Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
ODGOVORI NA VAŠA PITANJA Mjera samoizolacije za dnevne migrante produžena je do daljnjega
Emica Elvedji/PIXSELL

PITALI STE NAS

ODGOVORI NA VAŠA PITANJA Mjera samoizolacije za dnevne migrante produžena je do daljnjega

Mjera samoizolacije za dnevne migrante produžena je do daljnjega

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

S obzirom na veliki broj upita koje postavljate i u komentarima članaka u kojima objavljujemo odgovore, molimo Vas da sva svoja pitanja pošaljete e-mailom na adresu pitanja@emedjimurje.hr.

1. Kako mogu doći iz Austrije da izvadim putovnicu jer je nevažeća, a treba mi za produženje vize? Što treba imati od papira da se ne ide u samoizolaciju?

Samoizolacija je obvezna. Upit postavite nadležnoj policijskoj upravi elektronski ili telefonom.

2. Ja i supruga živimo i radimo u Švicarskoj od 1983 godine. Imamo hrvatsko i švicarsko državljanstvo, dali smo otkaz na poslu i vraćamo se za stalno u Hrvatsku. Kuću imamo u Novigradu (Istra), a planiramo povratak 10.05.2020 preko Austrije i Slovenije. Da li po dolasku moramo biti u kućnoj izolaciji?

Morate 14 dana.

3. Trenutno sam u Hrvatskoj već dva mjeseca. Radim kao predstavnik njemačke tvrtke u Hrvatskoj. Prijavljen sam u istoj njemačkoj firmi i imam obiteljskog liječnika u Njemačkoj.  Kako da izvadim potvrdu hrvatskog liječnika za prelazak granice i da li mi uopće treba ta potvrda?

Za povratak u Njemačku ne trebate potvrdu.

4. Zanima me da li je ukinuta samoizolacija za dnevne migrante koji rade u Sloveniji, obzirom da ste napisali da odluka traje do 30.04.?

Nije ukinuta, a rok važenja odluke produžen je do daljnjega. 

5. Ja imam kuću u Međimurju koju sam naslijedila. Imam austrijsko državljanstvo. Mogu li doći u Hrvatsku i kakve su obaveze?

Morate se još malo strpiti, trenutno nije moguće. 

6. Moji roditelji, stalno nastanjeni u Sarajevu (BIH), s važećim putovnicama, se nalaze od siječnja ove godine kod mene na sjeveru Italije zbog nekih operativnih zahvata koje je imao moj otac. Pandemija ih je spriječila u povratku kući, ali sada, nakon popuštanja mjera zabrane kretanja željeli bi se vratiti u Sarajevo. Zanima me da li je dozvoljen tranzit privatnim putničkim automobilom kroz Hrvatsku (koristeći autoceste kako sam pročitao)?

Dozvoljeno je. Morate na granični prijelaz Bregana ili Macelj.

7. Živim i radim u Njemačkoj, Od 17.03 do danas sam u Homeoffice-u, znači radim od kuće i sve preko interneta. U biti ništa mi ne fali, izoliran fino, osjećam se bolesno samo zbog toga jer ne mogu doma roditeljima, ostalo je sve 5, znači nemam infekciju. Sad se pitam zašto moram u izolaciju ako bi došao na 72 sata obaviti neke poslove? Znači u biti iz izolacije u izolaciju, postoji li još kakva mogućnost dolaska bez izolacije posto mi ništa ne fali? 

Nije moguće bez samoizolacije.

8. Hrvatska sam državljanka i radim u RH. Imam privremeno boravište u Sloveniji gdje sad živim sa suprugom i dvoje djece koji su slovenski državljani. Svaki dan putujem preko granice na posao. Vlasnica sam apartmana na Viru. Da li mogu sa suprugom i dvoje djece otići do apartmana na Viru?

Ne možete zbog samoizolacije koju ste dužni provoditi kao prekogranični radnik.

9. Molim Vas da li imate informaciju kada će se otvoriti granice EU? Suprug mi je otišao u Nizozemsku u posjetu rodbini i zbog nastale situacije 15.svibnja mu istječe 90 dana?

U ovom trenutku se ne zna.

10. Studiram u Mariboru i trenutno sam u 14-dnevnoj samoizolaciji (u RH sam ušla 24.04.). U Mariboru imam privremeno prebivalište u studentskom domu i posao u projektnom birou. Pošto je slovenska Vlada donijela odluku o otvaranju općina, direktorica poduzeća, u kojem radim preko studentskog servisa (do sada sam zbog korone radila od doma), zahtijeva, da se vratim na posao, u ured. Mogu li s potvrdom o studentskom radu prijeći slovensku granicu i da li me može roditelj / brat odvesti do Maribora bez dodatnih potvrda?

