Novu i modernu prelošku sortirnicu otpada gradit će Tehnix d.o.o.

Sedam jedinica lokalne samouprave donjeg Međimurja (Grad Prelog, Općine Goričan, D. Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba) zajednički su organizirali gospodarenje otpadom na svojem području putem vlastitog komunalnog poduzeća GKP Pre-kom d.o.o..

Unutar cjelovitog sustava održivog gospodarenja otpadom, jedan segment je sakupljanje i obrada korisnog otpada koji se sakuplja u posebnim vrećama (papir, polimeri, tetrapak, metalna ambalaža, staklo). Također korisni otpad prima se i u reciklažnom dvorištu Pre-kom – a te se i taj korisni otpad mora obraditi u sklopu sortirnice korisnog otpada. Projekt odvojenog sakupljanja korisnog otpada odvija se pod imenom Ne dvoji nego smeće odvoji!

Nakon što je početkom godine izdanagrađevinska dozvola za izgradnju nove, modernije i veće sortirnice korisnog otpada u sklopu reciklažnog dvorišta u Prelogu, u Prelogu je potpisan ugovor o nabavi sortirnice. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i Đuro Horvat, ispred kompanije Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Vrijednost dogovorenih radova za izgradnju nove sortirnice korisnog otpada je 3.731.639,96 kuna (sa uključenim PDV – om). Očekuje se sufinanciranje izgradnje sortirnice od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 80% bespovratnih sredstava.

Nova sortirnica korisnog otpada trebala bi pokriti potrebe područja donjeg Međimurja odnosno 25 000 stanovnika ili 7000 domaćinstava te preko 500 pravnih osoba sa toga područja. U 2014. godini skupljanjem na kućnom pragu putem vreća i sakupljanjem korisnog otpada u raciklažnom dvorištu sakupilo se oko 850 tona korisnog otpada, javlja Prelog.hr.

U reciklažno dvorište primat će se na obradu i korisni otpad od susjednih jedinica lokalne samouprave koje nisu u sustavu zajedničkog gospodarenja otpadom (npr. Grad Ludbreg). U narednom periodu očekuje se daljnje povećanje količina korisnog otpada do 1200 tona godišnje i samo dimenzioniranje linije za sortiranje korisnog otpada napravljeno je prema toj količini.

U sortirnici korisnog otpada radit će 10 do 12 radnika, a to znači da se očekuje dodatno zapošljavanje 3 do 5 radnika. Izgradnjom nove veće i brže sortirnice korisnog otpada zaokružit će se sustav gospodarenja otpadom donjeg Međimurja, a Pre-kom će postati sabirni centar koji će na obradu primati i korisni otpad okolnih jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije