PRIČE IZ BOLNICE

GLAVNA PRVOSTUPNICA JADRANKA NOVAKOVIĆ Mamografija kao pretraga je moja velika ljubav!

Čakovečka radiologija pri samom je vrhu po opremljenosti

Jadranka Novaković, bacc.radiol.techn. iz Čakovca gotovo cijeli svoj radni vijek provela je na Odjelu radiologije i ultrazvuka Županijske bolnice, gdje je započela kao pripravnica, napredovala u glavnog inženjera, a danas je glavna prvostupnica Odjela. Od samog osnutka aktivna je u Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika, članica je Hrvatskog društva radiološke tehnologije gdje je bila što u Glavnom ili Nadzornom odboru, a uz to je potpredsjednica Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurske županije, gdje volonterski odradi puno akcija vezanih uz zdravlje stanovništva naše županije. Često sudjeluje na raznim kongresima i predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Rodom iz Gardinovca nakon završene srednje škole svoje je obrazovanje nastavila u Zagrebu na Višoj školi za medicinske sestre i tehničare. Završila je i razlikovni studij te stekla titulu bacc.radiol.techn. – prvostupnice radiološke tehnologije. Po završetku studija vratila se u Čakovec i zaposlila kao pripravnik. Neko vrijeme radila je i kao glavna sestra u Dječjem centru, današnjem Dječjem vrtiću gdje je stekla nova iskustva, ali potom se ipak vratila radiologiji gdje radi dugi niz godina.

– Na čelu Odjela radiologije i ultrazvuka je dr. Miljenko Novak, spec. radiologije, subspec. ultrazvuka, zamjenik je dr. Željko Maltarić, spec. radiologije, subspec. ultrazvuka. Moja zamjenica je Lucija Pergar, magistra radiološke tehnologije. Na odjelu radi 20 radioloških tehnologa, 10 specijalista radiologije, 1 specijalizant radiologije, a 3 specijalizanta su na specijalizaciji u Zagrebu. Četiri radiološka tehnologa je prošlo edukaciju za rad na intervencijskoj kardiologiji. Na Odjelu rade 3 medicinske sestre, dvije su prvostupnice sestrinstva, jedna medicinska sestra SSS, imamo dvije službenice koje rade administrativne poslove i na šalteru. Dosta smo povećali obim posla unazad 20 godina, slobodno možemo reći da se on udvostručio, rekla je Jadranka Novaković.

Radiologija, kao grana medicine koja se bavi dijagnostičkim i intervencijskim postupcima uz primjenu zračenja, unatrag nekoliko desetljeća mnogo je napredovala.

– Kad sam diplomirala 1985. godine i došla na Odjel radiologije u Čakovec radili smo klasičnu radiografiju na filmove i to je bilo više-manje sve. Nakon toga dobili smo 1-slojni CT uređaj. Nakon tog uređaja ovo nam je već drugi CT uređaj koji je 16-slojni, a zbog potrebe i mogućih kvarova zbog dotrajalosti aparature razmišljamo o nabavci novog uređaja, 128-slojnog ili više, na kojem bi se radile i CT-koronarografije u suradnji sa spec. kardiolologije. U tome imamo i veliku podršku ravnatelja dr. Igora Šegovića i župana Matije Posavca. Nadam se da ćemo uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju kako bi dobili vrhunski CT da naši žitelji ne bi morali putovati u druge županije, naglasila je Novaković.

– Često putujem po kongresima i dobivam pohvale za opremljenost našeg Odjela, jer smo jedna od županija koja je dosta napredna u tehnologiji. Prije par godina bila sam privatno u Americi u Los Angelesu. Bila sam u nekoliko bolnica i moram priznati da sam bila iznenađena viđenim kada je riječ o tehnologiji jer smo u tehnologiji skoro pa u njihovom rangu, ali zato je potrebno stalno obnavljanje jer tehnologija svakim danom napreduje, istaknula je naša sugovornica.

LJUBAV PREMA MAMOGRAFIJI

– Međimurska se županije može pohvaliti i odličnim odazivom žena na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji provodimo od listopada 2006. godine i po odazivu žena smo uvijek pri vrhu u Hrvatskoj. Radimo mamografije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke gdje se pozivaju žene od 50. do 70. godine na preventivni screening pregled. One su već dobro upoznate s tim, rado se odazivaju, a imamo dobru suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo koji odrađuje veliki dio posla u pozivanju žena, a to je i rezultat velikog odaziva žena na preventivni pregled, doznali smo od glavne prvostupnice.

Pored klasične mamografije na Odjelu radiologije i ultrazvuka radi se i tomosinteza dojke, a uskoro će početi raditi i stereotaksijsku core-biopsiju tako da pacijentice više neće morati odlaziti na taj pregled u druge bolnice izvan naše županije.

– Mamografija je moja velika ljubav od prvog dana. Napisala sam na desetke predavanja o mamografiji koje sam održala na kongresima i u Hrvatskoj, ali i van države. 2006. godine napisala sam prvo predavanje o “Indirektnoj digitalnoj mamografiji” u Hrvatskoj. Svatko od nas vjerojatno ima nešto što mu se sviđa. Meni je mamografija nekako u srcu. Kako me radiologija odredila u odabiru studija, tako je mamografija moja ljubav i volim kolegicama i kolegama prenositi svoje znanje, priznala nam je Novaković.

Značajan dio posla djelatnici Odjela odradili su za vrijeme epidemije koronavirusa. Sve potrebne snimke pluća svih COVID pacijenata doslovno su prošle kroz njihov Odjel. Zahvaljujući novom mobilnom uređaju, koji je tada bio smješten u COVID ambulanti, to je bilo znatno olakšano. Danas im on služi za snimanje teško pokretnih pacijenata na intenzivnom ili koronarnom odjelu, odnosno pacijenata koji nisu za transport do Odjela radiologije. Još jedan mobilni uređaj za snimanje nalazi se u operacijskoj sali, gdje gotovo svakodnevno odlaze po potrebi radiološki tehnolozi za vrijeme najčešće kirurško-traumatoloških operacija.

Pored navedenog na Odjelu se obavlja i denzitometrija, odnosno mjerenje gustoće kostiju, a posljednje što su nabavili je uređaj za magnetsku rezonanciju, odnosno MR.

– Za rad na MR-u se stalno educiramo, uređaj je stalno iskorišten, tako pored naručenih obrađujemo i veliki broj bolničkih pacijenata, radimo u dvije smjene, radi se do 22 sata, a uskoro počinjemo raditi i vikendom što će dodatno smanjiti liste čekanja na magnetu. Dosta je osjetljiv rad na MR-u zbog toga jer je važna priprema pacijenta i tu radiološki tehnolozi odrađuju velik posao provjere upitnika i kontraindikacije, zato jer na magnet ne smiju bolesnici s pacemakerom (ako nije MR safe) i metalnim (feromagnetičnim) implantantima za koje ne postoji izjava proizvođača da smiju u MR uređaj, naglasila je Novaković te dodala da rad na ovakvim uređajima zahtjeva i dodatne edukacije koje vrijedni i marljivi kolege redovito polaze među kojima je edukacija za magnet dojke koji će uskoro početi raditi na MR-u u čakovečkoj bolnici.

Tako su i na UZV, pored redovnih pretraga, uveli i dosta noviteta. Samim time, povećao se i obim posla. Dnevno kroz njihov odjel prođe i 200-njak pacijenata, a u vrijeme dežurstva obrade 60-70 pacijenata dnevno.

Uz rad na toliko uređaja, razne vrste pretraga te obradu velikog broja pacijenata, neminovni su kvarovi.

– Na to ne možete utjecati. To su sve digitalni uređaji gdje se može dogoditi da aparat zablokira uslijed snimanja i dalje ne možete raditi. To nije kvar koji možete sami popraviti, već morate zvati servis. Tu moram pohvaliti ravnateljstvo Bolnice koje nam ide na ruku i zaista brzo rješavamo takve situacije. Činjenica je da smo mi jedina radiologija za cijelo Međimurje i ako se dogodi kvar, važni su nam brzi popravci, ali i stalno obnavljanje aparature, rekla je.

SLOBODNO VRIJEME

Slobodno vrijeme voli provoditi u krugu najmilijih, sa sinom Hrvojem i snahom Darinom, a posebno veselje predstavljaju joj unuci Borna (3) i tromjesečni Bruno. Također, voli druženje s prijateljicama uz kapučino ili pak otići u prirodu do vikendice.

 – Dobra i kvalitetna aparaturu nam je važan dio za pretrage na Odjelu radiologije i ultrazvuka i nadam se da ćemo u tom smjeru nastaviti i dalje, poručila je za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije