poznat u svih sferama ribolovnog sporta

MARKO HORVAT IZ KOTORIBE ‘Volio bih stati na tron svijeta’

Dvadesetogodišnji Marko Horvat iz Kotoribe poznat je u svih sferama ribolovnog sporta. Još kao dječak, ribolov mu je bila glavna zanimacija koju je danas pretvorio u veliku ljubav

– Kao petogodišnjak sam već rado odlazio u ribolov sa svojim ocem Ivicom, primio prvi štap u ruke, upecao prvu ribu. Bilo mi je zanimljivo, iako sam se bavio i stolnim tenisom te nogometom. Rezultate sam postizao u svim sportskim poljima, no ribolov me osvojio, kaže Marko koji je na svoja prva natjecanja krenuo sa sedam godina pod kapetanskom rukom oca. 

– Otac je također aktivni dugogodišnji natjecatelj Športskog ribolovnog društva Som Kotoriba. Moji natjecateljski početci natjecanja bila su društveni i prijateljski kupovi. Godinu dana kasnije, sa svojih 8 lovio sam već u Županijskoj ligi za mladež, opisuje svoj put Marko.

Markova želja, upornost i marljivost urodila su dobrim rezultatima te je već s deset godina lovio na državnoj razini za Hrvatsku ribolovnu ligu mladeži. Dobri plasmani u kategoriji U-15 vinuli su ga i do hrvatske reprezentacije te svjetskih prvenstva u Srbiji, Portugalu, Irskoj i Italiji, Španjolskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj ligi mladeži bio je prvak Hrvatske pet puta, no najveći uspjeh ipak je prvo mjesto međunarodne federacije. 

– Najvažniji postignuti rezultati su mi svakako svjetska natjecanja, ali, kao najveći uspjeh bih izdvojio prvo mjesto na rang listi krovne ribolovne međunarodne federacije sportskog ribolova FIPSed. Osvajanje tog trona je rezultat ukupnog zbroja rezultata sa svjetskih natjecanja koje sam ostvario do tada u skupini U-15 i na koji sam jako ponosan, rekao je.

Svaki slobodni trenutak Marko provodi ili na natjecanjima ili trenirajući. 

– Treninzi i pripreme se intenziviraju kako se približava i natjecanje, a tad zaista slobodnog vremena gotovo da i nemam. Svako natjecanje ima svoje specifičnosti, od različitih voda, ribolovne opreme pa sve do tehnika. Uz ribolov udicom na plovak, volim koristiti discipline fiderom, šaranskim štapovima, blinkanje pa čak i ribolov na moru, a za poznavanje svake discipline treba puno vježbe, kaže Marko. 

No, za sav taj trud vrlo je važna i podrška, a Marku ona ne nedostaje. 

– Podrška obitelji mi je jako važna u svemu, pogotovo do nedavno kad još nisam zarađivao. Sva ta natjecanja iziskuju i određena ulaganja, ali ipak, ono najvrijednije su savjeti. Trud i svaki savjet mog kapetana oca Ivice, koji me prati u svakoj pripremi te na svakom natjecanju je namjerljiv. Moji rezultati su i njegovi, a nama dvojici leža drži mama Danijela. I samo tako se dolazi do rezultata. Naravno, tu je i moj klub, ŠRD Som Kotoriba koji pomažu i financijski i iskustveno. Srećom, članstvo našeg kluba okuplja mnoge reprezentativce, izuzetne sportaše i ljude, a baš njihovi savjeti vrijede zlata, govori Marko. 

Iako ribolovnih idola ima jako puno, Marko bi volio stati na tron svijeta baš poput kolega Alana Perka i Mihaela Pongraca, a svi budući planovi usmjereni su upravo ka tome.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3532

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije