Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
JOSIP FARKAŠ IZ GORIČANA 'Minijature čuvaju sjećanja na život'
List Međimurje/M.K.Radmanić

umjetnička crta mu je u genima

JOSIP FARKAŠ IZ GORIČANA 'Minijature čuvaju sjećanja na život'

Pedestosmogodišnji Josip Farkaš iz Goričana izrađuje minijature svega što mu je srcu drago. U svojoj kolekciji ima međimurski grunt, mlin na rijeci, oruđe svih vrsta, raspela, minijaturne jaslice, bicikle - gotovo sve čime se koristite u svakodnevnom životu, ili se barem nekad koristilo.

A umjetnička crta mu je u genima. Pokojni brat Stjepan slikao je uljem na platnu dok drugi brat  Anđelko slika na staklu. 
 

Pedestosmogodišnji Josip Farkaš iz Goričana izrađuje minijature svega što mu je srcu drago Fotogalerija

- Ove minijature moja su duša. Predstavljaju nekadašnji način života, rveno oruđe za obradu polja ili rad u vrtu, starinski kukuružnjak ili mlin na rijeci danas gotovo da i ne možete vidjeti uživo te sam djelomice i iz tog razloga odlučio izrađivati svoje minijature. Sve što pamtim iz djetinjstva, želim ovjekovječiti, kaže Josip koji je u više navrata svoje minijature javnosti povodom općinskih manifestacija, a za unikatne suvenire primio i priznanja za najljepši međimurski suvenir.

A sve je počelo prije sedamnaest  godina, kada je Josipov sin Valentino bio još mali. 
- Poželio sam mu napraviti unikatne jaslice. I jesam. Uzeo sam gips, izradio sam osnovno pa sam počeo dopunjavati. Detalj po detalj dobili smo naše jaslice kojih se uvijek rado sjetimo. Takva vrsta umjetnosti me opuštala te sam do danas izradio više od stotinu komada raznog oruđa i svakodnevnih uporabnih predmeta, 

Josip je se sada usmjerio na izradu građevina, simbola mjesta. A prva je na redu crkva svetog Leonarda u rodnom mu Goričanu. 

- Želja mi je izraditi goričanski poznati Črni most i čakovečki Stari grad, ali prvo treba završiti našu crkvu. Trenutno me do kraja dijeli još samo nekoliko detalja, a tada ju mogu ponosno pokazati mještanima, kaže Josip te dodaje da samo treba imati strpljenja, biti uporan i voljeti detalje i tada nema toga što se ne može izraditi.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3539

Najnovije

Reci što misliš!