Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Svete Marije imali su pune ruke posla
O nevremenu koje se nekako najviše okomilo baš na njihovo mjesto smo pisali, no ono što vrijedi za istaknuti iz cijele situacije je složnost i međusobno pomaganje.
Kako bi sve što prije sanirali, rukave su zasukali vatrogasci i mještani, a Sveta Marija je u dva dana vraćen u svoj prvotni sjaj. A nakon radnih akcija, slijedile su završne pripreme za jedno od najvećih događanja u mjestu, međunarodno natjecanje sa zaprežnim špricama.
– Svake godine u naše se mjesto sjati nekoliko stotina vatrogasaca, od trideset pa na više natjecateljskih desetina iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijelog Međimurja, ali i Hrvatske, Slovenije, Mađarske te ove godine po prvi put i iz Srbije. Za sve njih, kao i za organizatore, goste i posjetitelje, priprema se grah, kaže nam kuharsko vatrogasna ekipa koju čine Marijo Gašparić, Ivan Perlić, Ivica Poljak i Vlado Pongrac uz nadzor glavnog kuhara Nevena Lisjaka iz Donje Dubrave.
Priprema dan ranije
U kotlu od 300 litara, vatrogasci kuhari svake godine pripreme grah za nešto više od 600 osoba, a same pripreme počinju dan ranije.
– Grah se mora namočiti dan prije, osobito ovaj domaći. Dan prije natjecanja pripremamo i svo povrće, pere se i gule mrkva, luk, peršin, celer, a sjecka se i domaći špek te kobasice, opisuju nam kuhari pripremu.
Spomenuta ekipa u ovom je, danas već uigranom zadatku, gotovo deset godina.
– Od kako je organizirano natjecanje prvi put prije 28 godina, kuhaju vatrogasci. Ekipa se ne mijenja, promijenimo možda kojeg člana, ali logistika je ista. Provjerena i uhodana. Imamo našeg Nenija, glavnog kuhara koji nadzire kuhanje graha, no onaj zadnji štih dajemo svi. Svi ga probamo, prodiskutiramo i dodamo ako nešto nedostaje, kažu dečki.
Složnost na djelu
Bilo da se radi o intervencijama, pregledima terena ili opreme, organizaciji natjecanja ili pak iz viđenog – kuharskim poslovima, ovih smo se dana uvjerili da je složnost zaista najveća vrlina vatrogastva.
– Svi smo mi članovi DVD-a već trideset, četrdeset i više godina. Svih tih godina skupili smo nebrojene intervencije, razne zadatke i natjecanja u svojim nogama, ali ovaj zadatak zaista radimo od srca. Jako je lijepo vidjeti kada vaših djelo ruku nahrani ovoliku masu ljudi i da sve prođe bez problema. A mi se radije znojimo uz kotao, nego uz vatru na požarištu, kažu dečki, a dio njih je, nakon što su četiri sata stajali uz kotao i pazili da im ništa pri kuhanju ne promakne, iza 13 sati uskočio u natjecateljske odore i uputio se na stazu.
MIRISI DOMA
Vatrogasni grah
SASTOJCI:
– luk
– mrkva
– celer
– domaći grah
– sol
– papar
– špek
– kobasica
PRIPREMA:
Grah se mora namakati 24 sata. Kod pripreme je važno prvo dobro pirjati luk i korjenasto povrće kojem se potom dodaju špek i kobasice. Zatim dodajemo grah, podlijemo vodom i kuhamo dok grah potpuno ne omekša. Začinimo solju i paprom i zgusnemo zaprškom s brašnom i crvenom paprikom.
*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3617