Mirisna međimurska gibanica zamirisala je povodom tridesete godišnjice od izgradnje crkve u Pušćinama, ni manje ni više, zahvaljujući Milici Celinger koja je odlučila počastiti svoje sumještane
Iako za sebe tvrdi da je samo klasična kuharica, puno je više od toga.
– Malo je vremena kada mogu biti posvećena kuhanju, stoga najčešće spreman nedjeljni ručak, ali kad zapne kuham i prije početka radnog vremena.
Miličin suprug Vlado izuzetno je zadovoljan Miličinim kuharskim umijećem i ne može posebno istaknuti neko jelo, no unuci Sara, Stela Arija i Noe ipak najviše uživaju u bolonjezu, kazala je. S druge strane, Milica najviše voli spremati kraljicu svih međimurskih kolača – gibanicu.
– Volim je spremati zbog povijesno tradicijskih vrijednosti našega kraja, a i voljela bih da se ta tradicija sačuva. To je poznati kolač naših baka.
– Imam iznimno malo slobodnoga vremena, ali unuci su mi velika radost i ponos pa ga najviše provodim s njima.
U slobodno vrijeme, Milica također voli šetati, ali i pročitati neko vjersko štivo. Vlasnica je Agencije za nekretnine, voli kontakt s ljudima i kako nam kaže potpuno je posvećena poslu i radu. – Najbitnije mi je da su ljudi zadovoljni. Kako bi sve prebrodila i ostala predana radnim obvezama, vjera joj iznimno puno znači.
Zato je uključena vrlo aktivno u život i rad svoje župe.
– Uključena sam u zajednicu Kursiljo gdje njegujem kršćanski osjećaj zajedništva s drugim vjernicima. Tu jačam svoj odnos s Gospodinom i produbljujem znanje o njemu, ali i sebi. Svatko je pozvan to živjeti. I ja želim to prenijeti drugima.
Donosimo recept za Međimursku gibanicu:
Za kore:
- 500 g glatkog brašna
- 50 ml suncokretova ulja
- prstohvat soli
- mlaka voda
Za nadjeve:
- 500 g svježeg sira
- 250 g mljevenog maka
- 1 kg jabuka
- 250 g mljevenih oraha
- 500 ml vrhnja (prema želji mileram ili obično, umućeno da bude tekuće)
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 200 g šećera
- 1 korica limuna
- 250 g maslaca
Priprema:
Umijesite mekše tijesto, razdijelite ga na pet hljepčića i ostavite poklopljeno na toplome počivati sat vremena. Pleh veličine 35 x 40 cm premažite maslacem i slažite po redu. Prvu koru stavite u pleh i premažite je rastopljenim maslacem.
Po njoj rasporedite nadjev koji ste pripremili tako što ste orahe pomiješali sa 50 g šećera i prelili trećinom vrhnja. Zatim stavite drugu koru i premažite je maslacem. Rasporedite po njoj sir koji ste pomiješali sa 50 g šećera i jajima. Stavite treću koru i premažite ju maslacem. Idući nadjev je mak pomiješan sa 50 g šećera i koricom limuna, preliven trećinom vrhnja.
Četvrtu koru stavite u pleh i premažite maslacem. Poslažite po njoj naribane i ocijeđene jabuke koje ste pomiješali s cimetom i 50 g šećera. Prekrijte posljednjom korom i premažite ostatkom vrhnja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.