Vijesti / Koronavirus u Međimurju
Koronavirus u Međimurju
VIDEO Drugozaražena osoba koronavirusom u Međimurju radila u sustavu kontrole državne granice
Screenshot/eMedjimurje

PRVI NALAZ BIO NEGATIVAN

VIDEO Drugozaražena osoba koronavirusom u Međimurju radila u sustavu kontrole državne granice

Druga osoba zaražena koronavirusom u Međimurskoj županiji je od nedjelje hospitalizirana u čakovečkoj bolnici. Da je osoba zaražena koronavirusom pokazao je drugi nalaz

Načelnik stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec potvrdio je danas na konferenciji za novinare drugi slučaj zaraze koronavirusom u Međimurskoj županiji. Rekao je kako neke velike međimurske firme ne zadovoljavaju mjere sigurne zaštite od koronavirusa u svom radnom procesu te su im poslani dopisi da donesu odgovarajuće mjere. 

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

- Zagušeni smo zahtjevima za izdavanje propusnica pa apeliramo da Stožer civilne zaštite Međimurske županije ne izdaje propusnice, nego je to na razini civilne zaštite općine ili grada kamo pripadate i njima se obratite, rekao je Grivec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec spomenuo je kako je u Hrvatskoj 36 osoba više zaraženih koronavirusom u odnosu na jučerašnji dan, ukupno 418. Druga osoba zaražena koronavirusom u Međimurskoj županiji je od nedjelje hospitalizirana u čakovečkoj bolnici, osoba radi u javnom sektoru u sustavu kontrole državne granica i zarazila se najvjerojatnije prilikom obavljanja svog posla. Od 18. ožujka osoba je u samoizolaciji, a hospitalizirana je u nedjelju, 20. ožujka te je dalje u bolnici. Osoba je bila podvrgnuta dvama nalazima, prvi je bio negativan, a drugi se radio kada su došle komplikacije u zdravstvenom stanju te je on bio pozitivan.

- Držite se samoizolacije, suzdržite se od javnog okupljanja, budite doma, uputio je apel župan Posavec te istaknuo kako će danas formirati dodatne liječničke timove koji će u izdvojenim korona ambulantama baviti pojačanom uzimanju briseva kako bi zaštitili liječnike u primarnoj zaštiti te kako bi pojačali testiranja.

- Drugooboljeli pacijent u našoj županiji od koronavirusa nalazi se u izolaciji na Odjelu infektologije te je u srednje lošijem stanju, nije životno ugrožen, nije na respiratoru. Kod njega su se razvili se simptomi upale pluća te je u tijeku zbrinjavanja, rekao je ravnatelj bolnice doc. dr. sc. Tomislav Novinščak.

Oba pacijenta iako su primljena u nedjelju, nisu bila u direktnom kontaktu međusobno. Vezano za epidemiološku povezanost prvog i drugog, nema je, potvrdila je epidemiologinja Višnja Smilović te rekla kako su danas ujutro dobili nalaz kako je hospitalizirana osoba pozitivna na koronavirus.

- Osoba je unatrag tjedan dana u samoizolaciji, a broj kontakata koji su se od njega mogli zaraziti je vrlo uzak, a nama je najbitnije pitanje sada utvrditi gdje se on zarazio te koga je sve mogao zaraziti. Kako tražimo tko se mogao zaraziti od oboljele osobe? Prema pravilima struke, usmjereni smo na trenutak dobivanja simptoma kod oboljelog, pa se gleda unatrag 48 sati s kim je osoba bila u kontaktu, jer je tada najveća izloženost virusa i mogućnost zaražavanja drugih, rekla je epidemiologinja Smilović.

Smilović je uputila apel na korisnike društvenih mreža koji rade distrakciju svojim napisima, moli ako se iznose podaci da budu istiniti, jer epidemiolozi nemaju mogućnosti provjeravati neistine te troše vrijeme na dezinformacije, a što je utuživo i podnose se prijave.

U Međimurju je trenutno oboljelih 48 osoba od gripe, a dvoje od koronavirusa, a uzeto je više od dvadeset uzoraka na koronavirus. Za testove na koronavirus koji se nude na tržištu, jasno poručujem, nemojte to kupovati – rekla je Smilović.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te mikrobiologinja Marina Payerl-Pal rekla je kako se koronavirus i dalje širi nekontrolirano od pacijenta do pacijenta.

- Odgovorno tvrdim da maske i rukavice nisu potrebne u ovim okolnostima, puno štete si možete nanijeti rukavicama, pogotovo sve što skupite na rukavicama zadržat će se u vašoj okolini. Maske su namijenjene za uporabu u zatvorenim prostorima gdje se očekuje dulji i bliski kontakt s nekim. Poseban rizik za zdravu osobu može biti kontakt s oboljelom osobom dulji od 15 minuta te na udaljenosti kraćoj od jednog metra, rekla je.

Cijelu press konferenciju prenosili smo uživo na našoj Facebook stranici, pogledajte je u nastavku.

picture
 

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!