KOLUMNA: Kada će Međimurje opet na Poljud?

Tražim po kući neke papire i iz jedne ladice mi dospije u ruku papir Zapisnik o utakmici 1. HNL Ožujsko iz kolovoza 2005. godine na Poljudu između Hajduka i Međimurja. Igrano je 4. kolo i Splićani su pobijedili 1:0 golom Nike Kranjčara iz vrlo dvojbenog kaznenog udarca…

Ljubitelji nogometa vjerojatno se sjećaju nekih od imena u redovima crveno – crnih:vratar Tihomir Bulat pa igrači Mario Kovačević, Dino Kresinger, Goran Vincetić, Igor Mostarlić, Hrvoje Jančetić, Siniša Sesar, Andre Silva Batista, Tomislav Dujmović, Valerio Balašković i Robert Mesić bii su udarna postava, a na klupu su još bili Davor Čonkaš, Mario Šarić, Ante Zurak, Ivan Habuš, Danijel Krivić, Krunoslav Bratković i Vjekoslav Cvek. Tadašnji trener je bio Miljenko Dovečer, a s druge strane na Hajdukovoj klupi kao trener se vodio Miroslav Ćiro Blažević, dok je predstavnik bilih bio današnji izbornik Igor Štimac.

Prošlo je gotovo osam godina od te utakmice. Danas je situacija što se tiče ranga liga u kojima imamo naše predstavnike bitno drugačija. Nemamo prvoligaša, nemamo drugoligaša, a kako je plan da i prva i druga Hrvatska nogometna liga imaju po 10 klubova pitanje je hoćemo li u dogledno vrijeme imati nekoga u jednom dva elitna ranga hrvatskog nogometa.

Ono što veseli da imamo čak sedam trećeligaških klubova: Međimurje, Čakovec, Nedelišće, Mladost Prelog, Graničar Kotoriba, Polet Sveti Martin na Muri i novi je Rudar Mursko Središće. Ako i tražimo neki od naših klubova koji bi trebali ići u 1. HNL ili 2. HNL, tada trebamo tražiti među njima.

Međimurje je prošlu sezonu završilo kao drugo u trećeligaškom rangu, ali financijsko breme upravo iz prvoligaških dana nije im dalo šansu da se pokušaju naći u drugoj ligi. Čakovec je završio sezonu na dnu lige, no sreća im se osmjehnula odustajanjem dvaju klubova pa su ostali u trećeligaškom rangu. Na grbu NK Čakovec ponosno stoji godina 1920, no kada su protekli vikend trebali zaigrati na turniru u Lendavi domaćin ih je morao zamijeniti jer je “njihov status nepoznat”, kako nam je odgovori organizator, što dovoljno govori o stanju u klubu. Nogometna škola Međimurje – Čakovec radi s namjerom da imamo što više naše djece u elitnim međimurskim klubovima, no često se iz te iste škole čuje da ih klubovi ne tretiraju kako bi trebali i da je zapravo jedina “suradnja” kada postoji potreba za mladim igračima iz škole.

Nedelišće će uskoro dobiti novi stadion na kojemu bi mogli bez problema igrati drugu ligu. Pitanje je sada samo s kakvim će igračkim kadrom ući u novu sezonu i kako će se riješiti igračka križaljka. Polet Sveti Martin na Muri je odigrao odličnu trećeligašku sezonu i ako ne bude velikih promjena u kadru s godinom iskustva više iza sebe mogu samo do još boljeg rezultata. Polet uz seniorski sastav ima odličnu školu nogometa koja u okvirima naše županije postiže izvrsne rezultate.

Dva donjomeđimurska kluba, Mladost Prelog i Graničar Kotoriba, sigurno će željeti u narednoj sezoni napraviti novi iskorak i pokazati da mogu biti u sredini tablice ili još više. To pak će biti važno jer, ako se iduće sezone ide u formiranje triju trećih liga, mnogi sadašnji trećeligaši preselit će rang niže. Novi trećeligaš Rudar Mursko Središće mora se tek pokazati i dokazati u trećem rangu hrvatskog nogometa, a sudeći po dva susreta s Plitvicom gdje su pokazali karakter i borbenost nikome neće biti lagani protivnik.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije