KAJ BUMO JELI

ĐURĐICA KRNJOUL IZ ČAKOVCA Omiljena kuharica u vrtiću koja zna što mališani vole, donosimo recept za Kiflice

Lijepo je dok se vraćaju prazne zdjelice

Sklonost prema kuhanju otkrila je kao tinejđerka, a puno prije nego njoj, njenom je ocu bilo jasno da je to zanimanje u kojem će plivati kao riba u vodi.

Đurđica Krnjoul iz Čakovca profesionalna je kuharica koja kuha u Dječjem vrtiću Suncokret u Strahoninicu. Tata Đuro prepoznao je njen talent, a ona ga je slijedila i kaže da se ponovo rodi izabrala bi isto.

-Zanimalo me to oduvijek, no tek tamo s nekih petnaest godina sam se ozbiljnije počela motati po kuhinji. Tada su me okupirale gljive pa sam slagala sva jela od gljiva za koje sam znala, kaže nam Đurđica i dodaje da je sigurno u svemu tome nekakve prste imala i genetika.

-Moja baka Rozalija Krištović je bila kuharica i ona me uvela u taj svijet. Baka je, kao i sve žene u ono vrijeme kuhala domaću hranu. Sjećam se variva, mađarskih gulaša, plučeca na kiselo, trganci, belih žganci, langoša. Kod nas se sve kuhalo, bilo je tada krava, ljudi su imali vrhnja, mlijeka, kuhalo se pretepeno, s vrhnjem, sirom, slanine. Nisu ljudi imali toliko mesa kao danas, otkriva nam ova kuharica. Nakon završene škole, brusila je zanat u profesionalnoj kuhinji.

-Radila sam deset sezona u Poreču i tam sam učila zanat. Bilo je to jako lijepo iskustvo. Istina da se puno radi, cijeli dan, više od 12 sati ali dok si mlad i dok ima posla ništa nije teško. Posao te tjera da radiš. Dolaze novi ljudi, nova veselja i to samo ide, prisjeća se početaka. U vrtiću je šest godina i uživa u svom poslu.

-Nije ništa teško skuhati dok djeca žele jesti, a tu djeca sve vole. Vodili smo računa o tome da hrana bude ukusna djeci, a obroci zdravi i raznoliki. Jako vole hajdinu kašu, ječmenu kašu, varivo s kašama, kelj, poriluk, juhe od povrće, ma sve, čak i špinat, povrće, krem juhe, bistre juhe, sve vole. Lijepo je dok se vraćaju prazne zdjelice, a dobivam i crteže od djece, čokoladice. Volimo se, kaže nam Đurđica. Dodaje da su za ukusan obrok bitne dobre namirnice podjednako kao i to da se treba kuhati s ljubavlju. Osim u vrtiću, redovito kuha i doma i to mahom domaća jela. Ukućani katkada sugeriraju što bi da im bude na jelovniku, recimo bijeli žganci, trganci, karbonare.

-Ne volim pripremati hranu recimo tipa „masterchef”, ne zanimaju me ta crtanja po tanjuru. Ukusno mi je to, ali recimo imam prijatelja koji kuha najbolje gulaše i tome sam više sklona. Ima ljudi koji su u nekim stvarima vještiji, ide im to bolje, tak da svatko ima nešto svoje, otkriva kao i to da sama više voli jela na žlicu. Kad su kolači u pitanju, voli ih jesti, a manje peči, osim dizanih koje redovito priprema, od kiflica, klipića, buhtli.


MIRISI DOMA
Kiflice


Sastojci:


1/2 kg glatkog brasna


1 jaje


1 žlica soli


1 žlica šećera


1 kvasac


1 mala šalica ulja


2,5 dcl mlakog mlijeka


Postupak:


Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da se diže barem sat vremena. Premijesiti tijesto, podijeliti na pet dijelova i ponovo ostaviti da se diže. Složiti kiflice, peći ih 180 – 200 ºC oko pola sata ili dok ne dobiju željenu boju.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3595

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije