RAZGOVOR S POVODOM

ZLATNO DOBA MUZEJA MEĐIMURJA ČK Maša Hrustek Sobočan: Imamo pregršt razloga za slavlje

Muzej Međimurja Čakovec središnja je muzejska ustanova u Međimurju smještena u čakovečkom Starom gradu

Prostire se na 8.850 četvornih metara, ima 31 tisuću predmeta u 53 zbirke, 18 zaposlenika i jedini su muzej u Hrvatskoj koji radi sedam dana u tjednu, od ponedjeljka do nedjelje, i to u dvije smjene. Ove godine slave veliki sedamdeseti rođendan, a to čak i nije jedini razlog za slavlje.

Ove su godine ušli u finale prestižne europske nagrade „Europski muzej godine” što je još jedno priznanje koje je dobila ta ustanova. O slavljeničkoj godini, planovima i uspjesima razgovarali smo s ravnateljicom Mašom Hrustek Sobočan.

Kako se mijenjala muzejska djelatnost i što danas znači biti „dobar muzej”?

Biti dobar muzej danas ne znači samo imati stalni postav, zbirku i kustose, već je naglasak na aktivnoj suradnji sa zajednicom i sociološkoj komponenti doprinosa kvaliteti života naših sugrađana. U tom smjeru mi od 2013. godine stalno produciramo izložbe, edukacijske radionice za naše najmlađe posjetitelje na razne teme koje se tiču zavičajne baštine našeg Međimurja, zatim ostvarujemo suradnju s brojnim umjetnicima, udrugama i pojedincima koje prezentiramo javnosti, osmišljavamo manifestacije, događanja, priredbe i predavanja, a sve kako bismo učinili naš muzej bitnim kulturnim nukleusom u kojem se svi osjećaju prepoznatim i dobrodošlim.

Koliki je fundus Muzeja i koja je najveća vrijednost koju čuva?

Fundus broji više od 31 tisuću inventiranih predmeta. Neki od najvrjednijih eksponata su originalna rukom pisana povelja Jurja IV. Zrinskog kojom daje trgovišne slobode gradu Čakovcu na dan 29. 5. 1579. godine, a to je datum kada obilježavamo Dan Grada Čakovca.

Tu je i unikatna srebrna žlica s grbom obitelji Zrinski iz 16. stoljeća koju smo našli arheološkim iskapanjima na mjestu gdje je nekad stajao drveni most ispred ulaza u Stari grad. Zanimljiva je i obredna posuda askos koja datira u 7. stoljeće prije Krista i na sebi ima figure bikova. Imamo i franački mač iz 8. stoljeća, salonsku garnituru grofa Feštetića, portret grofice Althan prikazane u liku svete Jelene, kompletan atelje kipara Luje Bezeredija, ali i slikara Ladislava Kralja Međimurca, velik broj etnopredmeta, djela suvremene umjetnosti, djela umjetničkog obrta i još mnogo toga.

Koliko je izazovno danas predstaviti građu kojom raspolažete? Mijenjaju li se zahtjevi publike?

Mi naše stalne postave prezentiramo suvremenim muzeološkim metodama kojima dajemo kontekst vremena nastanka, povijesnih zbivanja i funkcije predmeta u zajednici. Naš novi stalni postav nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ je dobar primjer kombinacije suvremenih interpretacijskih metoda koje daju nove tehnologije poput animacije, holograma, lutki, 3D prikaza, 4D doživljaja digitalnog sadržaja i klasičnih muzejskih predmeta u najboljem omjeru. U njemu uživaju podjednako i starije i mlađe, vizualno zahtjevnije generacije.

Struka očito prepoznaje napore MMČ-a. Koje nagrade ste do sada osvojili?

Nagrade smo počeli dobivati tek prije nekoliko godina kada je naš rad konačno dosegnuo prepoznatljivu kvalitetu izvan lokalnih okvira, na nacionalnoj, pa i europskoj razini. Godine 2020. Hrvatsko muzejsko društvo dalo je nagradu Muzeju za pedagoško- edukativni projekt „Muzej za Pogled“ za edukacijske radionice s djecom iz autističnog spektra. Dvije godine kasnije Hrvatsko muzejsko društvo dalo je nagradu Riznici Međimurja za najbolji stalni postav u Hrvatskoj.

Prošle godine dobili smo nagradu „Zlatni pin“ Starom gradu u Čakovcu,koju Google dodjeljuje u kategoriji „Dvorci i palače“, a dobili smo i dvije nagrade Muzeju na „TEF fest-u“. U kategoriji „Najbolji etno serijal“ za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja, a druga pojedinačna nagrada za film „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ u kategoriji najbolja glazba.

Lani je višoj kustosici Janji Kovač Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo Godišnju nagradu u kategoriji za istraživački rad koji je rezultirao knjigom „Nematerijalna baština Međimurja“. Ove smo godine nominirani u finale za Europski muzej godine (EMYA), najstariju i najugledniju europsku muzejsku nagradu. A slijedi nam i dodjela nagrade Grada Čakovca za doprinos kulturi.

Možete li nam dati osvrt na nedavnu svečanost dodjele prestižne nagrade za najstariju europsku nagradu „Europski muzej godine”?

Muzej Međimurja Čakovec ušao je u finale za najbolji europski muzej godine, poznatu nagradu EMYA, European Museum of the Year Award. Bili smo jedini predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem izboru, a naš muzej našao se u visokom društvu najboljih europskih muzeja. Ulazak u samo finale izbora od iznimnog je značaja i predstavlja veliko priznanje muzejske struke. Iako nismo nagrađeni, već i sama nominacija govori puno o visokim standardima po kojima radi naš muzej. Izrazito smo ponosni na taj uspjeh.

Koji su planovi?

Završena je kompletna statička sanacija Starog grada, što je bitno jer bez toga nema daljnjih radova na opremanju. Fortifikacija je u potpunosti obnovljena i revitalizirana, živi i diše kao Riznica Međimurja, a u budućnosti nam preostaje završiti radove unutar palače. Uskoro počinje i energetska obnova Memorijalne kuće slikara Ladislava Kralja Međimurca. Muzej je posljednjih deset godina doživio prekretnicu u strukovnom i graditeljskom smislu te je prošao pravu transformaciju izgleda i rada. Muzej Međimurja Čakovec upravo proživljava svoje zlatno doba.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3604

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije