Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
PRVI NA SVIJETU Velika Britanija odobrila Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa
Zeljko Lukunic/PIXSELL

HOĆE LI GA PRVI I DOBITI?

PRVI NA SVIJETU Velika Britanija odobrila Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa

Velika Britanija je inače naručila 40 milijuna doza što je dovoljno da bi se cijepilo 20 milijuna ljudi

Velika Britanija prva je zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech.

Britanski regulator MHRA ustvrdio je da je cjepivo, koje je efikasno oko 95% u borbi protiv covida, sigurno za upotrebu, javlja BBC. Velika Britanija je inače naručila 40 milijuna doza što je dovoljno da bi se cijepilo 20 milijuna ljudi. 

Inače, Moderna i Pfizer-BioNTech u tijesnoj su utrci za korištenje njihovih cjepiva protiv covida-19 u Europi, nakon što su obje kompanije u utorak od Europske unije zatražile za hitno odobrenje.

Prijave Europskoj agenciji za lijekove (EMA) došle su dan nakon što je Moderna zatražila hitnu upotrebu svoga cjepiva u SAD-u i više od tjedan dana nakon što su isto učinili Pfizer i BioNTech.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić za Index je rekao da postoje planovi količina cjepiva koje bi Hrvatska trebala dobivati po kvartalima.

Upravo je za Pfizerovo cjepivo najsigurnije da će u Hrvatsku stići u prosincu jer, iako je sličan dogovor sklopljen i s Modernom, oni nisu dali potvrdu napismeno. 

"Pfizer je najavio da će Hrvatska u prosincu dobiti 125.000 doza cjepiva, a Moderna sličnu količinu. No od Moderne za sada ne postoji potvrda napismeno. Budući da će se davati po dvije doze, ta prva isporuka koja je najavljena za prosinac trebala bi biti dovoljna za cijepljenje 125.000 ljudi. Međutim, u ovom trenutku još nismo sigurni hoće li doista isporuke biti u prosincu", pojasnio je jučer za Index Kaić.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!