mala umjetnička djela

UDRUGA BREST U obiteljskoj atmosferi okupljaju sve generacije – najmlađu članicu Melani i najstariju Dragu dijeli sedam desetljeća!

Okupljaju se svake srijede u poslijepodnevnim satima, a na samom ulazu dočekuje nas smijeh i veseli razgovori članica Udruge žena Brest u Podbrestu

No, ne ostaje sve samo na opuštenoj atmosferi, naime, dvadesetak članica je izuzetno vrijedno i kreativno, a mi smo ih zatekli u žaru posla jer su već u velikim pripremama za nadolazeću Orehijadu.

Vrhunski kolači i mala umjetnička djela

Uz krasne radove redovno se predstavljaju i kolačima. – Kamo idemo mi, idu i kolači! – kaže nam predsjednica Udruge, Danijela Crikvenčić. Obavezno pečemo kolače za razne manifestacije. Sad se bliži Bimep te ćemo i za tu priliku ispeći slastice. U listopadu smo gostovale u zagrebačkoj školi Fran Galović, u Travnom te smo i njima ponudile tradicionalne međimurske kolače od kukuruznog brašna. – dodaje.

U Zagrebu su osnovnoškolcima predstavile radove od komušine. – To im je bilo bilo nešto novo, ne susreću se često s komušinom. Učiteljica je rekla kako ih do sada ništa nije toliko jako zainteresiralo kao izrada radova. Izrađivali smo anđele, ružice, jednostavnije oblike koje je lakše i brže usvojiti budući da smo imali na raspolaganju dva školska sata.

Potom smo, mjesec dana kasnije gostovale u OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici gdje smo također naišle na odličan odaziv osnovnoškolaca. – zaključuje.

– S komušinom smo počeli od samih početaka udruge. – kaže nam predsjednica, a mi ne možemo ne primijetiti kako od male ružice polako nastaje pravo umjetničko djelo, a ideje se rađaju spontano, svatko pomalo doprinosi.

Članice rade od čarapa prekrasne bukete, zahtjevne i pedantne aranžmane i katruže od komušine, a od krep papira jorgovane, makove, hortenzije, božićne zvijezde, ljiljane sve cvijeće koje možemo pronaći u vrtu. – ideje su nepresušne i uistinu ih ne nedostaje.

Druženje uz kreativnost i vrijedan rad

Udruga redovno sudjeluje na svim manifestacijama, od Bakinih kolača, Kinča, spomenute Orehijade, rado se odazivaju svim pozivima, a one same već tradicionalno održavaju i dvije priredbe, za Cvjetnicu i Prvi advent.

Udruga postoji već desetak godina, a Draga Halić je blagajnica od prvog dana. – Lijepo nam je, jedino dobro što imamo u selu. Okupljamo se, ali i radimo usput. Uređujemo i gredice po selu, redovno sadimo cvijeće. U parku, ispred škole, ispred kapelice, po čitavom selu. – dodaje. Članice okopaju, zalijevaju i ništa im nije teško kada vide koliko je selo lijepo i održavano zahvaljujući njihovom vrijednom trudu i radu.

Obiteljska atmosfera

Budućnost Udruge je u dobrim rukama. Netom se bila pridružila sedmogodišnja Melani u pratnji bake Marije Požgaj, a zatekli smo i već dobro uhodanu devetogodišnju Tenu Marčec koja je u društvu najstarije članice, 77 godišnje Drage Kavran izrađivala prekrasne ruže od krep papira.

Tena se uključila prije Božića, a najviše voli bojati. Izradila je vjenčiće za Božić, pa prigodne ukrase za Uskrs. Ima puno volje, talentirana je i kreativna, a i sve stigne uskladiti sa svojim školskim obavezama.

– Jako mi je lijepo, kaže Tena. Baka je pitala da li se mogu pridružiti i svi su me lijepo dočekali. Raspitivala se i prijateljica iz škole pa će se valjda i ona pridružiti! – dodaje.

Članice su pune hvale za svoju malu kolegicu, kažu da se odlično uklopila.

– Imale smo i dečke, koji su ostali do puberteta, kažu uz smijeh. Na izložbama djeca imaju mali kutak te su prodavala svoje radove i pritom dobro zaradili. Imali su volje, a i odlična je ideja za steći radne navike.- dodaju.

Tena većinom uči od najstarije članice, Drage Kavran koja ima 77 godina. – Lijepo nam je što se družimo, malo i zezamo ove mlađe. Ja ih špotam, a one se smiju. – kaže nam ne skidajući osmijeh s lica. Malo se počinemo od muževa, a oni i od nas. – smijeha ne nedostaje u udruzi.

No, sav trud i rad ima i humanitarnu notu. Udruga često pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija i uvijek se rado odazovu da nekome olakšaju liječenje ili pak svakodnevne potrebe. Zid udruge prepun je zahvalnica, priznanja i nagrada, a članice prije svega odlikuje skromnost, ljudska toplina i humanost kakvu je u današnje vrijeme posebno teško pronaći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije