PUŠĆINE

UZGAJIVAČ CVIJEĆA I POLJOPRIVREDNIK Davor Zamuda: ‘Još uvijek smo Horvatski cvetnjak’

I dok je poljoprivreda na koljenima te proizvođači muku muče s otkupnim cijenama, situacija kod uzgoja cvijeća je nešto bolja

Otkrio nam je to uzgajivač cvijeća i poljoprivrednik Davor Zamuda iz Pušćina kad smo ga posjetili u jednom od njegovih plastenika.

– U cvjećarstvu kad govorimo o ponudi, ima proizvođača i ponuda postoji, ali cijene su godinama bile fiksirane. Sad kad smo prošli krize, pandemiju i prelazak na euro, cijene su se ipak malo digle pa možemo reći da unatoč što su troškovi veći, situacija ipak bolja. Cijene rasadnog cvijeća je oko 60 centi, a viseće cvijeće i trajnice su nešto skuplje, otkriva nam sugovornik te dodaje da se prodaja vrši uglavnom putem sajmova i tržnica, a najviše se prodaje balkonsko cvijeće.

-Pelargonije i surfinije se omiljene za balkone, a begonije i vodenike za gredice, doznajemo od Zamude. Kao proizvođača cvijeća upitali smo ga da li još uvijek možemo stati iza naziva Horvatski cvetnjak, pa nam otkriva:

-Došli smo do zaključka da žene iz našeg kraja, Međimurja i Varaždina, znaju što kupuju i kako se s cvijećem barata. Kad smo na obali pitaju nas sve i svašta, pa čak i kako se i čime cvijeće zaljeva, pa vidiš da su se ljudi udaljili od toga. Možemo reći da smo još uvijek Horvatski cvetnjak, napominje naš sugovornik.

*Preuzeto iz Lista Međimurja br. 3594

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije