MALA SUBOTICA

CUPCAKES OD TIKVE Učenici OŠ Tomaša Goričanca otkrivaju kako ispeći ukusne kolačiće

Donosimo zanimljiv recept za kolačiće, cupcakes, iz Male Subotice u kojima je glavni sastojak butternut tikva

Na današnjem Sobočkom eko sajmu, koji se održavao u popodnevnim satima u Maloj Subotici i koji je bio bogat programom, pjesmom i veseljem, primijetili smo šareni štand učenika Osnovne škole Tomaša Goričanca, točnije Učeničke zadruge “Drenek”.

Osim prekrasnih ručnih radova i jesenskih motiva, na štandu smo primijetili i zaista posebne kolačiće – cupcakes od butternut tikve.

Ove su kolačiće u košarici učenici, zajedno s nastavnicom Sanjom Posavec, ispekli u sklopu izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo. “Zapravo, to je slatko domaćinstvo – trenutno učenici uče kako se peku kolači”, otkrila nam je Sanja Posavec.

Kada smo upitali učenike za recept, rado su nam ga otkrili. “Izradili smo i tiskane recepte, za sve koji ih žele praviti kod kuće.”

Prenosimo recept marljivih učenika iz Učeničke zadruge “Drenek” za 12 kolačića u košaricama, odnosno cupcakesa.

Biskvit

  • 200 g pirea od pečene butternut tikve (oko 1/2 srednje tikve)
  • 125 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice klinčića (mljevenih) – po želji
  • 125 g šećera
  • 75 ml ulja
  • 2 jaja (M)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema biskvita

  • Tikvu prereži, očisti i peci na 180 °C dok ne omekša (30–40 min). Ohladi i izblendaj u pire.
  • Pomiješaj suhe sastojke: oba brašna, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
  • Izmiksaj jaja, šećer i ulje dok ne postane pjenasto. Dodaj vaniliju i pire od tikve.
  • Umiješaj suhe sastojke u mokre – kratko, samo da se poveže (da ostane sočno).
  • Puni kalupčiće za muffine do 2/3 visine.
  • Peci na 175 °C oko 13–15 min (čačkalica mora izaći čista).
  • Ohladiti na rešetki.

Krema od sira

  • 200 g krem sira (tipa Philadelphia, ABC, Vindija…)
  • 100 g maslaca (sobne temp.)
  • 175–200 g šećera u prahu (prosijanog, dodaješ do željene gustoće)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema kreme

  • Izmiksaj maslac dok ne postane svijetao i pjenast (2–3 min).
  • Dodaj krem sir i miksaj kratko, samo da se poveže (ne predugo da se ne razrijedi).
  • Umiješaj šećer u prahu u nekoliko navrata, miksaj dok ne postane glatka i čvrsta krema.
  • Dodaj vaniliju i prstohvat soli.
OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, Cupcakes, Tikva, Sanja Posavec (2)

A da su kolačići od bundeve odlični, svjedoči i to što su upravo ovi kolačići osvojili treće mjesto u izboru najboljeg kolača od bundeve koji se odvijao danas u sklopu Sobočkog eko sajma. Čestitamo učenicima i nastavnicama!

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije