Vijesti / Otvoreno
Otvoreno
KOLUMNA Imaju li Hrvati negdje uzor?

KOLUMNA Imaju li Hrvati negdje uzor?

(Je li „plagiranje“ prečac do vrlo uglednog člana društva u R. H.?)

Već od najranije dobi djeca u odraslima traže uzore da, kad jednom stasaju, svoje uzore dostignu, pa i nadmaše. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nešto slično je s novonastalim državama. Zapravo, velika je stvar postati slobodna država i dio obitelji međunarodno priznatih država i članica UN-a.

I s Hrvatskom je bilo tako. S kakvim smo samo ushićenjem primili vijest kad nas je, kao međunarodno priznata zemlja, prvi priznao Island.

U svemu je vrlo važnu ulogu odigrao i Vatikan, potom uvijek snažna Njemačka, Italija, pa velika Francuska i sve ostale članica EU-a…

Njemačkoj, tom nekadašnjem našem uzoru i pjesmu smo spjevali; „Danke Deutschland!“

Premda nam je Njemačka bila kao uzor-država današnji naši međusobni politički odnosi su tek korektni – ne i srdačni?

Zapravo su nam Nijemci oduvijek bili preozbiljan svijet; brate, drže se zakona k'o pijan plota, paze na red, poštuju rad i disciplinu i nema majci da će Švabo za šankom viknuti;„runda za sve“.

Zamislite, njihov je predsjednik Wulff  zbog korupcijskog skandala čak podnio ostavku. Zašto? Pa, zato što Švabo ne zna što je pravi korupcijski skandal, a zbog onog nesretno udbaškog „lexa“ međusobni naši odnosi su poprilično zahladili,­ dok za onog nesretnika koji je u haškoj sudnici svojevoljno skončao ni svetu misu nisu dopustili.

Pa, zar bi nam netko takav trebao biti uzor?!

Ni Austrijanci nisu ništa bolji od Nijemaca. S onim njihovim Kurtzom stvarno nema šale, a i „(…)Biskupiji Gurk-Klagenfurt(…)“ sad odjednom smetaju ustaše i ustašovanje na komemoraciji bleiburškim žrtvama u Bleiburgu.

Takva Austrija da nam bude uzorom? Ma, dajte…

A potomci Gala, Asterix i Obeliks, današnji Francuzi, totalno su zastranili. Matere ti, pa oni još od 1905. godine imaju „(…)zakon o razdvojenosti crkve od države kojim se zabranjuje postavljanje religijskih znakova ili simbola na javnim mjestima, osim groblja i muzeja.“ 

25.10.2017. (javila Hina, a prenio Index.hr ) - „Francuski vrhovni sud je naredio gradu Ploermelu u Bretanji da ukloni križ sa 7,5 metara visokog spomenika bivšem papi Ivanu Pavlu koji stoji na gradskom trgu“. 

Istinabog, njihov predsjednik monsieur Emmanuel Macron je nedavno nešto govorio u vezi katoličanstva u Francuskoj, ali zakon iz 1905. još je uvijek aktivan i aktualan.

I sad bi takvi Francuzi Hrvatima trebali biti uzor? Ma, ni pod razno.

Ali smo zato s Vatikanom - k'o prst i nokat.

Naravno, ima i drukčijih primjera u svijetu. Eto, naše saborsko izaslanstvo nedavno je boravilo u Južnoj Koreji. Stvarno ne znam o čemu su razgovarali, ali znam da su Koreanci, zbog korupcije, u godinu i po dana, svoju predsjednicu države Park Geun-hye; osumnjičili, detronizirali i osudili na samo 24 godine rešta.

Ni u bunilu da bi nam Južna Koreja bila uzorom!

A, na brdovitom Balkanu još jedino s Crnom Gorom i prekojadranskom Italijom nismo u zavadi, dok su Mađari i Slovenci „pikečim drotom“ već odavno se od nas ogradili.Zbog migranata, kažu. 

Zbog Pelješkog mosta iz čiste zavisti s Bosnom i Hercegovinom smo kako-tako - dok sa Srbijom baš nikako - na zelenu granu.

Zapravo, ne može nam ni'ko ništa, pa „pilimo granu na kojoj sjedimo“, jer nije još sve pokradeno i opljačkano. U Hrvatskoj.

No, ne sumnjajmo u sposobnost Hrvata…, a dok pravosuđe ne proradi i rigoroznije ne počne kažnjavati kriminal pred nama će na dugom štapu i dalje biti svijetla budućnost. Zbog ljudskih prava „drugotnih“ tlačit će nas Istanbulska, bezuspješno će se dokazivati svećenička pedofilija i sve učestaliji problemi s vjeroučiteljima u školama.

Ali, kad se konačno urazumimo iznad Sabora će biti samo Bog, a u prizemlju će „šuštati bagrem bijeli“ i plemeniti slavonski hrast - s ponekom „bukvom“ kao uljezom. No, onaj politički lažnjak će i dalje glumiti hrast - lužnjak.

I kolikogod se u Bleiburg bude hodočastilo - bez suočavanja s istinom  što se '45. ondje uistinu dogodilo i katarze - neće nam donijeti ni mir ni međusobno pomirenje.

Eto, zbog čega Hrvatima ne treba nikakav uzor sa strane.  

Samima sebi smo sasvim dovoljni!

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!