju sakupljanja otpada moram navesti da je ona potpomognuta tablet aplikacijom te naš sustav omogućuje evidentiranje predaje korisnog otpada u vrećama dok Čakomov “automatski” to ne omogućuje a i osjetno je skuplji.

Vezano uz popust, DA on je privremenog karaktera no naša je želja da postane stalni. Nažalost nadležno Ministarstvo nije donijelo Plan gospodarenja otpadom RH za 2016-2021, Uredbu o komunalnom otpadu i još neke Pravilnike te je moja poslovna odluka da u smanjenje cijene idem kroz uvođenje popusta dok mi ne budu poznati svi podaci za određivanje cijene usluge. Napominjem da ćemo ove godine našim korisnicima kroz popust vratiti 250 tisuća kuna, a u ovoj godini planiramo uvesti i novi popust za obitelji sa malom djecom na kojem još radimo.

Vezano za spominjanje revizije i prihoda od prodaje korisnog otpada (strana 16 revizije, za godinu 2012) PRE-KOM je ostvario prihod od korisnog otpada u iznosu od 556.812,00 kuna dok je Čakom sa skoro dvostruko više korisnika ostvario samo 484.284,00 kuna što je za 15% manje.

Vezano uz konkurenciju, i tu smo napravili pomak jer već nekoliko godina plaćamo našim korisnicima otpadno željezo u našem reciklažnom dvorištu za što im je dosada isplaćeno preko 300 tisuća kuna.

Za kraj nije mi želja putem medija voditi rasprave, no kao odgovorna osoba PRE-KOM-a želim da javnost, a posebno korisnici PRE-KOM-ovih usluga imaju točne informacije o našim cijenama i poslovanju. Također smatram da su obje tvrtke (Čakom i PRE-KOM) vrlo dobra komunalna poduzeća koja će i nadalje nadam se dobro surađivati.

Direktor Pre-koma
Siniša Radiković dipl.ing.

Kronologija:
1 – Konferencija HDZ-a Grada Čakovca: Čakovečki HDZ protiv veće cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada
2 – Priopćenje ČAKOM-a: Čakovečki HDZ o našem poslovanju iznio niz netočnih podataka
3 – Priopćenje PRE-KOM-a: Pre-kom reagirao na istup Čakoma zbog iznošenja netočnih podataka o cijenama

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije