KULTNI KROJAČI

JOSIP RADEK HARI I ŽELJKO Nema tog Čakovčanca koji kod njih barem jednom nije nosio na hlače na krpanje!

Iako smo u današnjem svijetu navikli na odjeću koja se masovno proizvodi najčešće u Bangladešu, Kini ili Indiji, često upitnih materijala, a sukladno time i rokom trajanja, u ormarima ipak imamo i onu kvalitetniju robu

A to je roba koju valja čuvati i očuvati. Nema veze ako vam pukne šlic ili pak ste kupili nešto preveliko što treba suziti. U tom trenutku nastupaju krojački servisi. Jedan takav kultni nalazi se u centru Čakovca.

Rijetko tko nije barem jednom bio kod Josipa Radeka Harija i njegovog sina Željka.

– 1974. godine otvorio sam krojačku radnju. Neke stvari sam radio za sebe, a počeo sam raditi i za druge tvrtke, veće su bile Vesna Zagreb, Modeks, Kors Rogaška Slatina i Vineta Varaždin. Kada to više nije išlo, odlučili smo otvoriti vlastitu radnju ovdje u Čakovcu 1985. godine, kao krojački obrt za šivanje po mjeri, a godinama smo imali i prodaju. No, ni to više nije bilo isplativo, pa smo krenuli u ovaj posao koji i sada radimo, a to je popravak svih odjevnih ‘predmeta, rekao nam je poznati krojač Hari.

I dok Hari i dalje radi u svojem obrtu, posao je 2013. godine prepustio svom sinu Željku koji je danas vlasnik. Hari je ovdje kao pomoć, a u radnju dolazi svaki dan, kao zahvala građanima s kojima je godinama surađivao. Željku je krojački posao u krvi, pa je tako išao očevim stopama.

Završio je tekstilnu školu, a za svoj posao kaže kako je dobar, nije stresan, a i voli raditi s ljudima.

– Svega ima, od kraćenja do krpanja. Što se tiče materijala i kvalitete, može se reći da danas ima više posla nego prije, ako govorimo o popravcima. Ima svega, od štofa, pamuka, trapera, zaista se sve nosi, nema pravila, rekao je Željko.

Hari je u svojem obrtu imao ženski program, haljine, šosevi, košulje.

– To je bio naš lagani program, ja ga zovem lagani jer je to bio za žene. To je i ostalo. Koliko se ja sjećam unatrag, Čakovčanke i Međimurke su se počele s vremenom sve više moderno odijevati, kupovati dobre stvari. A takve dobre stvari nekad treba i popraviti, a zato se i s time bavimo. Mogu vam reći da smo zadovoljni, neko sam vrijeme mislio da to neće ići, ali kako već godinama to radimo, imamo puno zadovoljnih mušterija, rekao je krojač Hari.

Danas se kupuje kvalitetna roba, sve manje ima šund rode. Tu pored nas je Varteks, pa Galileo u Čakovcu, a u Zagrebu da ne govorimo o izboru, dodao je Hari i rekao kako mušterije od njih odlaze zadovoljne.

– Kada vam godinama dolazi jedna te ista mušterija, onda znamo da smo dobri. Ako je roba kvalitetna, ona se isplati i popraviti. To sam već puno puta govorio, može se kupiti odjeća koja je i prevelika, ali sve se to da srediti i popraviti, a bez da se to ikad primijeti ili da se odjevni predmet nagrdi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije