
Draga Halić iz Podbresta za svoju kukuruznu zlevanku dobila je i nagradu
U toploj sobici zgrade usred Podbresta svakog se tjedna u isto vrijeme okupljaju vrijedne ženice iz Udruge žena “Brest”.
One marljivo rade na predmetima koje će izložiti na sljedećoj prodajnoj izložbi, a u tom radu pričaju, prisjećaju se davnih vremena i uče jedna od druge. Tu i tamo razmjeni se koji recept.

Prilikom našeg posjeta, čuli smo jedan takav zanimljivi recept od članice Udruge, Drage Halić. Radi se o njezinoj nagrađivanoj kukuruznoj zlevanki.
Na početku se
- dva jaja
- jedan vanilin šećer
- jedna šalica od 2 dcl šećera
- zamute gusto, kao za biskvit. Smjesa mora biti gotovo bijele boje.
Zatim se doda:
- pola šalice ulja
- jedna šalica mlijeka
- jedna šalica oštrog brašna
- jedna šalica kukuruznog brašna
- jedan prašak za pečenje.
- Sastojci se mjere u šalicama od 2 dcl. Sve se dobro umiješa i dobije se rijetka smjesa.
Potom se posuda za pečenje premaže domaćom masti i u nju se ulije pola smjese. Na taj dio rasporedi se suhi nadjev (orasi ili mak sa šećerom i vanilin šećerom, po želji) i preko svega se prelije druga polovica smjese.
Završni dodir je završni premaz od kiselog vrhnja, koji mora biti obilat.
I to se onda stavi peći u pećnicu (zagrijanu na 200-210 stupnjeva). Zlevanka se peče do zlatno-smećkaste nijanse i na kraju se posipa šećerom u prahu.
Zasladite si nedjeljni ručak ovim ukusnim receptom!
