KRUNOSLAV FEKONJA ODGOVARA

PITALI STE NAS ‘Radimo u Njemačkoj. Supruga mora u Čakovec da joj ugrade zubnu protezu. Može li doći zubaru?’

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja. Pročitajte odgovore!

Rubrika ‘Pitanja i odgovori’ uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1.Ja, moja sestra i njezina kćerka smo hrvatski državljani. Ja radim u Austriji , a moja sestra i njezina kćerka su prijavljeni na mojoj adresi i kćerka ide u prvi razred u školu u Beču. Neposredno pred zatvaranje granica zbog korone oni su otišli za Hrvatsku i tamo bili u karanteni 14 dana. Budući da škola u Austriji počinje s radom 18.05. kćerka od sestre bi se morala vratiti u Austriju do tada. S obzirom da ne voze redovne linije za Austriju na koji bih način ja mogao doći po njih i kako bi se mogli vratiti za Austriju te kakva je procedura za njih a kakva za mene?

Možete doći po njih s potvrdom poslodavca da tamo radite. Ako je boravak unutar 72 sata to naglasite na granici. Sestra ako ima boravak može natrag sa kćerkom uz obrazloženje koje ste naveli. 

2.Državljanin sam Hrvatske, živim i radim u Beču. Želio bi doći u Hrvatsku na 72 sata u vlastitu nekretninu i jasno mi je da moram u samoizolaciju. Moram li po povratku u Austriju opet u karantenu. i kako je kroz Sloveniju?

Tranzit i povratak kroz Sloveniju nije upitan a za uvjete u Austriji pitajte poslodavca no mislim da nema problema.

3.Državljanka sam Švicarske, trebam ići za Crnu Goru svojim autom. Može li se proći Hrvatska bez izolacije?

Može, ali možete ući tek kad dokažete da vas Crna Gora prima.

4.Radim u Finskoj i 1.6.2020. bih se vratila u Hrvatsku zbog isteka Ugovora o radu. Može li se granica prijeći “normalnim putem” (kupnja aviokarte i sl.) ili je potrebno kontaktirati veleposlanstvo ili nekog drugog? Koliko je vjerojatno da ću zaglaviti na aerodromu?

Trenutno nisu uspostavljene redovne linije direktno, pa se raspitajte kod operatera u zračnoj luci.
 
5.Tast i punica imaju gorice u Sloveniji u Čentibi kod Lendave. S obzirom da su oboje već duže vremena nepokretni gorice obrađuje sin. Na koji način i po kojim kriterijima on može prijeći granicu i obrađivati gorice koje, nažalost, nismo uspjeli ove godine  ni obrezati?

Kao obiteljski član dvovlasnika može ishoditi dokumente za prelazak granice. Neka se javi u PU prethodno telefonom na 373-109.

6.Ja i dijete od 3 godine bi 28. svibnja iz Slovačke išle za Hrvatsku osobnim vozilom. Hrvatske smo državljanke i namjeravamo ostati u RH. Hoće li nam biti omogućen prelazak slovačko-mađarske granice i mađarsko-hrvatske te pod kojim uvjetima (može li se prijeći granica u bilo koje doba dana)? Znam da nakon povratka idemo u izolaciju.

Nećete imati problema i možete na put. Predlažem prelazak granice kroz Sloveniju.
 
7.Državljanin Austrije koji ima kuću za odmor na svoje ime u Istri može li doći na 72h i pod kojim uvjetima?

Trenutno još ne može ali su moguće promjene pa pratite novosti.

8.S obzirom da su jučer rekli na konferenciji civilne zaštite da više neće biti moguće doći u RH bez PCR testa, ne starijeg od 24 sata, niti na 72 sata (vrijedi li to i za one koji dolaze na dulje) i hoće li i dalje morati biti u samoizolaciju 14 dana? Dakle, ako je test negativan? Ima li govora o tome KAD će se moći doputovati bez samoizolacije? Što treba napraviti da bi to bilo moguće? Prezentira se navodno popuštanje mjera, ali neke se još postrožuju. Gdje se može napraviti navedeni test i kolika mu je cijena?

PCR test za sada nije obvezan, a samoizolacija je obvezna. 
.
9.Kod ulaska u Hrvatsku  iz Slovenije se čeka po dva sata, svakodnevno se unose podaci, uzimaju se telefonski brojevi. Koje mjere su slijedeće i da li se uopće razmišlja o popuštanju trenutnih? Kad je u planu otvaranje malograničnih prijelaza?

