Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
PITALI STE NAS 'Mora li u samoizolaciju osoba koja u RH dolazi iz zemlje koja ne spada u EU?'
Robert Anic/Pixsell

ODGOVORIO KRUNOSLAV FEKONJA

PITALI STE NAS 'Mora li u samoizolaciju osoba koja u RH dolazi iz zemlje koja ne spada u EU?'

- Zašto je u Sloveniju moguće ići na kavu i u šoping, a nije moguće u posjet rodbini? - jedno je od pitanja

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1. Pitao bih kakva je situacija ako želim prijeći iz Slovenije u Hrvatsku kao slovenski državljanin. Imam obitelj po majčinoj strani na otoku Ugljanu i želio bi ih posjetiti. Postoji li mogućnost putovanja vlakom iz Dobove u Zagreb, odnosno voze li međunarodni vlakovi iz Slovenije u Hrvatsku?

Trenutno nisu uspostavljeni međunarodni vlakovi. 

2. Dečko mi živi i radi u Sloveniji, za vikend planira otići u Bosnu samo po auto koji je dolje već duže vrijeme i odmah se vraća, pa me zanima postoji li ikakva mogućnost  kad prolazi Hrvatskom po povratku da se vidimo pošto nam je to ograničeno zbog graničnih prijelaza već 2 mjeseca.

U tranzitu takve posjete nisu moguće.

3. Moj sin bi trebao ići za Njemačku i zanima nas što mu treba na prelasku granice i može li ići autom s jednim prijateljima koji nije član obitelji. Ja imam bosansko državljanstvo i putujem iz Njemačke, a imam prijavljen boravak u Hrvatskoj kod supruga. Suprug radi u Hrvatskoj. Mogu li kod supruga u Hrvatsku iz Njemačke?

Hrvatskim državljanima omogućen je izlazak iz Hrvatske bez posebnosti. Stranci  koji imaju regulirani stalni ili privremeni boravak mogu u Hrvatsku.

4. Hrvatska sam državljanka s prebivalištem u RH i prijavljenim boravištem u Sloveniji. U Sloveniji živim sa suprugom i dvoje maloljetne djece koji su slovenski državljani. Ja svaki dan putujem preko granice u RH na posao. Da li mogu ja, moj suprug i moja djeca (koji su slovenski državljani) otići na otok Vir u apartman koji je u mom vlasništvu na period od 7 dana?

Također Vas molim ukoliko je moguće da mi odgovorite da li po povratu u Sloveniju moj suprug mora u samoizolaciju obzirom da u Sloveniji vrijedi 7-dnevna samoizolacija za povratak u njihovu državu (što predstavlja problem mom suprugu obzirom da radi u Sloveniji) ili je pak mogući dogovor sa graničnom policijom?

Možete doći svi u Hrvatsku, a u Sloveniji više nije obvezna samoizolacija.

5. Ja sam hrvatska državljanka, živim i radim po pola godine u Njemačkoj i Istri. Sad sam od veljače u Istri. Zanima me da li je moguće prijeći GP Maljevac s RH putovnicom i njemačkom registracijom vozila? Zaručnik mi je u Bosni, a zakazano vjenčanje nam je 6.6?

Možete u BiH uz samoizolaciju.

6. Zbog zdravstvenih razloga bismo supruga i ja trebali otići do Graza i natrag isti dan (pretraga nije moguća u Hrvatskoj). Ja sam hrvatskog državljanstva, ona je ukrajinskog državljanstva, no s prebivalištem u Hrvatskoj, tu živi i radi već 5 godina. Bismo li imali problema pri prelasku granice i povratku u Hrvatsku? Trebamo li u samoizolaciju po povratku?

Vi možete, a ona kao ukrajinska državljanka ne. Samoizolacija nije obvezna.

7. Suprug mi radi u Njemačkoj, hrvatski je državljanin i već jedno duže vrijeme nije bio doma. Ja s djecom živim u Hrvatskoj. Zanimaju me pojedinosti oko prelaska granice, tj. može li prijeći granice, koliko dugo može ostati i može li granicu prijeći sa svojim kolegama (4 osobe) u kombiju od firme? Mora li ići u samoizolaciju?

Može doći bez problema, a samoizolacija nije obvezna.

8. Zanima me mora li osoba koja u Hrvatsku dolazi iz zemlje koja ne spada u EU u samoizolaciju?

Ako mu se odobri ulazak ne treba.

9. Bosanka sam, sezonski radnik već dugi niz godina u Austriji. Imam radnu dozvolu, potvrdu od šefa i epidemiologa, a vizu udaram u Austriji. Zanima me mogu li putovati?

Možete.

10. S obzirom da Hrvatska i Slovenija imaju otvorene granice, zanima me možemo li ja i dečko, ja imam državljanstvo Slovenije i Hrvatske, a on samo Slovenije, doći za vikend u RH. Nismo bili već tri mjeseca, a stvarno bi željeli vidjeti obitelj?

Granice još nisu u potpunost otvorene. Potreban je opravdani razlog za strance.

11. Je li moguć odlazak u Sloveniju na nekoliko sati i povratak u Hrvatsku? 

Da.

12. Je li moguće iz Hrvatske otići u Njemačku po hrvatsku državljanku i roku od 48 sati se oboje vratiti u Hrvatsku?

Možete, ali provjerite situaciju u tranzitnim zemljama.

13. Imam hitan slučaj i trebala bi iz Hrvatske ići za Njemačku, mama mi je stradala, na koji način i kako mogu otići?

Možete, ali se raspitajte za uvjete u drugim zemljama.

14. Državljanin sam Slovenije, a u Hrvatskoj sam uzeo u najam apartmana od svoje firme u Sloveniji. Mogu li preko granice u Hrvatsku?

Možete uz dokazivanje navedenog.

15. Mogu li ja kao hrvatska državljanka koja živi u Italiji, imam dvoje djece koje imaju dvojno državljanstvo, doći zajedno s njima u Hrvatsku s talijanskim dokumentima?

Možete uz dokazivanje navedenog.

16. Imam njemačko državljanstvo, a supruga hrvatsko. Živimo u Njemačkoj i željeli bismo posjetiti roditelje. Što je meni potrebno kao "strancu" za ulazak u Hrvatsku? Da li je potreban vjenčani list ako imamo isto prezime?

To je dovoljno.

17. Ja imam hrvatsko državljanstvo sa stalnim prebivalištem u Sloveniji, dvoje djece ima slovensko državljanstvo, a muž je iz Hrvatske doseljen u Sloveniju i ima slovensko državljanstvo. Svu familiju imamo u Hrvatskoj, pa me zanima možemo li kao obitelj u posjetu familiji u Hrvatskoj (svi živimo u krugu 15 kilometara od granice), ako to nije moguće, mogu li samo ja preko granice pošto imam hrvatsku osobnu? 

Možete zajedno kao obitelj uz predočenje potrebnih dokaza.

18. Hrvatski sam državljanin. Radim u Njemačkoj. Istekla mi je osobna iskaznica, a nemam nikakav drugi valjani dokument, jer zbog korona virusa nisam mogla ranije prijeći granicu. Mogu li prijeći preko granice bez ikakvih problema? U slučaju da nije, treba li mi kakva potvrda za prelazak preko granice?

Možete i za ulazak u Hrvatsku nema problema. 

19. Zašto je u Sloveniju moguće ići na kavu i u šoping, a nije moguće u posjet rodbini? 

Navedeno ovisi o Sloveniji i to nije na nama.

20. Namjeravam doći iz Njemačke u Hrvatsku radi svoje kuće koju imam, da provjerim da li je sve u redu. Dolazim li na 72 sata što moram imati pri prelasku hrvatske granice? Trebam li biti u samoizolaciji tih 72 sata i da li kad se vraćam u Njemačku moram imati kakvu potvrdu od epidemiologa da mogu nastaviti raditi u Njemačkoj, da ne moram u samoizolaciju tamo radi posjeta tih 72 sata?

Kao hrvatski državljanin nemate ograničenja, a ako ste strani državljanin morate imati dokaz o posjedovanju nekretnine i nema problema. Za ponovni povratak u Njemačku morate pitati njemačka nadležna tijela kad je u pitanju samoizolacija.

21. Živim u Austriji i imam austrijsko i hrvatsko državljanstvo, kao i moja djeca koji su svi već punoljetni. Imam 9 dana godišnjeg od 23.05. do 02.06. kada bih otišla do naše kuće u Vodicama radi hitnih stvari koje trebam tamo obaviti i kako bih posjetila oca. Putovala bih, najvjerojatnije, samo s bratom koji također ima austrijsko i hrvatsko državljanstvo. Oboje imamo austrijske putovnice te hrvatske osobne iskaznice. Zanima me možemo li ući u Hrvatsku? S obzirom da pri povratku u Austriju trebamo u 14 dnevnu karantenu ili trebamo imati negativan test na koronu, ne stariji od 4 dana (kakav sam napravila u Austriji), zanima me da li se mogu testirati u Hrvatskoj, koliko dugo trebam čekati na rezultate i koja je cijena?

Vaš dolazak u Hrvatsku je neupitan. Testiranje u Hrvatskoj je moguće, a za detalje oko testiranja pitajte pošaljite upit Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/postavite-nam-pitanje/ ili info@hzjz.hr.

22. Hrvatski sam državljanin s boravkom u Njemačkoj. Supruga mi je u Tuzli, BiH, gdje živi u stanu čiji sam ja vlasnik. Mogu li posjetiti suprugu u Tuzli, te se, zbog posla, vratiti nazad za Njemačku u roku 5-6 dana. Napominjem da sam privremeno odjavljen iz Labina, HR, na 5 godina i nemam dvojno državljanstvo.

Možete s putovnicom u BIH uz samoizolaciju koja tamo traje 14 dana.

23. Hrvatski sam državljanin i imam stalno prebivalište u Austriji. Zanima me da li mogu putovati iz Austrije za Hrvatsku? Imam prebivališnu adresu u Hrvatskoj. Htio bih za vikend 22.05. doći kući i vidjeti za vikend svog maloljetnog sina od 7 godina iz prvog braka (posjeta prema razvodu 2 dana). Bivša supruga kaže da nema škole i da trenutno ne može doći u posjet onima koji dolaze iz Austrije. Zanima me da li je moguć posjet ili ne? I koji su uvjeti?

Kao hrvatski državljanin možete bez problema u Hrvatsku. Posjeti su mogući uz pridržavanje epidemioloških mjera i uputa.

24. Da li osoba koja je hrvatski državljanin, s osobnom iskaznicom izdanom na adresu u Njemačkoj, može ući u Republiku Hrvatsku s osobnom iskaznicom ili treba imati i putovnicu? Posjedujem i putovnicu  s važećim datumom, ali je oštećena.

Može se ući u Hrvatsku i s osobnom iskaznicom.

25. Državljanin sam Bosne i Hercegovine, a moja djevojka je Slovenka. Mogu li prijeći granicu ako me ona prijavi na svoju adresu stanovanja?

To neće biti dovoljno, potreban je reguliran boravak bilo stalni ili privremeni.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!