STOŽER POZIVA NA CIJEPLJENJE

BROJKE SVE BOLJE, ALI… Delta soj dominirat će ovog ljeta, jedina je zaštita cjepivo

U protekla je 24 sata tako, iznio je podatke međimurski župan Matija Posavec, zabilježeno 11 novih pozitivnih slučajeva

Epidemiološka slika u Međimurju, sve je bolja, jer se smanjuje broj novooboljelih od bolesti COVID-19, a povećava se broj cijepljenih protiv virusa SARS-CoV-2 istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

U protekla je 24 sata tako, iznio je podatke međimurski župan Matija Posavec, zabilježeno 11 novih pozitivnih slučajeva. Jedna je osoba primljena na liječenje u Županijsku bolnicu Čakovec a dvije su otpuštene, te je ukupno 12 hospitaliziranih.

Dosad su u Međimurju provedene 34 velike akcije cijepljenja i jednom je dozom cijepljeno 41.993 stanovnika, što je 38,2 posto u odnosu na ukupno stanovništvo, odnosno 47,9 posto osoba starijih od 18 godina.

No, iako je Međimurska županija po broju procijepljenih na drugome mjestu u Hrvatskoj (ispred je samo Grad Zagreb), ne možemo time biti zadovoljni jer nije dostignut cilj od barem 55 posto procijepljenog stanovništva, istaknula je ravnateljica međimurskog ZZJZ-a prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., specijalistica medicinske mikrobiologije i parazitologije.

– Naravno da bi bilo bolje da je 70 posto i više, jer se ovaj virus zapravo neprestano mijenja i time mijenja neke svoje sposobnosti, među kojima je i prenosivost koja se uočava kod tzv. delta soja, istaknula je i dodala da se predviđa da će upravo taj soj dominirati ovog ljeta, u srpnju i kolovozu.

Još je jednom ravnateljica Payerl-Pal upozorila da su, usprkos vremenskim okolnostima i visokim temperaturama, šanse da se oni necijepljeni ili cijepljeni samo prvom dozom inficiraju velike, i da je jedina zaštita i prilika za povratak u život bez restrikcija upravo cijepljenje.

Velike akcije u Međimurju nastavljaju se 3., 8., 10. i 24. srpnja, a svakodnevno su, bez prethodne najave, za cijepljenje otvorena vrata ZZJZ-a, od 9 do 13 sati, dok se od 13 do 18 sati cijepiti se može u trijažnom centru Bolnice. Svi koji se tad cijepe prvi put, odmah će dobiti i termin kad trebaju doći po drugu dozu, te ih se više neće pozivati telefonom.

Na cijepljenje se posebno pozivaju mlade osobe, one starije od 18 kojima je na raspolaganju izbor između cjepiva Pfizer i AstraZenece, a uz suglasnost roditelja ili skrbnika, cjepivom Pfizer mogu se cijepiti i djeca starija od 12 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije