bravo, draškovčani

VIDEO/FOTO Čuvanje tradicije u Draškovcu – Ul. Josipa Slavenskog ukrašena majgama!

-Samo u Ulici J. Slavenskog ima toliko majgi koliko u cijelom Međimurju- moglo se čuti u na svakom koraku u Draškovcu u utorak popodne, 30. travnja.

Vesela ekipa susjeda i prijatelja iz Ulice J. Slavenskog u Draškovcu okupila se u popodnevnim satima kako bi već tradicionalno okitila svoju ulicu i proslavila Praznik rada. Dok su muškarci u gaju odabirali najbolje „majge“ te raspravljali o tome koje naselje guli koru, a koje ostavlja koru na majgi, žene su pripremale kolače, slastice te mijesile tijesto za lepinje koje će se kasnije peći na zajedničkom druženju na ulici.

Nakon kićenja krošnji slijedilo je postavljanje majgi ispred gotovo svake kuće – jedinstvena je to tradicija, svojstvena samo za Ulicu J. Slavenskog u Draškovcu, jer većinom svako naselje postavlja jednu majgu po ulici ili pak jednu majgu za cijelo naselje.

Kako je postavljanje napredovalo, tako su priče o porijeklu majgi i starim običajima bile življe. Stariji su pamtili da su se majge stavljale ispred kuća slobodnih mladića za udaju, pa ispred kuća gdje se rodio sin, jedni su spominjali da su se majge stavljale ispred kuća mladića koji su kretali služiti vojni rok, drugi pak da su majge povezane sa Zelenim Jurom ili svetim Jurajem i proslavom dolaska proljeća.

Zanimljivo je i to što su majge svojstvene samo sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a korijeni te stare tradicije vežu Međimurje za Austriju, Sloveniju i Njemačku gdje taj običaj seže i doba germanskih plemena i slavljenja šumskih božanstava. Bez obzira na porijeklo ovog starog običaja, jedno je zajedničko svakoj priči – postavljanje majgi za malu zajednicu predstavlja jačanje povezanosti susjeda, prijateljskih odnosa i čuvanje tradicije te prenošenje na mlađe naraštaje.


Vesela ekipa iz Ulice J. Slavenskog zaključila je svoj poduhvat večernjim druženjem uz iće i piće, ali i pošalicama, pričom te pjesmom. Živjeli i dugo nam poživjeli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije