KOLUMNA: Gdje je istina?

Što je to istina? Istina su činjenice, stvarnost, iskustva, avet koja čuči u nama potičući okrutnost, nemoral, ponekad bizarnost, ali i lijepe stvari. Ovisi o tome da li smo je spremni prihvatiti, uhvatiti se s njome u koštac tretirajući je kao britku pouku ili smo kivni na sebe pa ćemo svoje frustracije ispucavati unesrećujući druge. Prije nego počnemo kopati po tuđim istinama trebali bismo analizirati svoju, tada bismo bili objektivniji, moć predrasuda bi utihnula. I ako utvrdimo da zloba, bahatost i egocentričnost nisu jedini čimbenici od kojih smo sačinjeni, na dobrom smo putu da to ispravimo.

Zrno se sije, niče, raste i ako ga pogodi bolest, postoji lijek koji će ga izliječiti i omogućiti mu da rađa zdrave plodove. Ako je ambalaža nakaradna, ona se lako izmijeni, baš kao i kvaliteta proizvoda, ukoliko je loša, radi se na njoj sve dok ne zadovolji kriterije najzahtjevnijih nepci. No, istina o njima ostaje, a na nama je da li ćemo konzumirati tretirane plodove i proizvode.

Do nečije istine ponekad dolazimo provokacijom i kad se upitamo koliko nam je doista bitna spoznaja o njoj, koliko nas se tiče i koje to mjesto ona zauzima u našim životima, koji su razlozi, odgovori na takva pitanja mogli bi nas zgroziti ili pak ukazati na nešto empatično i ljudsko u nama. Najgore je kad nečiju istinu ne želimo vidjeti te je gazimo, razapinjemo, zlorabimo misleći da na taj način stavljamo sebe na pijedestal.

Protiv svega se može, samo protiv istine i smrti – ne. Istine ostaju, one su neizbrisive. Svakim danom nastaju nove, o našoj snazi i vjerodostojnosti izrečenog ovisi da li će biti lijepe ili ružne. Kad nam bude teško i kušnja pokuca na vrata, sjetimo se najgorih životnih lekcija i tada će sve biti lakše, a istine koje slijede unosit će radost u naše živote i živote ljudi koji nas okružuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije