Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
NACIONALNI STOŽER 'Nije trenutak za zatvaranje, ali ni za veće popuštanje mjera'
Tomislav Miletic/PIXSELL

i dalje BEZ ODLUKE

NACIONALNI STOŽER 'Nije trenutak za zatvaranje, ali ni za veće popuštanje mjera'

Nadamo se padu broja i većim procjepljivanjem kako bi se vraćali u normalni život, ali to neće biti sutra - dodao je Božinović...

Stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije. Iako u Hrvatskoj pada broj novozaraženih i manji je broj hospitaliziranih kao i preminulih, vlada oprez zbog pojave mutiranih varijanti virusa. 

- U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata. Preminule su 32 osobe - priopćio je Stožer.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

- Imamo 20 posto pad novooboljelih nego u prethodnom tjednu. Incidenciju najveću ima Sisačko-moslavačka županija, najnižu ima Istarska županija. Nalazimo se na 6. mjestu na razini EU - kazao je Capak.

- Do jučer je cijepljeno 69.984 osobe. S dvije doze je 11.907 osoba cijepljeno. Zaprimljeno je 234 nuspojave za Pfizerovo cjepivo. Od alergijskih reakcija bile su dvije ozbiljne i zahtijevalo se primanje adrenalina. Na Modernino su zaprimljene blage nuspojave, svih 10 zaprimljenih - kazao je Capak.

Popuštanje i novi sojevi

- Mi za sada nismo dogovorili da popuštamo mjere, a što se tiče novih sojeva opasnost je onda veća i to će imati utjecaj na naše odluke - kazao je Capak.

- Kao što ste čuli, mi smo imali sastanak na kojem smo sve razmotrili. Iz više kutova. Aktualne mjere su na snazi do 31. siječnja, i mi ćemo do toga objaviti novu odluku. Tri su vezane za trgovine i granice i za javni prijevoz i one će se produžiti. Četvrta je ona odluka o ograničavanju okupljanja, i to je ta odluka koja izaziva interes i o njoj se razgovaralo. Kao što vidite brojevi su nam bolji međutim i oni još uvijek nisu zanemarivi. Postoji više elemenata. Usporena je dinamika cijepljenja, u zimskom smo razdoblju, već je bilo govora o novim sojevima, i kazao bih da je to razlog za zabrinutost - kazao je ministar Davor Božinović.

- U ovom trenutku, znate da je Vlada zauzela stav da nemamo policijski sat, lockdown. Imamo najliberalniji model u EU, jedino nas je Estonija pretekla. Promišlja se o svemu, što se može korigirati, što se može napraviti u smislu olakšanja, ali kao što smo govorili u ovakvim okolnostima strategija velikog popuštanja bi nas dovela u situaciju da nemamo previše uporišta za takvu neku opciju. Najgora je opcija da se nešto naglo otvori, pa onda naglo trebate zatvoriti. Treba još nešto vremena da se vidi što se događa s cjepivom i novim sojevima. Ostajemo na racionalnom pristupu, što znači da ovo nije trenutak da bismo išli prema nekim zatvaranjima, ali nije ni trenutak u kojem možemo ići prema većim popuštanjima. Brojevi moraju ići prema dolje - dodao je Božinović.

- Razgovori su krenuli i vidjet će se koja su to područja gdje je moguće nešto popustiti. Nismo mi ovdje da bi nekome zagorčavali život. Ova epidemija nam je svima zagorčala život - kazao je Božinović. 

- Postoje djelatnosti gdje epidemiološke mjere je jednostavnije primijeniti, a postoje i one gdje ih je teže primijeniti. Nadamo se padu broja i većim procjepljivanjem kako bi se vraćali u normalni život, ali to neće biti sutra - dodao je. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!