Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
PITALI STE NAS Zašto granični policajci ne moraju biti u samoizolaciji nakon radnog vremena?
Robert Anic/Pixsell

DONOSIMO ODGOVORE

PITALI STE NAS Zašto granični policajci ne moraju biti u samoizolaciji nakon radnog vremena?

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja. Pročitajte odgovore!

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1. Živim u Italiji gdje imam stalni boravak. Htjela bih da odem u Bosnu, tj. u Sarajevo na 1 mjesec, da li je to moguće?

Ako ste BiH državljanin možete.

2. Hrvatski sam državljanin i otišao bih po mamu u Austriju u grad Wels. Ona je također hrvatska državljanka. Išao bih osobnim automobilom, a krenuo bih iz Hrvatske točnije iz Splita. Moram li u izolaciju po ulasku u Sloveniju i Austriju? Zadržao bih se u Austriji jedan dan. Zanima me i da li po povratku u Hrvatsku moram u izolaciju?

Trenutno ne možete na put zbog zabrane putovanja.

3. Radim u Njemačkoj, a osobna mi izlazi 26. svibnja. Moje pitanje je da li postoji kakva mogućnost da ja napravim novu osobnu bez da moram ponovno biti u izolaciji od 14 dana. Da li mogu dobit kakvo dopuštenje kretanja na 1 dan kad dođem u Hrvatsku da to riješim?

Osobna će vam vrijediti i nadalje bez obzira na istek i to mjesec dana po završetku pandemije tako da odlazak sa adrese samoizolacije nije moguć.

4. Radim u njemačkoj firmi. Imam ovdje i svog doktora. Nije naš čovjek nego Nijemac. Od početka pandemije nisam bio u Međimurju mada mi familija tamo živi. Putovao sam svaki ili svaki drugi vikend redovito  četvrtkom doma. Zanima me slijedeće: ako ja sutra hoću doma putovati i prije  puta odem kod doktora da me pregleda i on ustanovi da sam potpuno zdrav ja bih normalno krenuo doma. Austriju i Sloveniju bih prošao bez zaustavljanja. Po svemu tome kad sam zdrav krenuo kući, bez stajanja došao doma, onda meni nije potrebna samoizolacija. Jer, ako sam došao sa potvrdom zdrav onda to isto može  sa sigurnošću i neki doktor ili epidemiolog potvrditi. Ako mislite da nisam u pravu onda  mi napišite po kojoj točki zakona ja moram u samoizolaciju ili po kojoj točki zakona neko misli mene kažnjavati ako kršim samoizolaciju?  Ako je samoizolacija nužna, nakon koliko dana najranije ja mogu izaći iz iste van da mogu normalno funkcionirati? Zbog mog posla koji radim mogu dobit tjedan dana godišnjeg u komadu. Više ne. Tko će, onda ako samoizolacija traje 14 dana, meni nadoknaditi financijsku štetu?

O zdravstvenom nadzoru, odnosno, prekidu samoizolacije odlučuje epidemiolog. Ona za vas vrijedi 14 dana ako dolazite na tjedan dana doma. Ako ne poštujete mjeru činite prekršaj po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

5. Zašto granični policajci ne moraju biti u samoizolaciji nakon radnog vremena? Zar nije bio slučaj zaraze na graničnom prijelazu Mursko Središće? Po čemu se oni razlikuju od nas običnih radnika koji idemo sa posla na posao preko granice?

Policijski službenici ne prelaze preko graničnog prijelaza te su izuzeti od navedenih odluka.  

6. Slovenski sam državljanin, živim u selu Mostje (pored Lendave) a u Hrvatskoj mi živi cura s djetetom koju sam posljednji put vidio 17. ožujka. Ona živi u G. Koncovčaku (Sv. Martin na Muri). Mogu li otići do nje bez 14 dnevne izolacije i kako? Što se mora obaviti?

Trenutno ne možete, još se malo strpite.

7. Državljanin sam BiH, dobio sam od poslodavca iz Njemačke ugovor o radu s naznačenim mjestom gdje bih bio prijavljena za stanovanje (boravište). Trebao bih ove papire predati za vizu. U ugovoru mi stoji da bi trebao početi raditi 5.svibnja. Zanima me da li sa ovim mogu prijeći u Njemačku? 

Ne možete bez vize, a ona mora biti izdana na duže od 90 dana. 

8. Hrvatski sam državljanin i trenutno sam u Hrvatskoj, ali bih se trebao vratiti na posao u Njemačku a nemam prijavljeno boravište u Njemačkoj. Postoji li mogućnost prelaska granice samo s Ugovorom o radu i prijavom od AOK-a?

Možete.

9. Austrijska sam državljanka, rođena u Banja Luci, s austrijskom putovnicom. Živim u Grazu 27 godina i trebala bih do zubara u Viroviticu radi nadogradnje zuba i ugradnje implantata. Kako da to obavim, koliko dugo mogu ostati i pod kojim uvjetima? 

Ne možete trenutno u Hrvatsku.

10. Hrvatski sam državljanin, a posljednjih 5 godina radim u Austriji, gdje imam stalno prebivalište. Radim u hotelu, koji će otvoriti 29.5. i zanima me hoću li morati nakon dva tjedna provedena u samoizolaciji u Zadru, morati još dva tjedna provesti u samoizolaciji u Austriji? Je li točno da ako se testiram u Zadru na Covid-19, onda neću morati biti u Austriji dva tjedna u izolaciji? I moram li potvrdu da sam negativan na Covid prevesti na njemački?

Raspitajte se kod poslodavca što trebate.

11. Živim i radim u Italiji gdje imam prebivalište te imam dvojno državljanstvo talijansko i hrvatsko. U RH nemam ni prebivalište ni boravak. Da li postoji mogućnost na 72 sata ući u RH u izolaciju u vlastitu nekretninu? Imam talijansku osobnu iskaznicu, u RH imam nekretninu, posjedujem domovnicu, OIB i JMBG budući da sam rođen u HR i tek naknadno dobio i talijansko državljanstvo. U svojoj kući u RH sam već bio i u samoizolaciji od 13.3 do 27.3. Sad me zanima dali mogu ići opet u izolaciju u svoju kuću na 72 sata, bar vikendom, jer dolaze režijske obaveze za struju, vodu, odvoz smeća, otpadne vode itd. U RH nemam nikakav dokument osim domovnice jer kad mi je istekla hrvatska osobna nisu mi na policiji mogli napravit novu jer živim u Italiji.

Možete.

12. Slovenska sam državljanka sa stalnim boravištem u Sloveniji, ali posjedujem i prebivalište u RH na adresi kod vanbračnog partnera. Kakva je mogućnost dolaska u RH na 72 sata?

Ako imate regulirani boravak u Hrvatskoj tada možete.

13. Živim i radim u Hrvatskoj dok mi dečko živi i radi u Sloveniji pa me zanima postoji li ikakva šansa da odem kod njega samo na jedan dan?

Trenutno nije moguće.

14. Zanima me da li će od 25.5. nadalje biti moguć dolazak u Hrvatsku (Istra) bez 14-dnevne samoizolacije? Odnosno da li jednostavno postoji neki okvirni datum kada bi se samoizolacija mogla ukinuti? 

Postoji mogućnost da će do tada doći do olakšavanja mjera i tom smislu dolaska u Hrvatsku.

15. Državljanin sam BiH s dozvolom boravka i rada u RH te zdravstveni radnik. Trenutno sam u BiH na godišnjem odmoru, ali se trebam vratiti u RH na posao. Da li kako zdravstveni radnik mogu ući u RH da ne idem u samoizolaciju?

Morate u samoizolaciju.

16. Državljanin sam BiH, posjedujem radnu i boravišnu dozvolu HR. Trebao bih se vratiti na posao 18.05. (poslodavac je pozvao). Zanima me da li je obavezna samoizolacija 14 dana? Ako jeste, imao bih još jedno pitanje: moj boravak je prijavljen u općina Kolan (otok Pag), a samoizolaciju bih trenutno mogao odraditi jedino u Zagrebu, na kućnoj adresi kod poslodavca, obzirom da je na adresi u Kolanu u toku renoviranje nekretnine, sve do 15.05. Dakle, da li je moguće raditi samoizolaciju na adresi različitoj od adrese prebivališta?

Samoizolacija je obvezna, a adresu prijavite na granici gdje možete istu provesti.

17. Ja živim u Austriji, a imam austrijsko državljanstvo, moji roditelji žive u Zagrebu, invalidi su i u teškom su zdravstvenom stanju invalidi. Mogu li otići do njih na 72 sata i vratiti se?

Ne možete.

18. Moja žena je austrijski državljanin a ja hrvatski. Imamo kuću u Slavoniji. Živimo u Beču i htjeli bi otići preko vikenda u našu kuću. Da li je to moguće i da li je moguće se vratiti nakon manje od 72 sati u Austriju na posao?

Moguće je ako zajedno dođete i oba radite vani uz potvrdu poslodavca.

19. Muž radi u Sloveniji i tamo ima privremeno boravište. Može li doći kući u Hrvatsku na 72 sata i vratit se tamo normalno ili mora u Sloveniji u samoizolaciju na 7 dana i što mu je potrebno kao dokaz o poslu na granici?

Kao prekogranični radnik može uz potvrdu poslodavca i bez ograničenja za odlazak na posao.

20. Kako iz Njemačke za Srbiju? Turistički sam došao, a istječu mi 3 mjeseca oko 25. svibnja?

Ako Vas Vaša zemlja prima možete tranzitom na granični prijelaz Bregana ili Macelj.

21. Državljanin sam BiH, u Hrvatskoj imam dozvolu boravka i radim. Došao sam u BiH 10.travnja i bio u samoizolaciji, te nakon 14 dana negativan na testiranju. Sada se trebam vratiti u Hrvatsku na posao. Moram li u samoizolaciju i može li firma nešto učiniti ili testirati me ponovo da ne čekamo tih 14 dana samoizolacije, jer se firma nalazi u teškoj situaciji zbog nedostatka ljudi?

Morate povratkom u samoizolaciju.

22. Moji roditelji imaju hrvatske dokumente, a žive u BiH. Tata ima 83, mama 81 godinu. Imaju prijavljen boravak u Austriji i tamo se liječe. Tata treba dobiti injekciju i otići na kontrolni pregled koji radi svakih 3 do 6 mjeseci. Kako da dođu do Austrije na pregled?

Neka obrazlože navedeno na granici i ako je zaista nužno da ne može čekati mogu otići.

23. Da li je moguće prekinuti mjeru samoizolacije prije 14. dana ako se moraš vratiti na posao u Njemačku, a imaš potvrdu i propusnicu od poslodavca iz Njemačke?

O tome odlučuje epidemiolog.

24. Ja sam Hrvatica, udana sam za Austrijanca, živimo u Beču i imamo bebu od godinu dana. U Zagrebu imam sina iz prvog braka od 12 godina i sada je s tatom, ali po presudi bi trebao biti kod mene 2 puta na tjedan i svaki drugi vikend. Sada ga nisam vidjela više od 6 tjedana. Da li mi možemo otići do Zagreba, uzeti dijete i odvesti ga u Beč (naravno, uz suglasnost oca). Moramo putovati svi troje, jer ova beba od 12 mjeseci još siše i mora biti sa mnom, a suprug će nas voziti?

Možete uz uvjet da tamo radite i to dokažete.

25. Da li se e-propusnice za odlazak na nekretninu na moru izdaju na neki vremenski rok ili vlasnici mogu dolje ostati do jeseni?

E-propusnica nije dozvola boravka već dokument s kojim možete otići do nekretnine na moru. Na povratku Vam ona ne treba.

26. Imam kćer koja živi s dečkom u Sloveniji. Mogu li ja otići na jedan dan u posjetu i vratiti se nakon par sati jer je blizu granice?

Ne možete.

27. Imam boravište u Italiji, ali želim otići u Srbiju. Tamo mi je stalno boravište. Zanima me da li je poslije 4.svibnja moguće putovati u Srbiju bez problema i da li samo tranzit može da predstavljati problem za to putovanje? Imam srpsko državljanstvo?

Ako će vas Srbija primiti nije problem.

28. Zaposlena sam u Austriji kao samostalni obrtnik (24 satna njega) bez posredovanja agencije. Zanima me, može li moj suprug s vlastitim autom doći u Austriju po mene (obzirom da javni prijevoz još ne funkcionira), kako bih se vratila u Hrvatsku. Napominjem da se vraćamo isti dan. Mora li i on, u slučaju da je nešto takvo moguće,  u samoizolaciju?

Ne može po vas.

29. Suprug i ja živimo i radimo u Austriji. Ja sam državljanin RH, a on je Makedonac s makedonskom putovnicom. Išli bi u Hrvatsku na vikend, kakva je regulacija za njega? Odnosno, kakvi dokumenti nam trebaju kako bi i on mogao do 72 sata provesti tamo? Je li dovoljan vjenčani list?

Dovoljno je da zajedno dođete i imate potvrde poslodavca. Vjenčani list je dovoljan.

30. Hrvatska sam državljanka, imam privremeno prebivalište u Sloveniji. Zanima me da li mogu u Zagreb u posjet obitelji bez 14 dana izolacije tj. karantene? 

Možete na 72 sata ako imate potvrdu poslodavca da tamo radite ili na 14 dana uz samoizolaciju.

31. Hrvatski sam državljanka i stalno boravište imam u RH. Privremeno prebivalište imam u Sloveniji (Lendava), gdje I radim. Došla bih u RH na 72 sata zbog važnih obveza. Zanima me da li po povratku u Sloveniju moram ići sedam dana u samoizolaciju?

Navedeno ovisi o slovenskoj policiji.

32. Moj muž je trenutno u Srbiji, a ja sam se vratila krajem ožujka za Njemačku. On se sad mora vratiti. Državljanin je Srbije, ali ima doživoti boravak u Njemačkoj . U braku smo 10 godina, imamo četvero djece zajedno. Može li prijeći hrvatsku granicu? Iz Austrije je dobio potvrdu od ambasade da smije prolaziti kroz Austriju.

Može.

33. Definitivno napuštam Njemačku i vraćam se krajem svibnja u Hrvatsku, preko Slovenije. Imam svoj stan u Istri. Što trebam, koje dokumente, da li samoizolacija i dalje važi nakon povratka?

Ako ste hrvatski državljanin možete uz samoizolaciju 14 dana.

34. Htio bih za Vukovar preko vikenda od 8. do 10. svibnja nakon čega se vraćam za Innsbruck. Da li je potrebna izolacija i ako je mogu li otići u kupovinu, jer u kući koji dolazimo nemamo ništa pa bi trebali i u nabavku kratku. Možete li mi reći od kada je mogući dolazak u Hrvatsku bez izolacije i od kada je moguć dolazak stranim državljanima u Hrvatsku radi godišnjeg?

Ako ste hrvatski državljanin možete doći uz obvezu samoizolacije. Nabavku riješite na drugi način.

35. Radim i stanujem u Njemačkoj. Zanima me mogu li u HR unutar 72 sata i vratit se nazad za Njemačku, a da ne jdem u samoizolaciju od 15 dana tu i u Njemačkoj?

Možete doći i vratiti se na 72 sata, a za Njemačku pitajte poslodavca.

36. Mogu li iz BiH proći kroz Hrvatsku i Sloveniju za Austriju gdje bi se i jedno vrijeme zadržao. Od dokumenata posjedujem: BiH pasoš, BESTATIGUNG DER MELDUNG (boravišna prijava kod nevjenčane supruge koja tu u Austriji živi i radi), zatim imam popunjen i predan formular GEWERBEANMELDUG za otvaranje samostalne djelatnosti u Austriji kupovina i prodaja?

Morate imati uređeni boravak i rad. Samo da ste dali prijavu nije dovoljno.

37. Ja sam državljanin Hrvatske, prijavljen sam u Njemačkoj, a moja supruga i djeca su u Bosni, mogu li putovati u BiH bez zadržavanja u Hrvatskoj?

Mi ćemo Vam omogućiti tranzit. U BiH provjerite da li će Vas primiti.

38. Htio bih posjetiti svoju mamu sa ženom i djecom. Mi živimo u Njemačkoj, a mama živi u Varaždinu gdje sam ja isto prijavljen i imam hrvatsko državlanstvo. Žena i djeca imaju njemačko državljanstvo. Mogu li mamu posjetiti na 72 sata?

Može ako oboje imate potvrde poslodavca i tamo radite.

39. Drzavljanka sam Austrije, hrvatskih korijena, posjedujem  i nekretninu u Hrvatskoj, uz to željela bih posjetiti i staru majku 86 god. Postoji li ikakav način ulaska u Hrvatsku na mjesec dana?

Trenutno nije moguće.

40. Suprug ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i autrijsko, posjeduje kuću na jednom našem otoku. Supruga je austrijska državljanka. Mogu li doći u svoju kuću gdje bi bili pola godine i kakvi su uvjeti?

Trenutno je to moguće samo za one koji rade i borave vani. Ako imate takav status možete zajedno doći.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!