Podaci će se morati još neko kraće vrijeme unositi i nadalje. Razmišlja se o popuštanju, a za pogranične granične prijelaze još nije poznato kad se otvaraju.

10.Radim u Švicarskoj s regularnim papirima. Imam talijansko i makedonsko državljanstvo i trebam putovati autom za Makedoniju. Mogu li prelaziti preko Hrvatske?

Trenutno možete samo ako imate pismene potvrde susjednih zemalja kroz koje tranzitirate po napuštanju Hrvatske. 

11.Zanima me da li je pored negativnog testa na Covid-19 potrebna izolacija od 14 dana nakon prelaska granice za osobe s hrvatskim državljanstvom?

Obvezna je.  

12.Francuski sam državljanin koji radi na području Hrvatske i trebao bih što prije doći u Hrvatsku na potpisivanje ugovora za turističku sezonu. Imam stan u Hrvatskoj i OIB, a,došao bih na duže vrijeme. Pod kojim uvjetima mogu ući u Hrvatsku?

Ako imate u Hrvatskoj regulirani boravak i radite ovdje možete doći uz 14 dana samoizolacije.

13.Radim u Minhenu 3 godine. Obitelj mi živi u Zagrebu. Išao bih ovaj vikend doma,  po modelu 72 sata. Do sada nisam izlazio iz Njemačke i zanima me da li trebam izvaditi kakvu potvrdu u Njemačkoj ili obaviti kakve preglede u Njemačkoj (ili možda u Hrvatsko)?

Uz potvrdu poslodavca drugo ne trebate.

14.Imam hrvatsko i slovensko državljanstvo. Trenutno sam u Hrvatskoj u mirovini. Trebam otići u banku u Lendavi. Kakva je procedura?

Sačekajte još malo. Sredinom mjeseca su moguće promjene. 

15.Želio bih se vratiti ovaj vikend u Hrvatsku na 72 sata i unutar tih sati se vratiti u Beč gdje trenutno radim. Moje pitanje je što je sve potrebno imati pri povratku u Beč na austrijskoj granici?

Morat ćete dokazati da tamo radite a za ostalo pitajte njihova nadležna tijela.

16.Supruga i ja živimo u Njemačkoj, hrvatski smo državljani, rado bi došli 10.05. ove godine kući i ostali bi par mjeseci. Oboje smo zdravi, moramo li u samoizolaciju?

Mora se 14 dana u samoizolaciju.

17.Živim i radim u Austriji, supruga je kod mene s bosanskom putovnicom, ističe joj 90 dana. Treba li se vratiti u BiH ili može ostati radi ove situacije? 

Da se nalazi u Hrvatskoj mogla bi riješiti takvu situaciju i produžiti boravak, pa vjerujem da isti princip vrijedi i tamo, ali se ipak obavezno raspitajte kod austrijskih nadležnih tijela koja će Vam dati najtočniju službenu informaciju.

18.Sin i ja smo hrvatski državljani, imamo prebivalište u Hrvatskoj, a boravište u Austriji. U Hrvatskoj smo u izolaciji 14 dana, kad to prođe možemo li natrag za Austriju? Planiramo ići oko 20.05., trebamo li imati propusnicu?

Možete, a propusnica je potrebna ako putujete izvan županije gdje namjeravate prelaziti granicu.

19.Moj partner je u BiH i on je državljanin BiH. Izgubio je posao u Hrvatskoj zbog trenutne situacije s koronavirusom i izgubio privremeni boravak u Hrvatskoj. Njegov poslodavac u Hrvatskoj je prije 6 dana opet za njega zatražio privremeni boravak u svrhu rada i boravka i zahtjev je zaprimljen, ali se još čeka potvrda iz MUP-a. Njega je poslodavac zamolio da dođe u Hrvatsku zbog potpisivanja Ugovora o radu, ali na granici kod Županje ga nisu pustili u Hrvatsku. Dodatan problem je taj što sam ja državljanka Hrvatske i čekamo dijete (trenutno sam u 39 tjednu trudnoće). Može li mu se omogućiti da prijeđe granicu u svrhu spajanja obitelji vezano za rođenje našeg djeteta? Ja se nalazim u Hrvatskoj.

Na žalost trenutno nije moguće.

20.Živim u Sloveniji. Moj djed je u vrlo teškom stanju, leži u bolnici i ne znamo hoće li preživjeti. Htjeli smo otići u Bosnu preko vikenda da mu odnesemo par stvari koje su mu potrebne u bolnici, ali s obzirom da nema posjeta dala bih svojoj majci da mu isporuči. Možemo li putovati u BiH?

