KAJ SE FINO PEČE?

KREATIVNE KUHARICE Kruh duginih boja Adele Golub i Ivane Belić i najbolji recept za pitu od jabuka

'Dani kruha i zahvale' u Prelogu već tradicionalno okupljaju velik broj sudionika, ali i posjetitelja koji uživaju u odličnim kulinarskim delicijama i raznima zalogajčićima

Okupljaju se tako brojne udruge, škole, ali i vrtići čije tete
kuharice uvijek kuhaju najbolja i najukusnija jela te se sigurno
svatko od nas s osmijehom prisjeća obroka iz vrtića koji su imali
taj jedinstven i nezaboravan okus.

Ono što je nama posebno privuklo pažnju na ovogodišnjim Danima
kruha i zahvale zasigurno je upečatljiv kruh duginih boja Dječjeg
vrtića ‘ Vesela loptica’ iz Preloga. Vrtićke tete kuharice,
Adela Golub i Ivana Belić
skromno su rekle kako je to ‘samo običan kruh’ u koji su dodane
boje. 

No, i za taj običan kruh je potrebna mašta i kreativnost, koja
ovom dvojcu, na radost malih polaznika vrtića, ne manjka. Ono što
su s nama podijelile bio je recept za preukusnu pitu od jabuka
koju smo ovom prilikom i degustirali. Pita je izuzetno sočna i
ukusna te pozivamo i vas da isprobate recept i javite nam
dojmove. U slast!

Pita od jabuka 

Tijesto:

25 dkg brašna

15 dkg maslaca

6 dkg šećera

2 velike žlice kiselog vrhnja

1 velika žlica ruma

Nadjev:

1/2 kg kiselih jabuka, oguljenih i izrezanih na ploške

7 dkg šećera

3 dkg grožđica, močenih dva sata u rumu, dobro ocijeđenih

cimeta prema ukusu

3 velike žlice krušnih mrvica

Postupak:

Brašno i masnoću umiješajte zajedno, dodajte šećer, kiselo vrhnje
i rum te od svega zamijesite tijesto koje ostavite da stoji na
hladnom mjestu pola sata.

Tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na veličinu
tepsije.

Prvi dio tijesta stavite na dno nauljene i brašnom posute
tepsije, pospite ga s malo krušnih mrvica i stavite na njega
nadjev koji pospite s ostatkom mrvica.

Na nadjev stavite drugi dio tijesta te pitu pecite u pećnici na
srednjoj temperaturi (175 stupnjeva), dok bude lijepo pečena.

Pitu potom ohladite u tepsiji, pospite šećerom u prahu i režite
na komade prema želji.

Nadjev:

Prvo na tijesto stavite izrezane jabuke, zatim ih pospite
šećerom, grožđicama, cimetom i mrvicama. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije