Vijesti / Otvoreno
Otvoreno
FOTO Forum mladih SDP-a Međimurja bdio ispred bolnice: Za dostupan i besplatan pobačaj!
SDP Međimurja

Međunarodni dan sigurnog pobačaja

FOTO Forum mladih SDP-a Međimurja bdio ispred bolnice: Za dostupan i besplatan pobačaj!

- Ne dopustimo šačici Markićinih i Batarelinih plaćenika i ekstremista oduzimanje prava ženama i vraćanje na tvorničke postavke prema kojima je jedina uloga žene - rađanje djece - njihova je poruka

Forum mladih SDP-a Međimurske županije u ponedjeljak, 28. rujna održao je mirno bdijenje povodom Međunarodnog dana sigurnog pobačaja ispred glavnog ulaza Županijske bolnice Čakovec.

Njihovo priopćenje, koje potpisuje predsjednik Marko Hlišć, prenosimo u cijelosti.

- Pitanje pobačaja pitanje je slobode žene da sama odlučuje o svojem tijelu i životu. Ženska reproduktivna prava izložena su dvostrukim pritiscima: ekonomskim i političko-ideološkim. Cijena prekida trudnoće u Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina narasla za oko 500 kuna, a uslijed nedostatka seksualne edukacije u Hrvatskoj se svake godine porodi oko 1000 maloljetnica. Trudnice koje nisu stalno zaposlene nemaju pravo na rodiljnu naknadu, plaćeno bolovanje ni naknadu za komplikacije u trudnoći.

Žene u Hrvatskoj susreću se s otežanim pristupom pobačaju i zbog liječnika koji na temelju svojih uvjerenja odbijaju pružiti zdravstvenu skrb. Prema izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova takvih je liječnika u Hrvatskoj 60%, a u 20% javnih bolnica nije moguće obaviti pobačaj zbog priziva savjesti.

Ovim putem podsjećamo na SDP-ov Prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, a to su siguran, dostupan, informiran i besplatan pobačaj, kao i dostupna i besplatna kontracepcija. Ne dopustimo šačici Markićinih i Batarelinih plaćenika i ekstremista oduzimanje prava ženama i vraćanje na tvorničke postavke prema kojima je jedina uloga žene - rađanje djece. Za dostupan i besplatan pobačaj! - stoji u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!