Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
MARIJA TOPLEK ŽUŽA Kako napraviti domaće salenjake sa šljivama?
MH

DOMAĆI SALENJAKI

MARIJA TOPLEK ŽUŽA Kako napraviti domaće salenjake sa šljivama?

Pobjednica ovogodišnjeg Festivala međimurskih slastica 'Bakini kolači' Marija Toplek Žuža otkrila nam je tajnu pobjedničkog recepta!

Na Festivalu međimurskih slastica „Bakini kolači”, koji je u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda” iz Dunjkovca održan u atriju Starog grada, prvo mjesto i pobjedničku lentu odnijela je Marija Toplek Žuža, članica Udruge žena za očuvanje kulturne baštine „Zlatne ruke” iz Čakovca.

- Presretna sam! Nisam očekivala pobjedu, rekla nam je Marija Toplek kada smo joj čestitali na osvajanju prvog mjesta.

MARIJA TOPLEK ŽUŽA Kako napraviti domaće salenjake sa šljivama? Fotogalerija

- Za natjecanje na Festivalu odlučila sam napraviti starinske salenjake. To je recept star preko stotinu godinu, koji sam naslijedila od moje bake iz Lendave po kojoj sam i dobila nadimak Žuža, otkrila nam je naša sugovornica.

Recept nije previše zahtjevan, ali potrebna je ljubav i strpljenje.

- Napravi se dizano tijesto, a svinjsko salo potrebno je samljeti. Kad se tijesto digne, razvalja se, premazuje i preklapa, i tako četiri puta, s time da nakon svakog preklapanja mora odstajati. Zatim se razvalja i napuni s domaćim pekmezom od šljiva, oblikuje i stavi u pećnicu, pojasnila nam je pobjednica ovih prhkih i ukusnih kolača.

Domaći salenjaci dopali su se i članicama žirija Slađani Herman stručnoj učiteljici kuharstva u Srednjoj školi Prelog i Mariji Borković umirovljenoj kuharici i slastičarki, koje su joj dale najviše ocjene.

Najnovije

Reci što misliš!