Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
MAJA TRSTENJAK IZ MAČKOVCA  Pčele znače život!
List Međimurje/D. Kliček

vlasnica je 80 košnica

MAJA TRSTENJAK IZ MAČKOVCA Pčele znače život!

Tajnica Udruge pčelara Međimurske županije Agacija, Maja Trstenjak (39) iz Mačkovca, uz svog oca Franju Trstenjaka vlasnica je 80 košnica u Mačkovcu, Hlapičini i Donjem Koncovčaku, a sve je krenulo zahvaljujući upravo ocu Franji

- Pčelarstvom se bavimo već više od 20 godina, a prve pčele nabavio je tata. Vodio se mišlju da mu pčelarstvo bude hobi jednom kad bude u mirovini pa je počeo proučavati literaturu, a nakon toga je nabavio i prvih pet košnica. Odonda se broj samo povećavao, a u željenu mirovinu tata je došao prije četiri godine, govori Maja. U međuvremenu se i naša sugovornica zaljubila u pčele, počela je kao djevojčica pomažući tati, da bi u međuvremenu postala i certificirana pčelarka što je još uvijek rijetko zanimanje među ženama u našim krajevima. 

Otac i kćer danas uz pomoć ostalih članova obitelji proizvode cvjetni te med od bagrema i kestena, a svoje košnice tijekom godine sele i u Baniju da bi pčele imale bolju ispašu.

- Pčele za mene znače ljubav, a onda i život. Ne samo moj, nego život svih nas. Kakav bi bio život bez prirode, a onda i nas ljudi da nema pčela, ističe naša sugovornica.
Košnice obitelji Trstenjak pažnju privlače i izgledom, sve su ručno oslikane motivima pčela i cvijeća ali i šaljivim i religioznim prizorima. 

- Željeli smo da naše košnice izgledaju lijepo, ali da budu zanimljive i djeci i odraslima te da svaka od njih ima svoju priču. Pčele tretiramo kao  dio obitelji i želimo da se u svojim drvenim nastambama osjećaju ugodno,  a cilj nam je da njihova marljivost, red i rad, zajedništvo i sklad, budu inspiracija za umjetnost. Motive kod oslikavanja tražimo u prirodi, a i legenda kaže da ti živopisni crteži na prednjoj strani košnice pomažu pčelama da prepoznaju svoju košnicu i vrate se u nju doznajemo od M. Trstenjak. 

Da bi najmlađima od malena usadili zdrave navike obitelj Trstenjak je osmislila i jedinstveno personalizirano  pakiranje meda za djecu koje uključuje staklenku u obliku medvjedića napunjenu medom od bagrema, edukativnu bojanku s tematskim motivima i porukama, drvene bojice, drvenu žlicu za med te prigodno pakiranje koje je ponijelo titulu najbolje ocijenjenog medenog suvenira u Hrvatskoj 2021. godine. Rade i na proširenju palete proizvoda pa zasnovali nasad lijeske. Proizvode i namaz od meda i lješnjaka te lješnjake u medu.

- Dodana vrijednost je važna jer dobivaš proizvod s kojim možeš zainteresirati potencijalnog kupca. Med koristim i za izradu kozmetičkih proizvoda a uredili smo i prvu apikomoru u Međimurju koja služi za inhalaciju ljekovitim zrakom, aerosolom iz košnica. Ona služi za ublažavanje akutnih i kroničnih respiratornih bolesti. Tko radi kao pčela, može postići velika djela! A pčele će kao i do sada, vrijedno raditi za dobrobit svih nas, poručuje poduzetnica Maja.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3538

Najnovije

Reci što misliš!