
Dugo je Sonja Kolmanić (53) iz Pretetinca odolijevala onome za što se brzo ispostavilo da joj odlično ide
– Iako danas imam pun mobitel fotografija torti koje sam ispekla u posljednjih desetak godina, dugo mi je trebalo da ispečem svoju prvu. Imala sam neki strah primiti se rada na toj slastici iako sam kolače već pekla na veliko. Bojala sam se da torta neće uspjeti, da ću upropastiti namirnice, da neće biti dobrog rezultata, odnosno da torta neće dobro izgledati niti će biti ukusna, ispričala je Sonja koja je prvu tortu napravila prije 20 godina, za kćerin 12. rođendan. Bila je to, govori pokazujući nam i fotografiju, torta Štrumpfeta. Kada je torta uspjela, Sonja je vidjela da joj dobro ide i počela je redovitije uzimati mikser u ruke te raditi torte svima u obitelji, kao i brojnim prijateljima.
– Zavoljela sam raditi torte raznih veličina i okusa, a osim najbližih uskoro sam ih počela praviti i njihovim poznanicima. U tome uživam i rado pripremim što god požele, kazala je Sonja koja trenutno živi i radi u Njemačkoj i ondje se rado odaziva na pitanja poput „Možeš i meni složiti tortu?“, „A meni?“, pa je čak radila tortu na kat šefici za svatove.
Kolači za sve
Za sve prigode tijekom godine Sonja je spremna i aktivna u kuhinji.
– Za Božić pripremam paketiće od 20-ak vrsti keksića i kolačića koje ispečem. Radim u domu za starije pa puno podijelim tamošnjim korisnicima, a volim i da mi stol kod kuće krasi lijepi poslužavnik s raznim kolačima, naglašava Sonja koja ne kuha od malih nogu jer je ona radila, a u kuhinji je bila glavna baka, no kada je ona umrla, Sonja je zasukala rukave.
– Naučila sam zatim sve sama kuhati, a počela sam i peći kolače. Nisam odustajala ni kada ne bi uspjelo iz prve, tako dugo sam pekla jedan kolač dok nije uspio i dok nije bio jestiv, govori Sonja dodajući kako je puno pokušaja na početku bacala. Ustrajna je, ima želje i voljke peći jer u kući svi vole jesti kolače. Kad preseli natrag u Međimurje, plan je u kući posložiti kuhinju da bude 100 % funkcionalna i praktična za njezino pečenje kolača i torti pa će se slasticama sigurno baviti i u budućnosti. Najradije priprema kremaste kolače.
– Ni kod kolača ni kod kuhanja nemam problema s izborom što pripremati jer ukućani vole sve. Nikad mi još nisu rekli da nešto nije fino, sve rado pojedu, od mesa, variva do deserta, kazala je naša sugovornica i dala nam recept za njezinu sočnu tortu od malina i bijele čokolade.
MIRISI DOMA
Malin torta
SASTOJCI
Biskvit:
– 6 jaja
– 50 ml ulja
– 180 g šećera u prahu
– 120 g brašna
– 80 g gustina
– žličica praška za pecivo
– sok i korica od limuna
Fil:
– 800 ml mlijeka
– 8 žumanjaka
– 60 g gustina
– 2 vanilin šećera
– 120 g šećera
– 100 g bijele čokolade
– 150 g margarina
Preljev:
– 400 g malina
– 120 g šećera
– 35 g gustina
– 50 ml vode
– 50 g maslaca
Završna krema:
– 400 g krem sira
– 150 g šećera u prahu
– 250 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA
Pripremimo okrugli kalup za tortu i namažemo ga s malo margarina. Sve sastojke za biskvit pomiješamo i napravimo smjesu za biskvit koju izlijemo u kalup i pečemo na 170 °C oko 40 minuta. Koru presiječemo na tri jednaka djela. Za fil i kremu sastojke pomiješamo, svako u svojoj posudi.
Preljev također pripremimo u posebnoj posudi. Stavimo na tanjur prvu koru biskvita, preljev od maline, pa pola fila, zatim drugu koru, preljev i ostatak fila i na kraju zadnju koru. Ostavimo tortu u hladnjaku da se ohladi pa je idući dan premažemo završnom kremom.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3645