LAG Međimurski doli i bregi

STJEPAN POKRIVAČ IZ SVETOG KRIŽA Obnovio sam poljoprivrednu mehanizaciju jer bolje je raditi na zemlji nego gledati TV

Stjepan Pokrivač obrađuje deset hektara zemlje na kojoj uzgaja - suncokret, kukuruz i žitarice.

Bespovratnim sredstvima koja je dobio na natječaju Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi za Tip operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Stjepan Pokrivač, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Križa, obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju na svojem imanju. 

-Ovo će biti jako teška godina, možda i najteža. Ni jedne godine do sada nismo imali takvu situaciju, tako dramatičan porast svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji uz stalni pad otkupnih cijena suncokreta i žitarica. Samo za sjetvu jednog hektara moram dati više od tonu suhog kukuruza! Takvo stanje nije održivo, no, ja ipak ne odustajem. Mislim da je bolje raditi na zemlji nego gledati TV – rekao je ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Križa.

Uz svoj redovni posao vozača u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, Stjepan Pokrivač uspijeva raditi na zemlji, a ostaje mu i dovoljno vremena za hobije ali i za društveni angažman.

-Posao koji radim je prilično stresan pa se u slobodno vrijeme posvećujem i svojim papigama i ukrasnim kokošima koje uzgajam. Volonter sam i u Crvenom križu, predsjednik sam Udruge orača Međimurske županije, a donedavno sam bio i predsjednik Mjesnog odbora Sveti Križ. Sve me to ispunjava i pričinjava mi veliku radost – istaknuo je ovaj svestrani Međimurac.

U potrazi za traktorom prešao 4 tisuće kilometara

Stjepan Pokrivač veliku pozornost posvećuje i poljoprivrednoj mehanizaciji na svom imanju, pa je kaže, uvijek svoje poljoprivredne površine obrađivao s dobrim traktorima.

-Imao sam traktor koji je bio dobar, ali je bio star već 35 godina. Zato sam razmišljao o kupnji novijeg i modernijeg traktora. Na prvi natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi upozorio me je kolega, prijavio sam se na natječaj i prošao kao treći na rang listi. No, poštar mi nije na vrijeme dostavio dokumentaciju, pa sam odlučio odustati. Nisam se žalio, nego sam se ponovo prijavio na novi natječaj LAG-a i ponovo sam prošao. Htio sam kupiti noviji traktor, no, ponuda je bila jako slaba. U potrazi za dobrim traktorom prešao sam više od 4 tisuće kilometara, od Dravograda do Našica, a traktori koji su bili ponuđeni na prodaju bili su jedan lošiji od drugoga. Naposljetku sam dobar traktor kupio usred Međimurja, u Slakovcu. Prodavatelj je bio prvi vlasnik, traktor je bio dobar i jako sam zadovoljan. Traktor je 2007. godište, ima i klimu, mislim da ću barem nekoliko godina biti bez brige. Uz traktor sam sredstvima koje sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi kupio i novu prskalicu od 800 litara, koja ima tri rezervoara, što udovoljava europskoj direktivi. Jako sam zadovoljan. Svojim novcem kupio sam i sjetvospremač, kratku tanjuraču, malčer i prikolicu, pa mogu reći da sam uz podršku LAG-a Međimurski doli i bregi obnovio poljoprivrednu mehanizaciju s kojom radim. Kupio sam upravo ono što mi je trebalo. Htio bih kupiti i još nešto zemlje, ali u našem kraju nema zemlje na prodaju, a ono što se nudi je naprosto preskupo – upozorio je Stjepan Pokrivač.

Pohvala LAG-u Međimurski doli i bregi

Ovaj poljoprivredni proizvođač jako je zadovoljan suradnjom s LAG-om Međimurski doli i bregi, čiji je rad ocijenio vrhunskim.  

-Prezadovoljan sam s njihovim radom, zaslužili su svaku pohvalu. Cijeli natječaj je protekao bez ikakvih problema, zaposlenice LAG-a bile su uvijek dostupne. Isplaćena mi je druga rata, prošao sam terensku kontrolu, sve je proteklo glatko.  Zato se na njihov natječaj planiram prijaviti i u novom programskom razdoblju, jer bi mi još trebala i nova roto brana i sijačica. Da nisam dobio ta bespovratna sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bih kupio ovaj traktor, radio bih i dalje sa starim, a poljoprivrednu mehanizaciju ne bih uspio zanoviti u tako kratko vrijeme. Ova mjera LAG-a mi je bila dobrodošla i konkretna podrška – naglasio je Stjepan Pokrivač, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Križa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije