Najavljena međunarodna suradnja Preloga i Letenja

Zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Preloga, Ljubomira Kolareka, i zamjenika predsjednika Turističke zajednice Preloga, Ivana Gradečaka, u četvrtak je najavljena nova međunarodna suradnja između mađarskog Letenja i Preloga, grada partnera Varaždinu, u okviru kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Gradonačelnik Letenja, Farkas Szilárd, i voditelj kandidature Varaždina i regije hrvatski sjever za EPK, Raymond Rojnik, složili su se da je ovaj projekt jedinstvena prilika za ojačavanje dobrih odnosa temeljenih na kulturi u obliku dugoročne suradnje. “Čast nam je i zadovoljstvo što ste odabrali upravo naš grad”, rekao je Szilárd u dvorani Gradskog vijeća Preloga.

Inače, prva praksa kulturne suradnje Varaždina i Letenja u novijoj povijesti, realizirana je kroz partnerstvo KUD-a Varteka i letenjskog Centra za kulturu, čiji je ravnatelj József Dömők prisustvovao sastanku. I KUD Letenje održao je preko 300 nastupa od 1990. diljem naše regije, što je Dömők prepoznao kao moguću okosnicu suradnje.

Kao prvi korak, Rojnik je predložio upoznavanje stanovnika regije hrvatski sjever s Letenjem kroz grupne razglede i istraživanje povijesnih i kulturoloških poveznica dvaju zemalja. Osim toga, predviđeno je i uključivanje diplomacije i medija u promociju dogovorene suradnje.

Voditelj projekta Varaždin2020, Raymond Rojnik, dodao je i da Ured za kandidaturu Varaždina i regije sjever za EPK stoji na raspolaganju sa svim svojim resursima ovakvim inicijativama. Ivan Gradečak iz TZ Preloga predložio je naknadno postavljanje niza informativnih punktova diljem Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske s ciljem daljnjeg senzibiliziranja javnosti.

Sve ove aktivnosti imaju za krajnji cilj stvaranje boljeg imidža regije i privlačenje turista, ali i poduzetnika i, konačno, dugoročan društveni i gospodarski razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije