KAJ BUMO JELI

SANJA POSAVEC IZ ČAKOVCA Profesorica s mikserom u ruci, donosimo recept za Male pite

U Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica kao učiteljica Hrvatskoga jezika radi Sanja Posavec (41) iz Čakovca

Po struci je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a uz ljubav prema podučavanju Sanja obožava i pripremati slastice. Godinama je svima u obitelji i prijateljima radila torte dok nije odlučila otvoriti firmu i proširiti svoj hobi na proizvodnju i prodaju slastica.

Danas se svi dive fotografijama njezinih kreacija koje objavljuje na društvenim mrežama. Ideja za otvaranje vlastitog posla povezana je sa školom.

– U sklopu nastave bili smo na jednom izletu u Zagrebu i pri povratku kući, u vožnji, razgovarala sam s kolegicom koja je također poduzetnica. Tada sam u školi bila zaposlena na pola radnog vremena pa smo pričale smo što bi još uz posao mogla raditi. Na Facebooku sam tad povremeno objavljivala svoje slastičarske uratke pa se kolegica dosjetila kako bih mogla peći torte i kolače i za druge, ne samo za sebe i obitelj. Do tada nikad nisam razmišljala o nekim poduzetničkim vodama, no stavila mi je bubu u uhu iznijevši cijeli poslovni plan od Zagreba do Čakovca što i kako bih ja to sve skupa mogla napraviti.

Njen glavni savjet je bio „Nemoj slušati druge dok počnu s ali…!“. Tako je i bilo, kad sam prvo rekla suprugu za tu ideju bilo je mnogo ali, mojih i njegovih, no on je vjerovao da imam tu vještinu i talent te me podržao, čak je i smislio naziv. Sanjive slastice tako su nastale 2016. godine, ispričala je Sanja kazavši kako je tad ubrzo zatrudnjela i dobila posao na puno radno vrijeme. – Prvu tortu koju sam pekla po narudžbi bilo je isti dan kad sam saznala da sam trudna, prisjeća se kako je početak bio stresan. Trebalo je uskladiti posao u školi, bavljenje slastičarstvom i obitelj. – Volim raditi kao nastavnik i nisam taj posao htjela ostaviti, no nije puštala ni ideja sa Sanjivim slasticama pa sam nastavila i s time. Educiram se gdje god mogu, naglasila je.


Torte i keksići


Već kad je torta složena, oblaganje i dodatno ukrašavanje je Sanjin najdražio dio. – Manje zanimljiv dio mi je pečenje biskvita i miksanje krema, smije se. Svakakvi se upiti javljaju, a Sanja najviše voli kad joj se jave ljudi s datumom i prigodom za koju žele tortu te joj daju slobodne ruke. Ne radi po gotovim receptima već u receptima nalazi inspiraciju te ih modificira po svom. – Za blagdane slažem paketiće s raznim kolačima i keksima, pa sve treba dobro planirati i narudžbe upisati na vrijeme. Moglo bi se i puno više, ali s radom u školi trudim se odrediti neku granicu i ne pretjerivati, tako da za svaki dio svog života imam dovoljno vremena, kazala je Sanja koja je u svojoj slastičarskoj radionici koja se nalazi u sklopu kuće svakog vikenda te 2-3 dana u tjednu.

Sanja i sama voli jesti slatko.

– Volim fino slatko, a ne neke umjetne slatkoće ili gotove kreme koje nisu ukusne pa sam uvijek voljela doma ispeći ono što mi se baš jelo u tom trenutku, kao primjerice tortu od maka, bogatu okusom i da nije industrijski. Pripremajući torte za rođendane sebi i suprugu, razvijala se ljubav prema pečenju. Lijep mi je to osjećaj, slaganje slastica me opušta. Zatvorim se u svoju radionicu i imam svoj mir, objasnila je. Uz dobru organizaciju sve se uspijeva, no priznaje jednom je zaboravila na tortu i morala ju je brzinski ispeći jedno prijepodne. Uspjela je, ali to je noćna mora i strah da se dogodi tako nešto pa uvijek paziš i pitaš se treba li još što prije spavanja, je li sve spremno.

-U jutro isto kad se probudim, prvo moram ići pogledati u frižider jesu li sve torte žive, govori Sanja dodavši kako su joj sve torte koje izađu iz Sanjivih slastica drage jer zna što je sve uloženo u njih i jer su nastale iz velike želje, volje i nadahnuća, ali ima onih koje je posebno dotaknu jer se na njima posložilo sve ono što joj je bilo u glavi kad ih je zamislila. S nama je podijelila recept za tijesto za prhke mini pite koje možete servirati s raznim kremama, a ovom prilikom ona ih je radila s praline lješnjak kremom, a ukrasila prigodno za ove dane, malim čokoladnim jajima.


MINI PITE


SASTOJCI


120 g glatkog brašna


60 g hladnog maslaca


17 g bademova brašna


45 g šećera u prahu


vanilin šećer


prstohvat soli


1 jaje


PRIPREMA


Maslac narežemo na kockice pa ga prstima umijesimo u brašno tako da dobijemo praškastu smjesu. Potom dodamo ostale sastojke i umijesimo glatko tijesto koje ne smijemo previše mijesiti da se ne bi počeo razvijati gluten i kako bi tijesto ostalo prhko.

Zamotamo ga u prianjajuću foliju i stavimo u hladnjak na sat vremena. Za to vrijeme pripremimo kalupe, za mini pite ili za muffine. Premažemo ih omekšalim maslacem i pobrašnimo. Razvaljamo tijesto tanko 3-4 mm i izrežemo krugove veličine 7-8 cm, ovisno o veličini kalupa. Nježno ih utisnemo u pripremljene kalupe i popikamo vilicom dno.

Stavimo natrag u frižider na 30 minuta. Zatim ih pečemo 10-12 minuta na 180 °C, ohladimo te nježno izvadimo iz kalupa. Dobivene tartove punite kremom po izboru, po mogućnosti vrećicom za ukrašavanje i nastavkom te ukrasite po želji. Recept je za 16 tortica, odnosno mini pita.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3597

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije