
Davor je rodom iz Ludbrega, po struci je vozač, a u kulinarstvo se zaljubio još kao tinejdžer
Kao i za mnoge druge gurmane te zaljubljenike u prirodu, i za Čakovčanina Davora Potočnika počinje najljepši dio godine – vrijeme za boravak i kuhanje u prirodi.
Davor je rodom iz Ludbrega, po struci je vozač, a u kulinarstvo se zaljubio još kao tinejdžer kada je i počeo učiti kuhati. Kako to obično bude, prva jela koja je spremao bila su ona jednostavnija.
– Jaja na oko ili kuhana, meso na tavi, bilo da se radilo o svinjetini, piletini ili puretini, neke jednostavnije juhe i slično. Tako sam počeo brusiti vještine, prisjeća se sa smiješkom.
Ekspresno odgovara na pitanje koja su mu danas omiljena jela. Upravo jušna jela kao što su gulaši, bograči, grah te meso s roštilja. Nimalo mu međutim nisu mrski ni ostali slični klasici poput kotlovine i ribljeg paprikaša, za koji ribu sam lovi jer je i ribolovac. Sve spomenute finote, mnogi vole ljuto. Davoru to nije imperativ. Ljutinu si, kaže, svatko po želji naknadno može dodati u tanjur.
Često je i sudionik različitih gulašijada i kulinarskih natjecanja u našem kraju. Tako nije izostao ni s nedavne tradicionalne humanitarne gulašijade koju na preloškoj marini organizira Rotary club Prelog. Bio je u ugodnom društvu. Ekipu, imena Vectum, uz Davora su činile njegova životna partnerica Katarina Tuksar te kolegica s posla Biserka Vukalović.
– Nismo pobijedili, ali naš je kotlić prvi bio prazan, s ponosom ističe naš sugovornik. A dok i nisu na organiziranim kulinarskim manifestacijama, ljetni im vikendi uglavnom služe za odlazak u prirodu i kuhanje.
– Manje je bitno je li riječ o goricama ili Dravi. Važno je da se uživa. Već sada imamo nekoliko zakaparenih roštiljada, a dok počne prava sezona godišnjih odmora, bude toga još više. Uvijek nam se pridruže i dragi prijatelji – obitelj Brezarić iz Dunjkovca.
Volim i fotografirati pa sve što kuham obavezno fotodokumentiram, zaključuje. A nakon ukusnog glavnog jela, godi pojesti i slatki desert. Niti to nije problem. Davorov omiljeni kolač su kremšnite koje također priprema sam. Za naše čitatelje odlučio je podijeliti recept za gulaš – na Davorov način.

MIRISI DOMA
Gulaš na Davorov način
SASTOJCI
– kg luka
– 4 češnja češnjaka
– 2 manje mrkve
– kriška celera
– crvena slatka vojvođanska i ljuta paprika
– 10 dag masti
– 1 suha koža od špeka
– kg junetine ili govedine
– 1,5 kg svinjetine
– sol, papar, vegeta
– goveđa kocka
– 0,5 litre mineralne vode
– paradajz sos
– makedonski đuveđ
– od 2 do 4 lovorova lista
– 3 ili 4 slatka i 1 ljuti feferon
– 2 kg krumpira
PRIPREMA
Pirjati povrće i junetinu ili govedinu. Vodu dodavati po potrebi i kuhati sat vremena. Zasebno, u vok tavi prepeči komadiće svinjetine te nakon jednog sata dodati u kotlić s povrćem. Zatim kuhati još najmanje jedan sat uz dodavanje začina. Zasebno djelomično skuhati krumpir pa ga dodati u kotlić i kuhati dok ne omekša.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3660





