Josip Horvat Majzek u Prelogu ispričao “Dabrovu priču”

Više od trideset godina Josip Horvat Majzek se bavi istraživanjem flore, faune, prirodnih i kulturnih ljepota na području Međimurske županije.

Prije tri godine objavio je svoju prvu knjigu o ptici rodi (Ciconia ciconia), pod naslovom ‘Naše rode‘. Od 2005. godine aktivno se bavio proučavanjem ‘najmlađeg stanovnika Republike Hrvatske’. Riječ je o dabru (Castor fiber), koji je reintrodukcijom ponovno 1997. godine nastanjen na raznim područjima Hrvatske.

U tih osam godina praćenja dabra u prirodnom okruženju na rijekama Muri i Dravi nastala je i druga knjiga pod naslovom ‘Dabrova priča‘. Knjiga sadrži više od 200 fotografija dabrova u boji, pisana je na tri jezika (hrvatski, njemački i engleski), ima 160 stranica i veličine je A4 formata. Knjigu su recenzirali prof. dr. sc. Marijan Grubešić i mr. sc. Gerhard Schwab, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za dabrove, javlja Prelog.hr.

Slike su prema riječima autora slikane kroz sva četiri godišnja doba, fotografirajući dabrove danju i noću, odlazeći do lokalitete dabrova biciklom, motorom i pješačenjem te noseći oko 30 kg profesionalne opreme. Posjetitelji promocije koja je u srijedu 21. prosinca održana u Prelogu mogli su vidjeti i dva dokumentarna filma u kojima je autor predstavio svoj rad.

O knjizi te o autoru su na promociji govorili Marija Purić Hranjec, dipl.ing. biologije i Josip Šimunko, politolog. Oboje su istakli Majzekovu veliku ljubav prema prirodi, a Marija Purić Hranjec Majzeka je nazvala “jedinim istinskim međimurskim rendžerom”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije