Umirovljenik Ivan Ivo Špicar iz Pušćina svima je znan kao vrsni kuhar. Od bograča do fiš-paprikaša, nema toga u čemu nije dobar. No ovaj puta okušao se u nečem novom i, naravno, opet pogodio
-Danas je na meniju pijana srna. Gulaš sam kuhao u tri litre vina, uopće nema vode. Tako nešto sam probao u Dalmaciji pa sam odlučio i sam pokušati, s našim štrigovskim vinom – ispričao nam je.
Asistirao mu je susjed i rođak Jurica Gašparlin koji ga zove “teček”. Kod Gašparlina je bila radna akcija, pa je ta tako teček za ekipu napravio pijanu srnu.
-Ovi meštri preveč pijeju pa bolje da vino potrošim na gulaš – šalio se gazda Ivo dovršavajući jelo.
No potom smo saznali kako nije riječ samo o srnetini. Bio je unutra i goveđi bočing te batci domaćeg kokota. Zanimljivo…
Uz to spravio je i puru, to jest palentu. Prvo ju je skuhao, a potom još i zapekao. Odlična kombinacija!
Pijana srna je zbog vina bila osjetno kiselkasta. No svima je prijalo takva, ne mora uvijek na meniju biti standardni gulaš. Naravno, nikoga to nije spriječilo da pridoda i rahli štrigovski gemištek.
Svojevremeno, kad smo Ivana Špicara pitali o fiš-paprikašu, priznao je da nikad nije uhvatio ribu. Tako smo ga sad pitali i je li ikad uhvatio srnu.
-Ni srnu nikad nisam uhvatio, jedino kokota! – odvratio je.
Uglavnom, kokota je počeo kuhati već dan ranije. Detaljan recept u ovom slučaju nije moguć, sve je to više-manje improvizacija. No riječ je o nekih dva kilograma srnetine, isto toliko bočinga te kokotovim “hamama”. Tu je i nekih 1,5 kilograma luka, svježa rajčica, jedna tuba koncentrata rajčice na ovu količinu, sol, biber i slavonska mljevena crvena paprika. Tko je ikad radio gulaš i paprikaš snaći će se i s ovim opisom … ionako se to radi po principu “kak ti ruka meče”.-A ovo vam je za desert! Franc budeš? Kaj nebi… – doviknuo je nakon jela gazda Špicar i stao rezati istarski pršut. Život je lijep.
SASTOJCI
(za radnu akciju)
1,5 kg luka
2 kg srnetine
2 kg bočinga
kokotove “hame”
svježa rajčica
koncentrat rajčice
sol, biber, crvena paprika
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3600