Možete otići, ali sami.

11. Živim i radim u Austriji. Hrvatski sam državljanin, tj. imam hrvatsku osobnu, ali s austrijskom adresom. Mogu li u posjet roditeljima u Hrvatsku? Vrijede li za mene ista pravila o prelasku na 72 sata iako nemam nikakvo prijavljeno boravište u Hrvatskoj?  

Možete, jer navedena pravila vrijede i za Vas. To  znači da prilikom ulaska u zemlju na graničnom prijelazu trebate navesti da planirate ostati u Hrvatskoj do 72 sata i nakon prelaska granice javiti se svom liječniku opće medicine ili, ako ga nemate u Hrvatskoj, dežurnom epidemiologu. Tijekom boravka u Hrvatskoj biti će Vam propisana samoizolacija.

12.Otac, koji je bolesnik na hemodijalizi i ja imamo pogranične propusnice između RH i BiH za prijelaze koji su trenutno zatvoreni. Obojica smo hrvatski državljani, on sa stalnim boravkom u RH, ja u BiH. Postoji li mogućnost da uđem na područje RH u vremenu od cca 30 minuta kako bih ga dovezao na vikend u BiH kod obitelji i da ga ponovno vratim u RH unutar 72h? Posjedujemo i potvrde o međusobnoj pratnji zbog dijalize te potvrde o vlasništvu obradivih zemljišta sa svake strane granice.

Ne postoji mogućnost da tako prelazite granicu zbog obvezne samoizolacije koja je na snazi u obje zemlje. Bolesniku, također, nikako nije preporučljivo odlaženje u takve posjete. Možete putovati samo u svrhu nužnih radova i obrade zemljišta.

13. Može li osoba koja ima i hrvatsko i BiH državljanstvo, a koja radi i ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj, a prebivalište u BiH, prijeći granicu za vikend tj. u petak da ode u BiH, a u nedjelju da se vrati u Hrvatsku, bez 14-dnevne karantene?

Može na 72 sata, ali uz samoizolaciju.

14. Živim i radim u Italiji gdje imam prebivalište te posjedujem dvojno državljanstvo. talijansko i hrvatsko. U RH, međutim, nemam ni prebivalište, ni boravak. Da li postoji mogućnost na 72 sata ući u RH u izolaciju u vlastitu nekretninu?

Takva mogućnost postoji. Prilikom ulaska u zemlju na graničnom prijelazu trebate navesti da planirate ostati u Hrvatskoj do 72 sata i nakon prelaska granice javiti se svom liječniku opće medicine ili, ako ga nemate u Hrvatskoj, dežurnom epidemiologu. Tijekom boravka u Hrvatskoj biti će Vam propisana samoizolacija.

15.Ja sam iz BiH. Trebam se vratiti u Njemačku na radno mjesto. Kako mogu proći kroz Hrvatsku?

Ako u Njemačkoj imate regulirani boravak, tranzitom možete prijeći granicu na graničnom prijelazu Bregana ili Macelj.

16.Budući da je na graničnom prijelazu Mursko Središće bila očekivana gužva, odlučio sam, ovaj put, ići na Gibinu. Kad i tamo gužva. Izmučeni smo od puta, kad izlazi granični policajac i kaže "sad ste se tu na..ebali jer je na Središću gužva ". U redu,mislim si, neću ništa govorit kad smo već nadomak doma. Kad odjednom dotični gospodin prije mene pušta auto austrijskih oznaka. A kroz prozor čujem razgovor između policajca i vozača: "Nemoj mi osobnu skenirati, prvi maj bu da ne moram u samo izolaciju. Policajac odgovara, pošto se poznajemo ajde idi. Pa vas molim da pitate onda gospodina za koga vrijedi samoizolacija? Jesmo li mi ostali budale? Rado ću ako treba i pokazati toga gospodina da se i on sankcionira.

Prije svega bih se ispričao zbog doživljene neugodnosti. U svakom slučaju ako je navod točan postupanje policajca nije profesionalno pa Vas pozivam da sa konkretnim podacima telefonom ili e-poštom prijavite takvu pritužbu policijskoj upravi. Možete i uredništvu ostaviti podatke.

17.Za dnevne migranti koji rade u Sloveniji vrijedila je odredba do 30.travnja. Koja je nova odluka za te radnike?

Odluka je i dalje na snazi te je predviđeno provođenje zdravstvenog nadzora do daljnjega.

18.Udajem se 6.lipnja, zaručnik mi ostaje doma i ne ide raditi u Njemačku, jer bi morao ići u samoizolaciju na 2 tjedna. Problem je taj da moja vjenčana kuma, koja trenutno boravi u Njemačkoj, može doći doma u Hrvatsku najranije 28.svibnja. Znači, ne može biti u izolaciji 2 tjedna, jer vrijeme to ne dopušta. Postoji li mogućnost da do onda popuste s mjerama ili da na neki bilo koji način može doći do oltara da potpiše? Ona je u stanu s bebom konstantno i nema doticaj s ljudima.

Ako dođe i bude u samoizolaciji ne može nikamo. Moguće je olakšavanje mjera – pratite upute. 

19.Suprug i ja imamo dvojno državljanstvo Italije i BiH. Radimo u Austriji. Obzirom da nemamo putovnice Ambasada BiH izdala nam je putni list kako bismo se vratili u BiH. Postoji li mogućnost tranzita kroz Sloveniju i Hrvatsku s putnim listom izdanim od strane Ambasade BiH?

Postoji takva mogućnost. U Hrvatsku morate ući na granični prijelaz Bregana ili Macelj.

20.Studiram u Sloveniji, a imam dvojno državljanstvo, hrvatsko-slovensko. Trenutno živim u Sloveniji. Mogu li doći u Hrvatsku kod roditelja  s time da bih se za 10  dana trebala vratiti nazad, jer mi počinju ispiti. Trebam li biti u izolaciji 14 dana ili mogu prije napustiti Hrvatsku? S obzirom da se potvrde o prekidu samoizolacije daju samo zaposlenima, a ja sam student?

O ranijem prekidu samoizolacije odlučuje epidemiolog i trenutno to vrijedi samo za one koji rade. Strpite se još malo, jer je moguće da se kroz olakšavanje mjera za otprilike 2 tjedna to omogući.

21.Radim u Njemačkoj. Zanima me, kao i većinu drugih ljudi, do kada će biti na snazi ta odluka o samoizolaciji? Zašto nas se na granici ne testira? Ja ću drage volje pričekati na granici i 3 sata rezultate testa samo da ne boravim kod kuće zatvoren 14 dana ako sam zdrav i nemam nikakve simptome.

Ne vjerujem u promjene slijedeća dva tjedna.

22.Državljanin sam RH i radim u Austriji te s potvrdom poslodavca, kao dnevni migrant, svakodnevno prelazim granicu uz uvjet samoizolacije kada boravim kod kuće. Rečeno mi je da ova odluka o samoizolaciji vrijedi do 30.travnja. Zanima me ukida li se odluka o samoizolaciji nakon 30. travnja ili ona i dalje ostaje na snazi i do kada?

Ne ukida se i do daljnjega je na snazi..

23.Mama mi se nalazi u Austriji kod sestara. Trebala bi se vratiti u Hrvatsku, tu joj je prebivalište. Sama živi u kući. Sestra bi ju dovezla iz Austrije do kuće u Hrvatsku, s tim da bi se sestra vratila u Austriju nakon 48 sati, možda i manje. Postoji li mogućnost da sestra ne mora u samoizolaciju?

Sestra bi trebala biti hrvatski državljanin koji radi vani i tada je to moguće. Bez obzira hoće li u Hrvatskoj boraviti i kraće od 72 sata, tijekom boravka u Hrvatskoj bez samoizolacije i u takvom kraćem vremenu ne može.

24.Zanima me koliko traje ograničenje boravka npr. u Njemačkoj zbog posla bez stalnog boravka?

Privremeni boravak je uobičajeno na godinu dana.

25.Suprug i ja smo državljani BiH i radimo u Njemačkoj kao zdravstveni radnici 4 godine. Imamo prijavljeni boravak i potvrdu od firme, ugovore i sve moguće. Da li možemo otići do Slovenije? 

Morate pitati nadležne u Sloveniji. Trenutno je tamo obvezna samoizolacija u trajanju od 7 dana, uz obvezno testiranje posljednjeg dana samoizolacije.

26.Državljanin sam Slovenije i Hrvatske s prijavljenim boravištem u Hrvatskoj. Radim u Sloveniji i tamo imam zdravstveno i sve, svaki dan putujem preko granicu i tu sam u samoizolaciji. Imam vanbračno dijete staro 5 godina, u drugoj općini, koje nisam vidio već 2 mjeseca, zbog samoizolacije. Zdrav sam, ali bojim se da uopće neću moći vidjeti dijete. Mislim da to nije u redu te molim da mi pomognete, kamo, na koju instituciju da se obratim, kako bih dobio propusnicu, da idem vidjeti ili po to dijete za par dana, te da ga vratim natrag. Na općini mi ne žele izdati propusnicu zbog prelaska granice.

Još malo strpljenja do olakšavanja mjera.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!