Ako ste BIH državljani možete tranzitom kroz Hrvatsku uz obvezu korištenja graničnog prijelaza Bregana ili Macelj.  

21.Živim u Hrvatskoj, a studiram u Novom Sadu, Ispiti nam počinju krajem svibnja, ima li šanse da krajem svibnja prijeđemo granicu i što nam je od papirologije sve potrebno?

Trenutno to nije moguće.

22.Državljanin sam Hrvatske, a moj partner  je  belgijski državljanin koji ima boravište u Hrvatskoj. Trenutno smo u Belgiji. Možemo li se vratiti u Hrvatsku autom? Koja je procedura?

Ako partner ima boravak možete. Po dolasku je obvezna samoizolacija 14 dana.

23.Državljanin sam Hrvatske i trenutno živim i radim u Njemačkoj s obitelji.  U putnim ispravama prijavljen sam na hrvatskoj adresi dok supruga i sin imaju adrese iz BIH i HR Putovnice. Trebali bi hitno u BiH, jer je punica u bolnici, starija osoba na samrti. Zanima me kako i na koliko vremena možemo proći kroz Hrvatsku i mogu li ja uopće mogu ući u BiH i što nam treba od eventualnih dokumenata?

Moguć je tranzit kroz Hrvatsku ali se morate raspitati da li će vas BiH primiti.
 
24. Hrvatski sam državljanin, ali živim u BiH. U Zagrebu imam baku i djeda. Mogu li prijeći granicu i biti kod njih u toku jednog dana i vratiti se istog dana u BiH?

Ne može na jedan dan. 

25.Radim u Hrvatskoj, a državljanin sam BiH i nisam išao kući 2 mjeseca zbog korone pa me zanima mogu li uz rješenje od firme otići kući za vikend i vratiti se u Hrvatsku bez samoizolacije. Iz BiH su mi rekli da mogu uz rješenje od firme da moram raditi, jer nismo prekidali s radom. Zanima me mogu li se s tim rješenjem vratiti natrag u Hrvatsku bez samoizolacije?

Ne možete samo na vikend, a povratkom bi morali 14 dana u samoizolaciju.

26.Bosanska sam državljanka sa stalnim boravkom u Austriji, ali suprug i djeca su mi hrvatski državljani. Imamo kuću u Hrvatskoj, pa me zanima mogu li ja s njima u Hrvatsku na 72 sata ili nije moguće?

Možete svi zajedno doći ako oboje radite i imate potvrdu poslodavca.  

27.Da li moj brat može doći iz Beča na vikend sa ženom i djecom (petak navečer do nedjelje)? I da li moraju u samoizolaciji kad se vrate u Austriju? Oboje su zaposleni.

Ako su hrvatski državljani mogu. Za uvjete povratka u Austriju neka pitaju tamo.

28.Da li je moguće da mi mama dođe u posjetu na 72 sata? Ona je hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH i živi tamo. Nakon povratka u BiH smo svjesni da ona mora u samoizolaciju na 14 dana. Može li biti ta 2-3 dana u stanu u RH? Radi se o graničnom prijelazu Županja-Orašje.

Ne može na 72 sata. 

29.Našem poduzeću (sjedište u Hrvatskoj u pograničnom pojasu) otvorio se jedan posao slijedeći tjedan u Sloveniji. Trebali bi poslati 2 naša radnika na taj posao – radi se o poslu za koji se isti dan vraćaju natrag u Hrvatsku – jednokratni posao. Ta 2 ista radnika trebamo na poslu u Hrvatskoj već sljedeći dan. Da li je moguće da se ti radnici vrate sljedeći dan normalno na posao i naravno sve dane koji slijede?

Moguće je, neka objasne sve okolnosti prelaska granice poradi rada. 

30.Moja supruga živi i radi u Njemačkoj. Mora kod zubara u Čakovec da joj ugrade zubnu protezu koja je već davno gotova, ali zbog situacije s korona virusom nije mogla doći u Hrvatsku. Treba li se javiti doktoru u RH da bi mogla izaći iz Hrvatske ili mora na granici prilikom ulaska tražiti propusnicu da se vraća u roku od 72 sata?

Obzirom da je dolaskom u Hrvatsku obvezna samoizolacija odlazak zubaru nije moguć. 
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije