FOTO: Pikač bocka sedamnaesti put

>> FOTO: Pikač bocka sedamnaesti put

Posljednjeg dana mjeseca ožujka održana je u Prelogu, u Gradskoj kavani Lovac, promocija 17. broja humoristično – satiričnog lista Pikač.

Pikač izlazi od 1939. godine, a jedan je to od samo dva takva lista u Hrvatskoj. Kao i prošle godine, i ovogodišnji Pikač izašao je na 28 stranica. Glavni je urednik lista Ivica Beti, grafički urednik Stjepan Naranđa, za dizajn se pobrinuo Studio Vipro, a list je izašao u nakladi Grada Preloga.

Tekstove za ovogodišnji Pikač pisali su Ivica Beti, Dominika Lukačić – Murković, Franjo Žeželj Mustak, Ladislav Radek, Zlatko Blažeković i Aleksandar Čotrić. Za karikature se pobrinuo stalni suradnik Pikača Damir Novak, koji je zaslužan i za karikature desetak autora iz cijelog svijeta objavljene u ovogodišnjem Pikaču, javlja Prelog.hr.

Gost karikaturist u ovom broju je Davor Štambuk, koji je i nazočio predstavljanju ovogodišnjeg Pikača. Ovaj slavni karikaturist, rodom iz Splita, profesionalno počinje raditi kao karikaturist u Parizu 1968. godine, nakon što je dobio nagradu Grand Prix Bellus od redakcije tjednika France Dimanche u zajednici sa sindikatom pariškog tiska.

Godinu dana poslije prelazi u Ici Paris u komu objavljuje do umirovljenja 1999. godine. Karikature su mu objavljivale mnoge novine i časopisi, a nagrađivane su u Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Italiji, Sloveniji, Indoneziji, Izraelu, Belgiji, te Srbiji i Crnoj Gori. Od Hrvatskog društva karikaturista dobiva 2000. godine Oskarik za najuspješnijeg člana na međunarodnim festivalima karikatura te godine. Vječni motiv su mu odnosi muškarca i žene, od seksualnog do onih prozaičnih tipa ženskog prigovaranja, kuhanja, muškog pretjerivanja u piću i utjecaju Boga i vraga na ljude.

O Pikaču su govorili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, autori Pikača, Ivica Beti i Stjepan Naranđa, a u zanimljiv razgovor ispunjen smijehom uključili su se i brojni nazočni. Glazbom su večer uljepšali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga. Pikač se besplatno može pronaći na brojnim mjestima u Gradu Prelogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije