AVANTURA ZVANA NAMIBIJA

MARTINA STRAHIJA Pratila grupu studenata iz SAD-a i završila u pustinjskoj oluji!

Martini Strahija, avanturistici i fotografkinji Afrika nije strana. Već godinama volontira u Tanzaniji, a ove je zime posjetila i Namibiju

Kako nam je rekla naša sugovornica, u toj zemlji fascinantnih pejzaža, pratila je grupu studenata iz The Prairie School u Wisconsina, SAD.

– Uzbudljivo putovanje od 14 noćenja u šatorima pod vedrim nebom s 15 tinejdžera predstavljalo je pravu pustolovinu, a uz nevjerojatnu ekipu vodiča spremnih na sve, ništa nije bilo nedostupno. Mobilna kuhinja pratila nas je svakodnevno, a hrana je bila pravo čudo. Srećom, avantura je trajala “samo” 14 noći, jer bih se inače vratila s dodatnih desetak kilograma, našalila se na početku Martina.

Disciplinirani, kulturni i izdržljivi studenti bili su ekipa iz snova. Čak i nakon dugih vožnji kroz najljepše pejzaže, nisu odustajali od a capella pjevanja.

– Putovali smo kroz Waterberg Plateau, pleme Ju/’Hoansi, Oonte OVC centar, pleme Himba, nacionalni park Etosha, pleme Damara, do nadrealne noći u planini Spitzkoppe u pustinji. Svako posjećeno mjesto i pleme nosili su sa sobom priče i dogodovštine. Posebno se ističe solidarnost studenata u Oonte OVC centru koji su nahranili 250 djece, čak i tijekom pješčane oluje. Iako je oluja brzo prošla, vodiči su pokazali svoju moć u improvizaciji, vezujući šatore za aute kako bi nas zaštitili, govori nam naša sugovornica.

Svako pleme, poput Himba, s jedinstvenom kulturom i običajima, ostavljalo je neizbrisiv trag. Njihove žene nosile su titulu najljepših na svijetu, a tajna je bila u posebnom načinu tuširanja bez vode.

– Pleme Ju/’Hoansi dočekalo nas je u svom selu s pričama na klik jeziku, dok je planina Spitzkoppe svojim formacijama stijena oduzela dah i danju i noću. Svaki kutak Namibije nosio je svoju priču, a ova avantura ostavila je neizbrisiv pečat, govori nam Martina.

No, kakva bi to Martina bila da već sad polako ne pakira kofere i vraća se u Tanzaniju krajem veljače.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije