RED, RAD I DISCIPLINA MEĐIMURACA

MEĐIMURJE KAO PRIMJER ‘Jedna smo od tri hrvatske županije s najmanjim brojem zaraženih’

Već peti dan bez novozaraženih, još jedna osoba ozdravila, nemamo nikoga na respiratoru i nitko nije preminuo

Već peti dan zaredom u Međimurju nema novo zaraženih osoba korona virusom. Jučer je obavljeno testiranje 13 osoba, što je ukupno 237 testiranja. Od danas je još jedna osoba ozdravila i to još jedan član obitelji koja je bila zaražena. Dakle, ukupno je od početka bilo osam zaraženih osoba, s time da se jedna osoba zarazila na području druge županije no s obzirom na mjesto prebivališta, statistički se bilježi pod Međimursku županiju. Ozdravljenih osoba imamo četiri i isto toliko zaraženih. Svi su dobrog općeg stanja, nisu na respiratoru i uspješno se liječe.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec kazao je kako je u subotu 18. travnja 2020. Nacionalnom stožeru RH upućen zahtjev s mišljenjem epidemiološke službe kojim se traži da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja.

– Međimurska županija je još 6. travnja 2020. uputila zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Zahtjev je s mišljenjem epidemiološke struke ponovljeni jučer te očekujemo tijekom današnjeg dana i pozitivnu Odluku Nacionalnog stožera – rekao je Grivec.

Istaknuo je da su odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja produžene do 4. svibnja 2020. te pozvao građane da i dalje dosljedno provode propisane mjere.

– Budući već pet dana nemamo novo zaraženih, imamo još jednu osobu koja je ozdravila, te još dvije na putu konačnog ozdravljenja, nemamo nikoga na respiratoru i nemamo preminulih, možemo konstatirati da je epidemiološka situacija u Međimurju izuzetno povoljna. Jučer je obavljeno 13 testiranja i svi su nalazi negativni, a sve hospitalizirane osobe su dobrog općeg stanja. Svakodnevno pratimo situaciju na svim razinama. Od ukupno zaražene 1831 osobe na razini Hrvatske, u Međimurju je 8 osoba ili 0,43%. Od ukupnog broja provedenih testiranja, pozitivnih je u Međimurju 2,9%, a u RH 8,5 %. S današnjim danom je 703 osobe u samoizolaciji što je 5% od ukupnog broja izrečenih mjera samoizolacije u RH. Na jednu zaraženu osobu u Međimurju je provedeno 34 testiranja, a u RH 11,8. Svi statistički podaci ukazuju na iznimno povoljnu epidemiološku situaciju što nikako ne znači da se do kraja možemo opustiti. Pridržavati se svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo spriječiti pa i zaustaviti širenje zaraze koronavirusa. Svi mi moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje naših obitelji i sugrađana.

Nastavljamo sa skrbi za najosjetljiviju skupinu naših sugrađana, korisnika domova za starije i nemoćne. Formirano je i Povjerenstvo za nadzor 28 domova za starije i nemoćne na čijem je čelu pročelnica Tošić-Grlač, a koje će nadzirati i dodatno pomagati u provedbi propisanih mjera kako bismo i dalje na najbolji mogući način sprječavali ulazak virusa u socijalne ustanove. Tijekom jučerašnjeg dana podijeljeno je i ukupno 14 500 komada zaštitne opreme socijalnim ustanovama, udomiteljskim obiteljima i sigurnoj kući.

Zaključno, naglašavam i zahvaljujem na predanom i stručnom radu čitavom zdravstvenom sustavu, stanovnicima Međimurske županije koji se pridržavaju uputa Stožera i nadležnih službi, koje je zbog poštivanja svih donesenih mjera i zaslužno za ovu zadovoljavajuću epidemiološku situaciju prema kojoj smo jedna od tri hrvatske županije s najmanjim brojem zaraženih.

Osvrnuo bih se i na, usuđujem se reći trakavicu s ukidanjem e propusnica, odnosno županijom kao jedinstvenom zonom kretanja. Još jednom ponavljam da bilo kakva podjela Međimurja ne dolazi u obzir jer smatram da sve stanovnike treba tretirati jednako! Civilni stožer Međimurske županije svakodnevno prati stanje na svim razinama, a sve donesene odluke usuglašene su sa epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo. I dalje ćemo pratiti situaciju te se nadamo daljnjoj relaksaciji mjera, poglavito na području gospodarstva – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.Marina Payerl Pal epidemiološku situaciju ocijenila je povoljnom.

– Od početka pandemije broj oboljelih je 8, a prva hospitalizacija je zabilježena 22.3.2020. temeljem koje je obrađeno 87 kontakata, 9 testiranja, a svi su nalazi bili negativni. Istoga dana hospitalizirana je i druga osoba. Nakon treće osobe kojoj je dokazana zaraza COVID 19 virusom dolazi do širenja virusa unutar obitelji. Sedma zaražena osoba je s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali je zaposlena i testirana u drugoj županiji te se samo statistički vodi kod nas. Za osmu oboljelu osobu nema saznanja o poznatom potencijalnom izvoru zaraze. Obrađena su 23 kontakta, provedeno je 9 testiranja i svi su nalazi negativni.

U usporedbi sa susjednim županijama, broj novooboljelih na 100 000 stanovnika iznosi 7, u Koprivničko križevačkoj 25, Varaždinskoj 19,9 te na razini Republike Hrvatske 47. U Međimurju je i 50% osoba ozdravilo, dok je na razini RH to 33%. Zbog svega navedenog smatramo da bi Međimurje moglo biti jedinstvena zona kretanja – rekla je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije