Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
'Papa je bio jasan - cijepljenje je čin ljubavi prema drugima'
Varaždinska biskupija

stav varaždinskog biskupa

'Papa je bio jasan - cijepljenje je čin ljubavi prema drugima'

Cjepivo je božji dar ljudima, smatra varaždinski biskup Bože Radoš.

Varaždinski biskup Bože Radoš gostovao je u emisiji Otvoreni studio VTV televizije gdje je govorio o stavu Crkve prema cjepivu protiv koronavirusa.

Istaknuo je kako je Crkva već od samog početka molila pomoć boga kako bi se pronašlo cjepivo. No, priznaje, iznenadilo ga je ono što je uslijedilo po pronalasku cjepiva.

- Kada je došlo cjepivo, nešto se dogodilo. Dogodio se u cjepivu neki razdor koji je Crkva na svoj način slijedila. Mnogi su prepoznali da Crkva nema uvijek isti glas, no vjerujem da Crkva je uvijek imala jednu jasnoću koju nije znala komunicirati jasno onako kako je osjećala. Bilo Crkve je potakao papa Franjo. Od početka je bio vrlo jasan kada je u pitanju Covid, bolest, briga za bližnjega, briga za opće dobro. Razumio je da je bolest na neki način naš neprijatelj protiv kojeg se trebamo zajednički boriti. Za cjepivo je papa vrlo jasno izrekao da onaj koji se cijepi da brine za drugoga, da je to čin ljubavi prema drugima – rekao je Radoš.

Dodao je kako je pronalazak cjepiva protiv koronavirusa otvorio mnoga pitanja, a Kongregacija za nauk vjere dala je odgovor na pitanja koja su vjernici mogli postaviti, a te je odgovore prihvatio i papa Franjo.

Biskup ističe da svaki vjernik 'cjepivo može primiti čiste savjesti', ali i da postoji mogućnost odabira.

- Ostaje uvijek mogućnost, obveza cijepljenja nije zakonski određena, i svakome treba dati u savjesti mogućnost da odluči. Onaj tko odluči, mora paziti na svoje zdravlje, jer to je zadaća njega kao vjernika. Ali u isto vrijeme mora paziti na opće dobro i brinuti se za opće dobro. Ukoliko ima problema primiti cjepivo, možda zbog straha ili bolesti koju ima, dužan je drugim sredstvima koja su dostupna spriječiti bolest i spriječiti prenošenje bolesti. A to je testiranje. Svatko mora učini ono što treba, Crkva je u tome jasna. Štiti svoje zdravlje, štititi zdravlje drugoga je čin ljubavi, prema sebi, drugome, a onda i bogu.

Cjepivo je, zaključuje Radoš, božji dar ljudima.

- To je dar dobre božje ljubavi za nas ljude, da umanji patnju, da nas još poteže na ovome životnom putu jer trebamo još puno dobroga učiniti. Naši bližnji nas trebaju, naš životni hod ne završava kad mi hoćemo, nego kad bog hoće. A daje nam ovdje lijek da nam i ublaži bolest i produži život, a da nas na neki način vrati u onu redovitost života u kojoj možemo uživati blagodati božje – zaključio je varaždinski biskup Bože Radoš.

Najnovije

Reci što misliš!