KOLUMNA: …izgleda, još nije gotovo?!

Očekujući drugi Kristov dolazak u ovo Adventsko vrijeme, peti put zaredom, sve je veselije, sve bogatije i sve raznovrsnije uličnim sadržajima. Uspješno organizirani crkveni programi u sinergiji s turističkim zajednicama i gradskim vlastima, na radost su svekolikog pučanstva diljem Lijepe naše.

No, i ‘političko došašće’ je svake godine sve veselije, sve zabavnije, i sve neizvjesnije… Prije koju godinu bio je aktualan Zakon o zdravstvenom odgoju školaraca, dječja onanija, prezervativi, potom se krenulo s onim: ‘ili mi ili oni’, ‘naši’, ‘vaši’, ‘njihovi’. I, tako unedogled na početku svake nove Crkvene godine…

Dok se nadolazećim blagdanima pučastvo s razlogom veseli političari su nam sve ozbiljnih lica. Kod njih je ‘živahno’ i više negoli bi oni htjeli. Sva je prilika da bi i ove godine netko od uvaženih mogao stisnuti onaj nesretni gumb i zavrtjeti ‘ringišpil’.

Do krvi, grizući vlastite nokte, najodgovorniji pojedinci u vlasti brinu kako u ‘delikatnim’ trenucima postupiti? Koji potez povući? Kako biti pravičan? Kako? Naravno, riječ je ovdje o ‘vukovima’ i o ‘ovcama’. Matematika je, kažu, egzaktna nauka i, kamo god srce vuklo, brojevi su brojevi i trebali bi štimati.

Kako učvrstiti vlast nakon nedavno minulih izbora? Kako političku uzburkanu scenu stabilizirati da ‘elite’ ne zahvati ‘politički tsunami’? E, tu je potrebno diplomatsko umijeće, umijeće kako se nešto ne bi lomilo preko koljena. A, ostati u ‘sedlu’. Na vlasti!

Mnoge, pa i najkompliciranije stvari sposobni političari rješavaju političkom mudrošću, političkom sposobnošću – državnika. Drugi je par rukava je li do sada bilo državničke mudrosti? U vođenju države. Pa, valjda smo svjesni stanja u državi i u okruženju, a da bi se i dalje vladalo voluntarističkim načinom?

Istina, baš, svakoga oslobađa. Oslobađa tereta. Unutrašnjeg tereta, kojeg svaki pojedinac nosi u sebi, koji ga sputava i poput opake zloćudne bolesti izjeda iznutra. Iz povijesti, te ‘učiteljice života’ – koju pišu pobjednici, a tumači ju kako se kome prohtije – poznato je: osvojenu vlast mnogi su znali čak i proćerdati.

Međutim, osvojiti vlast, odnosno povratak na vlast nije mačji kašalj. Trebaju se tu poklopiti mnoge okolnosti, mnoge silnice, a bez ‘suporta’ poznatih jakih igrača, vlast ostaje tek pusta želja. Što li će se ove godine naći pod Adventskim ‘političkim borom’ tek ćemo vidjeti?

Hoćemo li kao i lanjske godine svjedočiti hiru prpošne ‘udavače’ kad je ‘ženika’ nakon večere nogirala i odmaglila u zagrljaj drugom? Ili nas, možda, očekuje još turbulentnije vrijeme i još veće iznenađenje političkog ‘mrguda’ u liku prevrtljive ‘snaše’?

Svjetski trend je, a mi smo, koliko se zna, u trendu, što češće mijenjati partnere. Ljubavne! Što je nekad bila sramota – danas je najnormalnija stvar. ‘Bračne’ i ine partnere se mijenja poput čarapa. Bračne nevjere i bračne lomove nekad se krilo od javnosti.

Danas je zatucan svatko tko se ne pohvali preljubom, tko na internetu ne objavi koliko ljubavnih partnera ima i s koliko partnera/ica je noć proveo/la. Na koncu, ni Bibliju više ne tumače na nekadašnji, ‘zastarjeli’ način gdje Biblija savjetuje: ‘…ako želiš biti bliže Bogu, osami se!’, ‘…ne idi tamo gdje će te drugi vidjeti kako se moliš!’, ‘…i ne moli glasno da te svi čuju…!’

Ne, nema više toga. Sve je osuvremenjeno. Kamo je nestao nekadašnji način molitve, pitaju se mnogi? Glasna molitva Stvoritelju iz Crkava se otisnula na ulice. Sve, baš sve je podređeno javnosti, pa i molitva Svemogućemu.
Na ulicama je sve veća gužva: mole prosjaci, mole ulični gudači, ulični harmonikaši, mole aktivisti humanitarnih udruga i ‘inih udruga’. Ispred bolnica se naveliko javno i naglas moli. Kažu, ‘Za život’!

Dogurali smo dotle da svi nekoga ili za nešto mole. Mole svi – osim vlasti. Vlast i jest tu da vlada, a ne da moli. Ona propisuje, ona sumnjiči, ona naređuje, dok ona, ‘treća’, sudbena vlast osumnjičene i optužene sudi i osuđuje. Koji put i pogriješi. Nema nepogrešivih.

Tko je pak bez grijeha, neka ne baca onaj kamen kako piše u Bibliji. Sasvim je dovoljno, čak i previše, na nedužna čovjeka baciti ljagu. Javnu ljagu. Da mu uništite život! Ne treba ni javno ni lažno nikoga optuživati. Ni osuđivati. Ponekad su ljudi poput gladnih hijena, ponekad čovjek čovjeka nizašto utaplja u žlici vode.

Tek što se vlast počela konsolidirati sustižu ju novi problemi. Radi li se o podkapacitiranosti pojedinih političkih moćnika ili… Ne, ne znam, ali kakogod bilo, stvari nisu bajne. Ono lanjsko komešanje u redovima vladajućih, izgleda, još nije gotovo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije