
Neka se zna da još uvijek postoje žene koje kuhaju stara, tradicijska jela, naš razgovor započinje Marija Trojnar iz Nedelišća
Marija je vrsna kuharica koja je ovom prilikom s nama odlučila podijeliti djelić svog znanja i umijeća.
– Kuhati sam počela s 12 godina, naučila sam od mame.
Prvo jelo koje sam ikada skuhala bili su trganci sa slaninama. Moja mama je bila kućanica, uz rad u polju i pletenje cekera često je bila doma pa sestre i ja nismo morale toliko kuhati. Kasnije sam zahvaljujući savjetima jedne iskusne profesionalne kuharice naučila kuhati juhu i razna variva, prisjeća se Marija.
Kuhanje je tek nakon udaje zauzelo nešto važniju ulogu u njezinom životu.
– Ubrzo nakon udaje umrla mi je svekrva, pa sam s 22 godine u potpunosti preuzela kuhanje za svekra, muža i njegovog brata. Ako nešto nisam znala, našla sam načina da naučim. Uskoro su došla i djeca i unuci pa sam uz puno prakse usavršila kuhanje starih tradicionalnih jela, kaže ona.
Marija danas najčešće kuha za članove svoje obitelji koji svakodnevno uživaju u njezinim kulinarskim vještinama. Često priprema pileće želuce, pretepeni krumpir i kiselu repu s grahom. Najviše ipak voli kuhati za svoje unučiće koji jednostavno obožavaju starinsku međimursku hranu.
– Djeca vole kad im spremim gris na mlijeku, palentu s jogurtom i šulenku. Super im je i tanka pšenična zlevenka, s ljubavlju priča Marija.
Osim kuhanja i provođenja vremena s unucima, nakon umirovljenja se posvetila i zdravom životu pa svaki dan u šetnji prijeđe između pet i deset kilometara.
Marija je za čitatelje lista Međimurje izdvojila svoja dva recepta.
Fini domaći kruh
Dvije kocke svježeg kvasca s malo šećera staviti u toplu vodu. Kad se kvasac digne, potrebno je umijesiti prethodno zapareno kukuruzno brašno, kilogram i pol glatkog brašna, jednu do dvije ravne žlice soli i prema potrebi malo tople vode.
Tijesto se obično mijesi rukama sve dok se ne počne odvajati od posude. Potom se pokrije krpom dok se ne udvostruči.
Kada se tijesto digne, posudu za pečenje potrebno je namazati domaćom svinjskom masti i prebaciti ga u nju. Potom ostaviti da se diže još kojih deset do petnaest minuta. Kruh se peče u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva otprilike 45 minuta. Kad je kruh pečen, istrese se na krpu i pokrije do upotrebe.
Pretepeni krumpir za hladne dane
Usitniti luk srednje veličine i kratko popržiti na domaćoj svinjskoj masti. Dodati krumpir narezan na kockice i preliti s dovoljno vode da prekrije krumpir. Dodati sol, papar, lovorov list i žličicu slatke crvene paprike. Kuhati dok krumpir ne omekša. Kad je krumpir kuhan, potrebno je pripremiti ‘pritep’.
Za ‘pritep’ u zdjeli dobro promiješamo žlicu brašna, 300 ml kiselog vrhnja i malo mlijeka te potom sve zakuhamo u krumpir uz neprestano miješanje do vrenja. Po želji se posebno mogu skuhati i dodati kobasice ili buncek.
MIRISI DOMA
Mekane buhtlice za desert
SASTOJCI
– svježi kvasac
– 1 dcl toplog mlijeka
– žlica šećera
– 500 dag glatkog brašna
– žlica šećera
– žlica masti
– 1,5 do 2 dcl toplog mlijeka
– jaje
– vanilijin šećer
– malo limunove korice
PRIPREMA
U jedan decilitar toplog mlijeka dodati svježi kvasac i žlicu šećera.
Pričekati da se digne, potom dodati 500 dekagrama glatkog brašna, žlicu šećera, žlicu masti, toplo mlijeko, jaje, vanilijin šećer i limunovu koricu.
Mijesiti rukama dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Potom pokriti krpom i pustiti da se udvostruči. Nakon što se tijesto diglo, još ga malo umijesiti na ravnoj plohi pa podijeliti na 16 kuglica. Kuglice malo spljoštiti rukama i napuniti željenim nadjevom pa pažljivo zatvoriti.
Poslagati u posudu za pečenje, premazati s malo masti i pustiti da se još malo dignu. Kuglice je potom potrebno staviti u hladnu pećnicu i peći na 160 stupnjeva 30 do 35 minuta. Dobar tek!
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3643