Svako mjesto u našem Međimurju ima pregršt udruga čiji članovi uvijek rado pomažu oko mjesnih manifestacija
U takvom složnom okruženju, događaji su pun pogodak, a sve je još bolje kada ima štošta i finoga za prigristi. U takvim aktivnostima, ali i složnosti, osobito kada se radi o manifestacijama s humanitarnom notom, ne zaostaju ni donjodubravske udruge.
Kuhare iz naše ovotjedne rubrike Kaj bumo jeli zatekli smo na humanitarnom teniskom turniru u Donjoj Dubravi. Kulinarski mirisi su se Krbuljom širili od ranog jutra, a već oko podneva prvi su sudionici i gosti mogli kušati slasne languše i grah.
Vojnički grah za prste polizati
Glavni akteri pri kotlu u kojem se kuhao vojnički grah bili su članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Ogranka Donja Dubrava Rudolf Čmrlec, Marijan Hajdinjak i predsjednik Ogranka Neven Lisjak.
-Ovo je naš doprinos cijeloj organizaciji. Sastojci, znanje i volja na raspolaganju su bili organizatorima jer i mi želimo pomoći, a najljepše je kad možete pomoći te pritom nahraniti sudionike turnira, manifestacija i slično, rekli su kuhari.
Veteranska ekipa pazila je na svaki detalj, a pripreme su započele relativno rano.
-Za skuhati pravi grah je potrebno vrijeme. Puno ljubavi i kvalitetnih sastojaka, ali ponajviše vrijeme i strpljivosti. Od dobro pirjanog luka, do kvalitetnog graha i temeljca pa sve i do pokoje kapljice vinčeka koje napoji žedne kuhare. To su sve tajne zanata, kažu veterani koji u nogama i rukama imaju stotine litara skuhanog vojničkog graha, a nisu im strana ni jela poput bograča, pečenih riba, fiša i slično.
-Sve prema ukusima okupljenih jedača, uz osmijeh su nam komentirali.
Za desert languši
Ruku pomoći u organizaciji humanitarnog turnira pružile su i članice Udruge žena iz Donje Dubrave. Njihov je zadatak bilo pečenje languša s raznim premazima koji su mamili sve gladne igrače na repete.
-Već tradicionalno pomažemo u organizaciji svih manifestacija u našoj Dobravi, a uz slana jela i fine kolačiće, languši su nam postali specijalnost. Uz kvalitetno tijesto i spretan rad ruku pri oblikovanju ovih delicija, užitak ne izostaje, rekle su dobravske žene.
Iako je tradicionalni dodatak za languše domaće kiselo vrhnje i češnjak, svoju su publiku razmazile i s još nekim novitetima.
-Na ovakvim događanjima uvijek ima puno djece koja vole i slatke inačice pa smo u ponudu uvrstile i čokoladni premaz, a mora biti i kečapa, ali i majoneze za sve kojima ne odgovara kiselo vrhnje, dodaju.
Raspodjela posla već je uhodana, a samim time i lagnuši su još bolji. Ovogodišnje languše na Krbulji pekle su
Elizabeta Jankoci, Biserka Sabočanec, Slavica Ribić, Ivanka Klobučarić, Nada Varga i Jelena Štefić.
RECEPT
Vojnički grah
SASTOJCI
700 gr suhog graha
700 gr suhih rebara
špek
kobasice
1 velika mrkva
2 veće glavice luka
2 žlice pirea od rajčice
2 lista lovora
sol
papar
1 feferon po ukusu
PRIPREMA:
Namočeni grah kratko prokuhajte, ocijedite. Dinstajte luk i povrće, dodajte grah i suho meso. Posolite i popaprite prema želji. Lagano krčkajte te dodajte zapršku pri kraju.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3599