KREATIVNI KUTAK: Poklon kutija od papira

Darom govorite drugima da vam je stalo do njih i da su oni važan dio vašeg života. Kako bi ove godine vaš dar poprimio veće značenje, unesite u njega svoju osobnost i pokažite kreativnost.

Pakiranje poklona jedan je od načina kojim drugima možete pokazati vašu maštovitost, a ujedno ih ugodno iznenaditi i očarati. U nastavku vam donosim nekoliko jednostavnih trikova kako od papira i kartona možete izraditi divne kutije za poklone.


KLASIČNA KUTIJA OD PAPIRA

Potrebno:
– ukrasni papir
– tvrđi papir ili karton
– škare i ljepilo
– kist za premaz ljepila
– ravnalo i olovka

Koraci izrade:

1. Iz tvrđeg papira ili kartona izrežite stranice i dno kutije. Stranice i dno mogu biti bilo kojih dimenzija, ovisno o tome koliko veliku kutiju želite napraviti. Veličine stranica mogu biti npr.: donji dio kutije –jedan komad 8×5 cm, dva komada 8×3 cm, dva komada 5×3 cm; poklopac kutije – jedan komad 8,5×5,5 cm, dva komada 8,5×2 cm, dva komada 5,5×2 cm. Pripazite da vam poklopac kutije bude par milimetara veći od donjeg dijela kutije kako biste mogli kasnije bez problema zatvoriti kutiju.

2. Kako bi napravili prvi dio kutije, premažite izrezane papire (“stranice”) ljepilom i prilijepite ih na stražnju stranu ukrasnog papira kao što je prikazano na slici. Nakon što ste to učinili izrežite van višak ukrasnog papira na kojem nisu zalijepljene stranice.

3. Premažite opet sve stranice kutije ( i to one na kojima se ne nalazi ukrasni papir) te ih zalijepite na stražnju stranu ukrasnog papira. Tako će vam ukrasni papir krasiti unutrašnji i vanjski izgled buduće kutije.

4. Izrežite ukrasni papir na koji ste zalijepili stranice na način da ostavite sa strane stranica kutije ponešto papira koji će kasnije služiti za međusobno lijepljenje stranica.

5. Uz pomoć ljepila i dijelova ukrasnog papira koji “strše” van stranica kutije zalijepite stranice kutije.

6. Isti postupak (koraci 2-5) ponovite i za poklopac kutije. Kada to napravite dobit ćete željenu kutiju.

“PILLOW BOX” KUTIJICA

Potrebno:
– karton
– škare
– ljepilo
– olovka (ili kuhinjski nož za mazanje)
– zdjela ili bilo koji predmet pomoću kojeg se može označavati polukrug
– ukrasna traka za dodatno ukrašavanje

Koraci izrade:

1. Izrežite komad kartona u pravokutni oblik. Preklopite ga na pola na način da sa duže strane ostavite malo (oko 1 cm) kartona da viri van (taj dio će kasnije poslužiti za međusobno lijepljenje preklopljenih dijelova).

2. Uz pomoć tupog dijela noža uz rub zdjele utisnite liniju na krajevima kartona. Potom odrežite višak papira s vanjskih strana.

3. Uzmite opet zdjelu i nož u ruke i utisnite linije sa svih strana vanjskih dijelova kartona kao što je prikazano na slici.

4. Izrežite viškove koji strše i dobit ćete ovakav izgled kartona:

5. Savinite krajeve kartona i zalijepite rub kutije. Kutiju na kraju ukrasite ukrasnom vrpcom.
 

KUTIJA “PIRAMIDA”

Potrebno:
– tvrđi papir
– škare
– trokut i šestar
– olovka
– bušač rupa za papir
– ukrasna traka

Koraci izrade:

1. Izrežite papira na način kako je prikazano na slici. Uz pomoć bušača rupa za papir napravite četiri rupice na vrhovima trokuta i potom savinite papir na mjestima gdje su nacrtane ravne linije.

2. Ukrasnu traku provucite kroz rupice , spojite sve stranice zajedno i zavežite mašnu. I to je to. Bez lijepljenja i puno muke vaša je kutijica spremna za daljnju upotrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije