
Donosimo zanimljiv recept za kolačiće, cupcakes, iz Male Subotice u kojima je glavni sastojak butternut tikva
Na današnjem Sobočkom eko sajmu, koji se održavao u popodnevnim satima u Maloj Subotici i koji je bio bogat programom, pjesmom i veseljem, primijetili smo šareni štand učenika Osnovne škole Tomaša Goričanca, točnije Učeničke zadruge “Drenek”.
Osim prekrasnih ručnih radova i jesenskih motiva, na štandu smo primijetili i zaista posebne kolačiće – cupcakes od butternut tikve.
Ove su kolačiće u košarici učenici, zajedno s nastavnicom Sanjom Posavec, ispekli u sklopu izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo. “Zapravo, to je slatko domaćinstvo – trenutno učenici uče kako se peku kolači”, otkrila nam je Sanja Posavec.
Kada smo upitali učenike za recept, rado su nam ga otkrili. “Izradili smo i tiskane recepte, za sve koji ih žele praviti kod kuće.”
Prenosimo recept marljivih učenika iz Učeničke zadruge “Drenek” za 12 kolačića u košaricama, odnosno cupcakesa.
Biskvit
- 200 g pirea od pečene butternut tikve (oko 1/2 srednje tikve)
- 125 g glatkog brašna
- 50 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice klinčića (mljevenih) – po želji
- 125 g šećera
- 75 ml ulja
- 2 jaja (M)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema biskvita
- Tikvu prereži, očisti i peci na 180 °C dok ne omekša (30–40 min). Ohladi i izblendaj u pire.
- Pomiješaj suhe sastojke: oba brašna, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
- Izmiksaj jaja, šećer i ulje dok ne postane pjenasto. Dodaj vaniliju i pire od tikve.
- Umiješaj suhe sastojke u mokre – kratko, samo da se poveže (da ostane sočno).
- Puni kalupčiće za muffine do 2/3 visine.
- Peci na 175 °C oko 13–15 min (čačkalica mora izaći čista).
- Ohladiti na rešetki.
Krema od sira
- 200 g krem sira (tipa Philadelphia, ABC, Vindija…)
- 100 g maslaca (sobne temp.)
- 175–200 g šećera u prahu (prosijanog, dodaješ do željene gustoće)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema kreme
- Izmiksaj maslac dok ne postane svijetao i pjenast (2–3 min).
- Dodaj krem sir i miksaj kratko, samo da se poveže (ne predugo da se ne razrijedi).
- Umiješaj šećer u prahu u nekoliko navrata, miksaj dok ne postane glatka i čvrsta krema.
- Dodaj vaniliju i prstohvat soli.

A da su kolačići od bundeve odlični, svjedoči i to što su upravo ovi kolačići osvojili treće mjesto u izboru najboljeg kolača od bundeve koji se odvijao danas u sklopu Sobočkog eko sajma. Čestitamo učenicima i nastavnicama!











