'NAŠI NAJMRSKIJI ROĐENDANI'

ROĐENDAN USRED KORONE Što kažu Međimurci kojima je pandemija pokvarila slavlje?

Donjovidovčanke Đurđica Cenko i Sanja Jakupak posebno su se radovale jučerašnjem danu - proslavi pola stoljeća života. Pripremale su veliku 'feštu' kad ono - koronavirus!

Vršnjakinje čiji dolazak na svijet ima posebnu priču koju mnogi u Donjem Vidovcu  znaju, no ipak je neće podijeliti s nama. 

Početak datira od prije 50 godina o čemu nam jedna od protagonistica, Đurđica Cenko( r. Lovrek) ispričala:

– Na današnji dan prije 50 godina ‘gospon’ Ljudvek, vozač Crvenog križa iz kotoripske Zdravstvene stanice došao  je po moju mamu Mariju kako bi je odvezao roditi u čakovečku bolnicu. Usput se zaustavio preko puta kod susjede Marije, Sanjine mame: ‘Marica, hodi i ti kaj na bom moral još jenput iti’ rekao joj je jer je i njezin porod bio blizu – kaže Đurđica.

U razgovor se uključila 50 godina starija gospođa Jakupak kazavši kako mu je rekla da ne ide nikuda i to ne u trenutku kada ona kuha kokoš, a bila je Velika subota. Odbijanje je potkrijepila riječima:

– Nisam htjela ići makar je i mene već ‘nekaj frkalo’, ali nije mi bio termin.  U međuvremenu je došla babica, pogledala me i rekla “‘Kaj ti delaš doma hajda rodit!’

Dok se Ljudvek vraćao iz Čakovca zaustavili smo ga i ja sam mu rekla neka sada vozi i mene – prisjeća se Marija Jakupak i dodaje za kraj:

– I tak smo mi dve skupa, jedna kre druge, ležale u rađaoni i ‘naljukovale’ se jedna k drugi i ‘jofkale’.

Riječ je preuzela Đurđica, kazavši kako je ona  rođena u 14.30, a Sanja 19.30 sati.

– Kući nas je u ‘Fićeku’ dovezao mjesni učitelj Boris. Isto je bilo hladno i snijeg tako  kako je bilo ovih dana, samo nije bilo korone – rekla je suznih očiju Đurđica dodavši za kraj:

– Nadam se da bude i to prešlo i da budemo ostali zdravi da zajednički proslavimo s rodbinom i prijateljima ova ljeta i to onako kako je već davno bilo isplanirano.

Cijeli ovaj prilog radili smo daleko jedni od drugih na relaciji Čakovec – Donji Vidovec. Kako se strogo pridržavaju izolacije, Đurđica i Sanja nisu mogle zajednički napraviti nijednu fotografiju, a isto tako niti s gospođom Marijom Jakupak, pa su nam potkrijepile arhivske uz poruku:

– Ovo nam je najgori rođendan, nitkok  nikome ne smije, a morao je biti nešto posebno. Ali, bit će, jer za slavlje takvih ljeta, nikad nije kasno!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije