Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
MAJA PETEK 'U pretežito muškom kolektivu žene su ravnopravno prihvaćene'
MH

ŽENA U METALSKOJ BRANŠI

MAJA PETEK 'U pretežito muškom kolektivu žene su ravnopravno prihvaćene'

Osim što radi u metalskoj industriji Maja uspješno privodi kraju magisterij strojarstva

Žene su polako, ali sigurno, sve zastupljenije u zanimanjima koja su se nekada smatrala isključivo 'muškim' profesijama. Među njima je i metalska branša, u kojoj, iz godine u godinu, glavnu riječ imaju i pripadnice 'nježnijeg' spola. Jedna od njih je Maja Petek (25) iz Nedelišća koja već treću godinu gradi svoju karijeru u čakovečkoj tvrtki Primabiro.

- Završila sam srednju školu za tehničara za računarstvo, no nekako se nisam pronašla u toj profesiji te sam se odlučila okušati u strojarstvu. Upisala sam diplomski sveučilišni studij strojarstva na Sveučilištu Sjever u Varaždinu te se zaposlila u Primabirou, kaže Maja, inženjerka strojarstva po zanimanju.

Maja Petek (25) iz Nedelišća koja već treću godinu gradi svoju karijeru u čakovečkoj tvrtki Primabiro Fotogalerija

- Od početaka rada u ovoj tvrtki radim u Odjelu kontrole kvalitete. Najprije sam bila isključivo u pogonu gdje sam obavljala kontrolu samih proizvoda, a sad pak sam većinom u uredu gdje sam zadužena za komunikaciju s kupcima. Na taj način sudjelujem u poboljšanju internog radnog procesa, prenošenjem informacija odgovornim osobama, organiziranjem internih osposobljavanja, izradom radnih uputa i sličnog. Pored toga, zaprimam, analiziran i odgovaram na reklamacije kupaca, provodim nerazorna ispitivanja zavarenih spojeva prema zahtjevu kupaca, a prema potrebi obavim i kontrolu proizvoda u samom pogonu, pojašnjava Maja.

U pretežito muškom kolektivu, kaže Maja, žene su ravnopravno prihvaćene, a na takvo je ozračje naviknuta još od srednjoškolskih dana, kad je kao učenica Tehničke škole Čakovec, bila jedina djevojka u razredu.

- Posao koji radim vrlo je zanimljiv i dinamičan. Dečki su jako susretljivi, rado uskaču i pomažu ako nešto zatreba. I tako je od prvog dana otkako sam ovdje. Podrška smo jedni drugima, pomažemo si i zaista vlada topla obiteljska atmosfera, otkriva nam naša sugovornica.

Da su razmišljanja o rodno uvjetovanim zanimanjima već odavno zastarjela govori i podatak kako su u ovoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom kućišta transformatorskih kotlova, zavarenih konstrukcija i antikorozivnom zaštitom sve brojnije žene kojih na tristotinjak radnika danas ima 30-ak.

- Nekome tko me tek upozna možda se isprva može činiti malo neobično što radim u metalskoj industriji, no roditelji Klaudija i Igor te brat Luka, kao i brojni prijatelji već su na to navikli, kaže Maja te dodaje da je i kao članica DVD-a Nedelišće također okružena muškim društvom.

- Voditeljica sam vatrogasne mladeži u DVD-u Nedelišće te sam jedina žena među 15-ak operativnih članovima društva. U tih 16 godina, koliko se bavim vatrogastvom, žene su sve zastupljenije. Nekada, primjerice, nismo imali žensku ekipu za vatrogasna natjecanja, a danas ih brojimo nekoliko, dodaje.

Svim djevojkama i ženama, koje se školuju ili se žele okušati raditi u profesiji koja se nekada smatrala 'tipično muškom' poručuje da nema potrebe od zaziranja jer će biti prihvaćene kao ravnopravne članice zajednice.

Najnovije

Reci što misliš!