KORIJEN IPAK POPUSTIO

BREZOVEC Muke po jabukinom trčku, vrijedna ekipa uspješno obavila velik posao

Zvuk motorne pile te udarci krampa i lopate odzvanjali su voćnjakom starih sorti jabuka u Brezovcu

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri organizirala je radnu akciju proljetnog čišćenja te orezivanja stabala, a pozivu se odazvalo desetak članova udruge.

Kako doznajemo od predsjednika udruge Mladena Dobranića, uz orezivanja voćaka najviše posla je bilo zbog jedne jabuke koju je trebalo srušiti, a nakon toga i izvadit njezin korijen, odnosno trček. To je bio posao za šestoricu, a radilo se naizmjence, po načelu jedan radi – petorica pomažu savjetima.

-Tu je bila jedna jabuka koja se pod pritiskom uroda srušila prošle godine. Jabuka je bila sorte Jonatan i prošle godine smo je ostavili kako bi si ljudi mogli ubrati plodove, ali sad smo je morali maknuti. Na njenom mjestu ćemo posaditi drugo stablo, a što se tiče trčka, stare sorte imaju jače korijenje i zato smo je jedva iščupali, otkrio nam je sugovornik.

Osim vađenja trčka i orezivanja voćki, radna akcija je iskorištena i za uređenje ciglenog puta te orezivanje dva trsa, ali i za druženje. Za zagrijavanje prije posla se konzumirao bograč kojeg je pripremila Marina Sobočan i koji je nestao u trenu, a posao se završio uz „vuzmenku” na kojoj je spaljeno svo orezano granje.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3599

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije