Vijesti / Koronavirus u Međimurju
Koronavirus u Međimurju
KORONAVIRUS U MEĐIMURJU Još dvije osobe oboljele, prvozaraženi izliječen!
eMedjimurje

OBJAVIO STOŽER

KORONAVIRUS U MEĐIMURJU Još dvije osobe oboljele, prvozaraženi izliječen!

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije potvrđena su nova dva slučaja zaraze koronavirusom

U Međimurskoj županiji potvrđena su nova dva slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Župan Matija Posavec je rekao da imamo prvu izliječenu osobu od koronavirusa, radi se o prvozaraženoj osobi.

- On je 22. ožujka hospitaliziran, a jučerašnje testiranje, drugo uzastopno, bilo je negativno te se osoba danas otpušta iz Županijske bolnice Čakovec - rekao je župan. No, dodao je da imamo i dvije novozaražene osobe.

- Imamo i dvije novozaražene osobe, riječ je o bliskim kućnim kontaktima. Mlađa osoba u 30-im godinama vratila se iz inozemstva i otišla u samoizolaciju. Epidemiološkom provjerom te osobe i njezinog bliskog kontakta utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus – rekao je i dodao da će biti lako sve kontakte utvrditi jer je osoba otišla u samoizolaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

picture
 

Na samom početku konferencije obratio se načelnik Stožera Josip Grivec s najnovijim informacijama oko koronavirusa u Međimurskoj županiji.

- Stigle su nove upute. Medicinsko osoblje, vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, HGSS-a i drugi ne moraju ishoditi e-Propusnice. Što se tiče vozača, oni također ne trebaju e-Propusnice, već teretni list, otpremnicu ili neki drugi dokument kojim mogu dokazati koja im je svrha putovanja. Stožericilivne zaštite jedinica lokalne samouprave izdaju e-Propusnice za one koji rade na ugovor o djelu, koji rade u susjednim zemljama te za nužne poljoprivredne radove za one koji nisu u sustavu OPG-ova. Propusnice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva izdaje Ministarstvo poljoprivrede, rekao je Josip Grivec.

Voditeljica Odjela infektologije čakovečke bolnice dr. med. Tanja Potočnik Hunjadi rekla je da će tokom dana otpustiti prvozaraženu osobu u Međimurju.

- Nažalost, dvije osobe koje su jučer testirane su pozitivne. Mlađa osoba je dobrog općeg stanja i u kućnoj je izolaciji. Bit će pod kontrolom, a hospitalizirat će se ako bude potrebe. Starija osoba je hospitalizirana, ima težu kliničku sliku i ostaje na liječenju u bolnici. Obje zaražene osobe zaprimljene su istog dana – rekla je.

Dr. med. Višnja Smilović istaknula je važnost samoizolacije i dodala da su dva nova slučaja bliski kućni kontakti.

- Mlađa osoba prenijela je bolest na stariju koja je kronični bolesnik – rekla je i ponovo apelirala da se ljudi iz inozemstva ne vraćaju za Uskrs jer postoji velika mogućnost da se proširi koronavirus, pogotovo prema starijim osoba.

- Trećezaražena osoba u Hrvatsku je iz Austrije ušla 18. ožujka i otišla je u samoizolaciju - rekla je, a prema dosadašnjim podacima, epidemiološka služba smatra da nema puno kontakata jer se obitelj vrlo odgovorno ponašala.

Dr. sc. Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb ponovo je iznijela upozorenja za socijalni sustav Međimurske županije. Apelirala je da se svi pridržavaju odluka kriznog stožera i higijensko-epidemioloških mjera.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!