VJERNA JE STARIM RECEPTIMA

ROBERTA MESAREK ŠKVORC IZ TURČIŠĆA Recepti se još uvijek rado razmjenjuju, donosimo recept za kuglof

Unatoč svim blagodatima moderne tehnologije i bespuća interneta gdje se može pronaći baš sve, priznaje nam Roberta Mesarek Škvorc iz Turčišća da kad je riječ o jelima, kolačima, recepti se još uvijek razmjenjuju, od kuharice do kuharice

– Kad me nešto zanima naravno da to potražim na  internetu,
ali rado uzmem recept jela koje mi je bilo ukusno od druge
kuharice ili kuhara. Isto tako kad netko dođe k nama na ručak,
nešto mu se dopadne od onog što sam pripremila, uvijek podijelim
recept. Kod nas se recepti se još uvijek razmjenjuju, otkriva.
Većinu onog što zna naučila je od mame Snježane
Mesarek
koja joj je i otkrila čari kuhanja u kojima
danas iskreno uživa. 

– Ona je uvijek pekla kolače, pokupila sam onda ne samo taj
lijepi običaj od nje, nego i recepte. Nisam baš pokazivala
pretjerani interes kao mala, nego kasnije kad sam se udala i
nakon toga i brzo sam sve naučila, dodaje i otkriva i da kuha
svakodnevno, a na stolu se redovito nađu i kolači. 

– Pečem kolače. Volim peči i time pomagati našim udrugama kad su
razne prigode ili sajmovi. Ukućani također vole jesti kolače pa
onda i zbog njih često pečem. Imam volju. To je tako, dok je
kolač fini i dok se pojede onda čovjek ima i volju za pečenjem
dodaje. Marljiva je u kuhinji pa joj nije problem raditi više
toga istovremeno.

– Za recimo kakve sajmove znam ispeći po nekoliko vrsti kolača.
Nije to nikakav problem, usput dok kuham pečem kolače. Stalno
kuham, svaki dan. Najviše volimo domaća jela, recimo sarma,
filana paprika, kakav gulaš, bolje ona jela na žlicu. I to sam
naučila od mame dodaje. Taj se lijepi običaj prenošenja znanja
nastavlja. Robertina jedanaestogodišnja kći Tena
već pokazuje velik interes za isprobavanjem raznovrsnih recepata.

– Ona bi htjela kuhati, jako ju to zanima, ali kako to obično
bude, više ju zanima kuhanje nego čišćenje. Mi stariji smo već
navikli da treba odmah za sobom i pospremati. Tako i ja, kak
kuham odmah pospremam, perem suđe i sve. Ne volim nered, otkriva
nam Roberta osim svoje strasti prema kuhanju i neke praktične
savjete. 

MIRISI DOMA 
Božićni kuglof
Sastojci: 
20 dkg margarina
25 dkg šećera
6 žumanjaka
prstohvat soli
20 dkg mljevenih oraha
1 mala žličica cimeta
Postupak:
Sastojke dobro izmiksati i dodati snijeg od 6 bjelanjaka te još
dodati 12,5 dkg brašna, 3 velike žlice mljeka, 15 dkg čokolade za
kuhanje (otopljene na pari). Staviti u pečnicu zagrijanu na 180 °
C i dalje peći na 150 °C. 
 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3587

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije